Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Megújulnak a városi közlekedés miniatűr gyöngyszemei

2018.03.16.

A Közlekedési Múzeum új állandó kiállítóhelyének és kiállításainak tervezése alatt is szüntelenül folyik a szakmai munka a Múzeum restaurátorműhelyeiben, melyek egyik kiemelt programja idén a városi és vidéki közúti közlekedés járműveiről készült legszebb modellek megújítása. Az 1:25-ös arányú modellek azért is különlegesek, mert egyedi, múzeumokra jellemző léptékben születnek újjá egykori hazai járművek. A Közlekedési Múzeum 2018-ban eme kivételes darabok felújításában számít a közlekedésbarát adózók egyszázalékos adófelajánlására. 

„Ezek a modellek igazi élményt nyújtanak az érdeklődő látogatók számára, hiszen a városi tömegközlekedésben résztvevő járművek legszebb példányait tartalmazzák, múzeumi léptékben. Mivel e járműmodellek eredetijei, buszok, villamosok sokszor nem maradtak fenn, így mégis megmutathatjuk őket az utókornak” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A kiválasztott darabok között olyanok is szerepelnek, melyek korábban még sehol sem voltak láthatóak. Ezek a modellek a századfordulótól a 1960-as évekig ölelik fel a magyar járműgyártás és közlekedés jellemző modelljeit az egykori busztípusoktól a régi trolikon át a Ganz csuklós villamosokig. A felújításra szánt darabokat jórészt a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat, illetve hobbiműhelyek készítették, legtöbbször megrendelésre; általában fából, rézből és horganyból. A megrendelők (többek közt az Ikarus, vagy a Fővárosi Autóbuszüzem) a készítők rendelkezésére bocsátották a műszaki rajzokat a legújabb sorozatszámokkal készült járművekről, így a leginkább korhű, hiteles modellek készülhettek el a műhelyekben.

A restaurátor szakemberek munkájukat az általános állapotfelmérés után a muzeológusokkal folytatott megbeszélés alapján kezdik meg, az anyagok kiválasztásában a Múzeum archívumának és a műszaki dokumentumtárának rajzai is segítségükre vannak. A modellek megújítását így a kezdetektől intézményi szintű szakmai együttműködés kíséri, komoly kutatómunka segíti.

A felújítások során a városi tömegközlekedés értékes darabjai újulhatnak meg a Közlekedési Múzeum óvó szárnyai alatt – az Önök segítségével, adójuk 1%-ának nagylelkű felajánlása révén. A Múzeum az alábbi adószámra és intézménynévre várja a felajánlásokat: 15308067-2-42 Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.20
Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat....
2020.01.20
A szakszerű javítás a csere lenne, de az több mint 260.000 Ft-ra rúg. Ki fizeti a révészt? ..
2020.01.20
Úgy tűnik, a Manchester City katalán edzőjének folyamatosan meggyűlik a baja Nagy-Britanniában a....
2020.01.20
Borta Ambrozie Ovidiu Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.01.20
A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36....
2020.01.20
A francia PSA autóipari csoport eladásai tíz százalékkal csökkentek tavaly a 2018-as értékesítési....
2020.01.20
- A gyorsaságimotoros-világbajnokság (Moto GP) jogtulajdonosaként nemzetközi utánpótlás....
2020.01.20
- A Magyar Suzuki Zrt. 2020-tól kizárólag hibrid meghajtású gépkocsikat gyárt Esztergomban az uniós....
2020.01.20
Gyakorlatilag az egész világ, de különösen az autóipar első számú témája manapság a szén-dioxid.....
2020.01.20
A Ford bejelentette, hogy 42 millió eurós beruházással fejleszti tovább a Valencia üzemet, tovább....