ösztöndíj

Mérnökhallgatók kutatásait támogatja az útdíjfizetési szolgáltató

2019.04.18.

Három, egyenként közel egymillió forintos ösztöndíjat osztanak ki műegyetemi hallgatóknak és konzulenseiknek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és A Magyar Közlekedési Mérnökképzésért Alapítvány programjában. A pályázat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán tanuló diákoknak szól, célja a hallgatói kutatómunka és az oktatói témavezetés támogatása az útdíjszedéshez köthető szakterületeken.

A NÚSZ és az Alapítvány között létrejött megállapodás értelmében az ösztöndíjra a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karánakhallgatói a mentoraikkal együtt pályázhatnak. Legfeljebb három párost fognak témánként 900-900 ezer forinttal támogatni, négy hónap alatt részletekben folyósítva az összeget. Az ösztöndíj 75-25 százalékos arányban illeti meg a hallgatót és konzulensét. Fontos, hogy egy diák csak egy téma kidolgozására nyújthat be pályázatot, és egy oktató csak egy talentumot segíthet. A pályázatokat az Alapítvány kuratóriuma fogja elbírálni.

Mivel a program célja – a fiatal generáció támogatása mellett – a szakmailag releváns, friss ötletek becsatornázása az útdíjszedés rendszerébe, ezért a feldolgozott témáknak kapcsolódniuk kell az útdíjazás szakterületéhez. Érintve például a közlekedésinformatika, a díjpolitika, a közlekedésgazdaság vagy az infrastruktúrahasználat kérdéseit. A kiírók olyan magas szintű pályaműveket várnak, melyek szakdolgozatként, illetve diplomamunkaként is legalább jó minősítést érdemelnének.

„Kiemelkedő képességű hallgatók és mentoraik tudományos igényű munkáit kívánjuk díjazni, és a bennük rejlő szakmai potenciált kiaknázni. Az ösztöndíjprogram szervesen illeszkedik a vállalat Galamb József Támogatási Programjába, amelynek egyik fontos célkitűzése az innovatív kezdeményezések és a fiatal mérnöktehetségek felkarolása” – hangsúlyozta Bartal Tamás, az útdíjfizetési szolgáltató vezérigazgatója. Kiemelve, hogy a NÚSZ és a BME között egyébként is kiváló a kapcsolat, a társaság régóta patronálja a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatási tevékenységét, a hallgatók kutatásait, szakmai gyakorlatát, szakdolgozat-, illetve diplomaterv-készítését.

Dr. Tóth János, az Magyar Közlekedési Mérnökképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az egyetemi kutatási feladatok és a gyakorlat sikeres egymásra találását bizonyítja a pályázat, amelynek eredményei a hallgatók és oktatók előremenetelét egyaránt szolgálják.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.22
Még be sem indítottuk a motort, de máris ezer dolgunk van! Tekintsünk át néhány használat előtti....
2019.05.22
A közlekedésbiztonsági vetélkedő megyei döntőjén közel két tucat család mérte össze tudását - írja....
2019.05.22
A DTM mezőnye visszatért a belgiumi Zolder pályájára, Nico Müller pedig egy harmadik hellyel....
2019.05.22
Arnold Schwarzenegger, a híres színész, Kalifornia egykori kormányzója, Ausztria szülötte a....
2019.05.22
A „Sötét zsaruk a Föld körül” című filmben vállalt főszerepét különleges űrexpedícióval ünnepli a....
2019.05.22
Április végén átlépte az ötmilliós határt az osztrák rendszámmal közlekedő személygépkocsi száma –....
2019.05.21
Hosszú múltra tekint vissza a BMW 3-as sorozata, és amíg mindenki az M3-ra csorgatja azt a....
2019.05.21
Annyira brit, annyira tisztelendő. Különleges modellel emlékezik legendás 59-es győzelmére az Aston....
2019.05.21
Erdogan Basol Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.05.21
Az indiai járműgyártó jelentős nyereségcsökkenéssel zárta a március végével záródott pénzügyi....