ösztöndíj

Mérnökhallgatók kutatásait támogatja az útdíjfizetési szolgáltató

2019.04.18.

Három, egyenként közel egymillió forintos ösztöndíjat osztanak ki műegyetemi hallgatóknak és konzulenseiknek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és A Magyar Közlekedési Mérnökképzésért Alapítvány programjában. A pályázat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán tanuló diákoknak szól, célja a hallgatói kutatómunka és az oktatói témavezetés támogatása az útdíjszedéshez köthető szakterületeken.

A NÚSZ és az Alapítvány között létrejött megállapodás értelmében az ösztöndíjra a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karánakhallgatói a mentoraikkal együtt pályázhatnak. Legfeljebb három párost fognak témánként 900-900 ezer forinttal támogatni, négy hónap alatt részletekben folyósítva az összeget. Az ösztöndíj 75-25 százalékos arányban illeti meg a hallgatót és konzulensét. Fontos, hogy egy diák csak egy téma kidolgozására nyújthat be pályázatot, és egy oktató csak egy talentumot segíthet. A pályázatokat az Alapítvány kuratóriuma fogja elbírálni.

Mivel a program célja – a fiatal generáció támogatása mellett – a szakmailag releváns, friss ötletek becsatornázása az útdíjszedés rendszerébe, ezért a feldolgozott témáknak kapcsolódniuk kell az útdíjazás szakterületéhez. Érintve például a közlekedésinformatika, a díjpolitika, a közlekedésgazdaság vagy az infrastruktúrahasználat kérdéseit. A kiírók olyan magas szintű pályaműveket várnak, melyek szakdolgozatként, illetve diplomamunkaként is legalább jó minősítést érdemelnének.

„Kiemelkedő képességű hallgatók és mentoraik tudományos igényű munkáit kívánjuk díjazni, és a bennük rejlő szakmai potenciált kiaknázni. Az ösztöndíjprogram szervesen illeszkedik a vállalat Galamb József Támogatási Programjába, amelynek egyik fontos célkitűzése az innovatív kezdeményezések és a fiatal mérnöktehetségek felkarolása” – hangsúlyozta Bartal Tamás, az útdíjfizetési szolgáltató vezérigazgatója. Kiemelve, hogy a NÚSZ és a BME között egyébként is kiváló a kapcsolat, a társaság régóta patronálja a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatási tevékenységét, a hallgatók kutatásait, szakmai gyakorlatát, szakdolgozat-, illetve diplomaterv-készítését.

Dr. Tóth János, az Magyar Közlekedési Mérnökképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az egyetemi kutatási feladatok és a gyakorlat sikeres egymásra találását bizonyítja a pályázat, amelynek eredményei a hallgatók és oktatók előremenetelét egyaránt szolgálják.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.18
Műszaki hiba miatt fel kellett adnia a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettősnek a rali Európa-....
2019.08.18
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Az utolsó nyaralás apáddal. ..
2019.08.18
A nyári nyaralás gyakran hosszú autózással jár, amit a gyerekek viselnek a legnehezebben. A....
2019.08.18
Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország vesz részt az európai közlekedési hálózat....
2019.08.18
A pekingi székhelyű Segway-Ninebot elektromos rollergyártó pénteken leplezett le egy olyan rollert....
2019.08.18
A Magyarországot nyugati-keleti irányban átszelő, leendő M9-es autópályáról egyeztetett Szita....
2019.08.18
Az illegális gyorsulási versenyek megakadályozása érdekében tartott ellenőrzést augusztus 16-án,....
2019.08.18
Még pár hónapot várnunk kell a Porsche Taycan leleplezéséig, viszont addig sem hagyják, hogy....
2019.08.17
A helyi mederviszonyokat is bemutató, hatvan új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni....
2019.08.17
Villámárvíz, jégeső, szélvihar – mind gyakoribb, hogy a szélsőséges időjárás miatt autók károsodnak....