ICDP. publikáció

Merre tart a használt piac?

2019.09.10.

Az ICDP kutatói gyakran működnek együtt más kutatószervezetekkel. Így tettek legutóbb is, amikor a használtautó-piac alakulását vizsgáló dokumentumot adtak közre. A kutatás során elsősorban az Egyesült Királyságra koncentráltak, ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott az Egyesült Államok és a kontinentális Európa használtautó-piaca is. A No More Silos című kutatásban nagy hangsúlyt fektettek az újonnan megjelenő online szolgáltatókra.

Az elsődleges és legfontosabb következtetés: 20 év egyenletes fejlődés és stabilitás után a használtautók kiskereskedelme az elkövetkező néhány évben drasztikusan meg fog változni, a változást pedig elsősorban a vásárlók azon vágya mozgatja, hogy minél inkább online szeretnék lefolytatni a vásárlási folyamat nagy részét.

Nem nagy meglepetés, de ez az online váltás a növekvő mobilitási szerződésekkel vagy olyan pszeudo-mobilitási szerződésekkel, mint például az Egyesült Királyságban terjedő, mindent magukba foglaló lízingszerződések, lebontja az évtizedek óta fennálló autóipari disztribúció silóit. 

A használt gépjármű-aggregátorok (más néven piacterek vagy erre szakosodott webhelyek) és a hagyományos, használt autókat hirdető webhelyek szétválasztása elmosódik, és a fogyasztók egyre inkább alternatíváknak tekintik őket, nem pedig a vásárlás két különálló lépésének. Tehát az online felületeken nem csak hirdetéseket várunk, hanem lehetőséget arra, hogy az adott autó megvásárlásának legtöbb lépését a számítógép előtt megtehessük.

Az autókereskedők, a lízingvállalkozások és a bérleti társaságok közötti különbségtétel szintén elmosódik, mivel mindhárom kategória egyre növekvő mértékben versenyez az autóhasználat magánfogyasztói felé.

Fokozatosan eltűnik az új- és a használtautók vásárlása közötti különbség is, a kereskedők és a gyártók egyaránt kínálják őket a fogyasztóknak havi szerződések keretein belül.

Az új szereplőkkel (mint például a Carwow vagy a MeinAuto) bővült verseny igen izgalmasnak igérkezik. Az ICDP kutatása alapján a nyertesek azok lesznek, akik az online felületeken is élen járnak, valamint képesek megtartani az ügyfelek bizalmát. Azok szerepelhetnek jól a használt piacon, akiknek a termékei (az általuk árult használt autók) elnyerik az ügyfelek bizalmát, azok, akik jó áron tudják kinálni ezeket az autókat és megbízható ügyfélszolgálatot tudnak biztosítani. Az Egyesült Királyságban a tanulmány azt jósolja, hogy a közelmúltban és a közelgő újonnan belépők, mint például a HeyCar, a Next Car, a Cazoo és a Hertz Car Sales mind hozzájárulnak az ágazat kialakításához, de kumulatív részesedésük viszonylag kicsi marad. A hagyományos használtautó kereskedők is jól járhatnak, ha sikeresen ültetik át az online felületekre a tevékenységüket. Tehát már nem lesz elég egy murvás placcon árulni a kocsikat, az egész folyamatnak online kell működnie, az autók virtuális körbejárásával, online szerződéskötéssel és minden modern újdonsággal együtt.

Az USA-val kapcsolatban a tanulmány elmagyarázza, hogy miért jósolja, hogy az Egyesült Államokban a használt autók online kiskereskedelmének vezetője a CarMax lesz, és nem az egyik olyan új belépő, mint a Carvana, amiről nemrég mi is írtunk. 

A kontinentális Európában egyelőre nem jelent meg egy igazán erős, használt autókra koncentráló szereplő, ugyanakkor a német HeyCar éppen az online hirdetéseket szeretné házasítani a teljesen online vásárlási folyamatokkal, így bennük mindenképpen komoly potenciál van, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a legnagyobb gyártók állnak mögöttük.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.17
Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke budapesti látogatása során  megbeszélést folytatott....
2019.09.16
Megdőlt a kizárólag emberi erővel hajtott kétkerekű járművek női sebességrekordja, a francia....
2019.09.16
Már első bemutatásakor bebizonyította a Kia Optima, hogy sikerült elérni a német versenytársakat,....
2019.09.16
Németországban az utóbbi napokban intezív diskurzus indult a városi terepjárók biztonságosságát....
2019.09.16
Parázs István Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.09.16
A Kuuskuljetus Oy finn fuvarozóvállalat élen jár azzal, hogy egy cseppfolyósított gázzal hajtott és....
2019.09.16
Szeptember 13-15. között a BMW Group Classic exkluzív filmvetítésekkel, az első Mini....
2019.09.16
Az egyik tréler 2260 kilogramm túlsúllyal közlekedett, a járművezetőkkel szemben helyszíni bírságot....
2019.09.16
- Brüsszel Nemzetközi Repülőtérre, Harkovba és Lvivbe indít új járatokat Budapestről a magyar....
2019.09.16
Kínában már a tizennegyedik egymást követő hónapban csökkentek az autóeladások augusztusban, és már....