automobil

Mi kell a nőnek?

2017.10.09.

A nők az agyukkal, a férfiak szívükkel választanak autót.

Mi kell a nőnek? – tette fel a kérdést Mel Gibson az azonos című filmben, és az egész mozi arról szólt, hogy megpróbálta kitalálni, mit is gondolnak, mire is vágynak a nők. Igaz, ő könnyebb helyzetben volt, mert egy áramütés után meghallja a nők igazi gondolatait.

Az egyszerű autódealerek azonban ilyen képességekkel nem rendelkeznek. Viszont nekik is hasznos, ha képesek megérteni, hogy mi jár a fejében mondjuk egy házaspár nőtagjának. Ráadásul lehet, hogy igazából ő lesz az, aki dönt a vásárlásról…

A gondolatolvasás híján a felmérésekre tudunk hagyatkozni. Mit is keresnek a nők egy négykerekűben? Biztonságot, megbízhatóságot és költséghatékonyságot. A férfiak ezzel szemben erőt várnak autójuktól.

A nők vágyainak netovábbja a Subaru Forester, a Toyota Highlander vagy a Toyota Prius. A férfiaké a sportosabb Chevrolet Corvette és a különböző Porsche modellek. A közös nevező a két nem autóválasztásai között a Tesla S Model volt. Ebből a legfapadosabb is minimum 20 millió forintba kerül, a luxus felszereltségű pedig eléri a 30 millió forintot is.

Ezzel az autóval a maximális sebesség 225 km/óra, de bennem mindig felmerül, hogy hol lehetne ezt Magyarországon kihasználni, és egyáltalán megtenném-e, hogy elérem egy erre alkalmas autóval ezt a sebességet. Valószínűleg nem, és a nők többsége biztosan hasonlóan gondolkodik.

És még csak most érkeztünk el a luxusautó kategóriához. A legszeretettebb autó mindkét nem toplistáján a Mercedes E class Sedan. Ebből majdnem 15 millió a legolcsóbb típus.

A felmérésből kiderül, hogy a nők szeretik elsősorban a hibrid modelleket. Az egyetlen hibrid, amely a férfiszíveket is megdobogtatja, a Honda Accord Hybrid. Érdekes, hogy a nők is szeretik a pickupot. A legnépszerűbb körükben a Chevrolet Silverado, illetve a Toyota Tacoma. A luxuskategóriát pedig a Mercedes és a Lexus vezeti a nők körében.

A sztereotípiák szerint a nők kevésbé ismerik az autófajtákat, de ezt a felmérések egyértelműen cáfolják: nem igaz, hogy a hölgyek csak a piros és a fekete autót tudják megkülönböztetni. Sőt, ami a maga módján még meglepőbb, ők a racionálisabbak: a nők az agyukkal választanak autót, a férfiak a szívükkel. A nők ugyanis jobban tudják, melyik autó a jobb, és mitől jobb a többinél. Valószínűleg sok férfi erre most elhúzza a száját vagy kajánul mosolyog, de a világstatisztikák sajnos – rájuk nézve sajnos – ezt mutatják. Egy nyolcmillió vásárlón végzett felmérés szerint, amíg a férfiak a luxus kategória alsó szintjét illetve a szabadidő autó (SUV) luxus kategóriájának alsó határát célozzák meg, addig a nők kisebb, hatékonyabb, és megbízhatóbb autókat választják.

Az elmúlt évtized során a Volvo S40 vásárlóinak 58 százaléka nő volt, a Nissan Rogue-t, Volkswagen Eos-t, Volkswagen Beetle-t és Hyundai Tucsont 54 százalékban választották a nők. Mindegyik felsorolt autó a praktikusabb, biztonságosabb, de nem a legdrágább kategóriába sorolható. És vajon véletlen-e, hogy a nők körében legnépszerűbb autók japán gyártmányúak (Toyota, Lexus, Mazda, Acura és Mitsubishi)? A világ Corvettjeinek és Porschéinak 85 százalékát férfiak vásárolták meg, amelyek elfogulatlan szakértők szerint a legszomjasabb és legkevésbé praktikus autók a világon.

Úgy tűnik tehát, hogy a nők nem maradnak alul egy ilyen férfiasnak gondolt, életre szóló jelentőségű döntésben, az autóvásárlásban sem. Egyetlen „kritikus” réteg választása tér el az okos női átlagtól, ez pedig a jól kereső, szingli, fiatal üzletasszonyoké, akik amúgy is állandó harcban állnak a férfiakkal. Ők azok, akik a Corvettet nem cserélnék el egy Volvóra.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.06.25
Az évek óta tartó gazdasági fellendülés következtében ma már  a magyar motorvásárlók sem csupán a..
2019.06.25
Az autó- és a filmgyártó összeállt, hogy a július 4.-én itthon bemutatásra kerülő mozifilmhez....
2019.06.25
A Seat sportmárkájának új otthonát hivatalosan jövő év első negyedévében avatják fel. ..
2019.06.25
Az Enliten technológia 20%-kal csökkentheti az abroncsok gördülési ellenállását, csökkentve a jármű....
2019.06.25
Izraeli egyetemisták egy olyan rendszert dolgoztak ki a mesterséges intelligencia alkalmazásával,....
2019.06.25
Vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány az osztrák járműipari cég, az AVL Hungary Kft. érdi....
2019.06.24
A BMW a korábban tervezettnél két évvel hamarabb, 2023-ra piacra kívánja vinni 25 elektromos....
2019.06.24
Idehaza is bemutatkozott a cseh márka új üdvöskéje a ŠKODA Scala. A szalagátvágás két társmodellje....
2019.06.24
Csaknem 10 százalékkal nőtt az oroszországi gépjárműgyártás teljesítménye 2019 első harmadában. Az....
2019.06.24
Luis Eduardo Leon Kolumbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....