közlekedési tanácsok

Megnőnek a közlekedési kockázatok a kánikulában

2018.08.20.

A tartós hőség miatt csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre. A hatóságok ennek kapcsán fokozott figyelemre kérik a közlekedőket, mert a kánikulában csökken a koncentrálóképesség, megnőnek a közlekedésben is a baleseti kockázatok.

Az MTI-hez hajnalban eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet főként az Alföldön, illetve a városokban meghaladhatja a 25 Celsius-fokot. Vas, Zala és Nógrád megye kivételével az egész országban elsőfokú a figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 31 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő. A sok napsütés mellett csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zápor, zivatar környezetében átmenetileg megerősödhet a szél.

A kánikula közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága. A forróság miatt gyengül az autósok koncentráció képessége, tompul a figyelme, több a koccanás, a baleset.
 

A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Ezen kockázatok ismeretével és néhány jó tanács megtartásával a nyári közúti balesetek megelőzhetők.

A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, s előre tervezze meg az útvonalat! 

Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!

Legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot!

Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja. Soha ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek! - írja a rendőrség honlapja, a police.hu

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.09.23
- Herczig Norbert a tizedik helyen végzett a rali Európa-bajnokság (ERC) lengyelországi futamán. A....
2018.09.23
Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjeként ő a magyar média egyik legismertebb arca. Azt már jóval....
2018.09.23
- Frontálisan ütközött két személyautó vasárnap délután a 3-as főúton, Galgahévíz külterületén, az....
2018.09.23
Teszák Sándor Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.09.23
A spanyol Marc Márquez nyerte meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság elitkategóriájának, a MotoGP-....
2018.09.23
Egyre több amerikai lakos gondolja úgy, hogy nincs szüksége privát autóra a Cox Automotive a....
2018.09.23
E heti rajzunk készítője Gaál Tibor T-boy, rajzának címe: Dulcinea a zebrán. ..
2018.09.23
Egy mesterséges intelligenciát használó humanoid robotot lehet kibérelni idegenvezetőnek a jövő....
2018.09.23
- Kiszabadítják a hóból annak az amerikai katonai repülőgépnek a maradványait, amelyik több mint 70....
2018.09.23
Vége van, megjött az eső, itt a szél, hideg is van, mindjárt tél. Az Ősz beköszöntött, és jó sokáig....