Űrkutatás

Megkezdte a Ryugu kisbolygó megközelítését a Hajabusza-2

2019.02.21.

- Megkezdte a Ryugu kisbolygó felszínének megközelítését a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely várhatóan közép-európai idő szerint csütörtök éjfélkor landol a Földtől mintegy 280 millió kilométerre lévő aszteroidán.

A japán űrügynökség csütörtökön közölte, hogy biztonsági ellenőrzés miatt öt órával később kezdték meg a műveletet, de ennek ellenére a tervek szerint halad a Hajabusza-2 leszállása a 900 méter átmérőjű kisbolygóra, ahol megpróbál kőzet- és talajmintákat gyűjteni. A szakemberek szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak, így többet megtudhatunk az élet keletkezéséről.

Az űrügynökség közlése szerint a landolás csak néhány másodpercnyi lesz: a Hajabusza-2 kienged egy csövet és tantál sörétet lő ki a kisbolygó felszínére, hogy felverjen por- és kőzetszemcséket, amelyeket begyűjt és elküld a Földre. A pénteki mintagyűjtés az első a Hajabusza-2 számára tervezett három ilyen landolás közül. A rövid leszállás megpróbáltató művelet lesz, mivel a kisbolygó felszíne egyenetlen, a vártnál göröngyösebb. A japán szakemberek a Ryugutól 500 méter távolságig a Földről irányítják a Hajabusza-2 manőverét, onnantól önállóan fog működni az űrszonda.

A japán űrkutatási hivatal októberben néhány hónappal elhalasztotta az űrszonda landolását, mert a kisbolygó felszíne a vártnál göröngyösebb, és nehéz volt megfelelő leszállóhelyet találni. A hosszú halasztás másik oka az volt, novemberben és decemberben megszűnt a kapcsolat a Hajabusza-2-vel, mert a Nap túloldalán volt. A 2014-ben felbocsátott űrszonda három és fél éves utazás után, júniusban érkezett a földközeli kisbolygóhoz, és jelenleg mintegy 20 kilométeres távolságban kering körülötte.

Az űrszonda szeptemberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott két kutatórobotot, október elején pedig egy további leszállóegységet. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba. A roverek felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.03.21
Kopár István a negyedik helyen ért célba csütörtökön a Golden Globe szóló földkerülő....
2019.03.21
Pénteken nyitja meg kapuit a Hungexpon Magyarország legnagyobb autós szezonnyitó rendezvénye. A 14....
2019.03.21
A francia kormány publikálta a menet közbeni sebességmérések tesztjeinek első eredményeit.   ..
2019.03.21
Carlos Amorim Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.03.21
A Ford ma bejelentette, hogy egy második észak-amerikai üzemben is kapacitásbővítést hajt végre,....
2019.03.21
A Boeing repülőgépgyár üzembe helyezte a közelmúltban kétszer is katasztrófát szenvedő 737 MAX....
2019.03.21
A BMW a prémium kompakt szegmens újabb iránymutató koncepciójának bejelentésével folytatja átfogó....
2019.03.21
Tizenöt év után újra Citroën Racing támogatással láthatunk a száz éves márkát képviselő piros autót....
2019.03.21
Tekintsük át nagyvonalakban ezt a szerkezetet, hiszen talán nem is olyan bonyolult, mint ahogyan az....
2019.03.21
A Volvo Cars nyilvános digitális könyvtárral ünnepli a biztonsági ismeretek megosztásának....