ICDP

Miért pakolják csomagokba az opciókat?

2019.08.26.

Aki manapság új autót vásárolt, minden bizonnyal feltűnt neki, hogy számos sokak által kedvelt opció csomagokban érkezik. Az ember ritkán kérhet csak fűthető első üléseket, a legtöbb esetben ez egy “téli csomag” része, ami tartalmazza a fűthető ablakmosó fúvókákat, esetleg a fűthető kormányt vagy szélvédőt, és ez a jobbik eset. Sokszor olyan  csomagokban találunk fontos extrákat, amik nagyon drágák és számunkra felesleges opciókat is tartalmaznak. Nézzük, miért!

Gyártási folyamatok

“Így gombolnak le rólunk egy csomó pénzt!” – jön az azonnali válasz, de ez nem teljesen igaz, sőt, olykor emiatt tudjuk olcsóbban megvásárolni az autót. A helyzet az, hogy a csomagosítás célja a gyártosori folyamatok egyszerűsítése, ennek köszönhetően pedig olcsóbb lesz autó még akkor is, ha több opció van benne.

Gondoljunk bele, mennyi opció létezik manapság egy autóhoz. Adaptív tempomat, különböző fényszórók, elektromos csomagtérajtó, infotainment és navigációs rendszerek, ezt a listát pedig nagyon hosszan lehetne sorolni. Így végülis egy modellnek több millió kombinációja létezik. Szakember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, hogy miből mennyit kell rendelni. A gyártók jellemzően évente egyszer tárgyalják újra a beszállítói szerződéseiket, tehát hatalmas kockázatot vállalnak, ha megrendelnek valamiból többet vagy éppen kevesebbet.

A csomagokba rendezéssel ezt a kockázatot spórolják meg maguknak és persze a vásárlóknak, ugyanis értelemszerűen ez a rizikó beépül az autó árába. Tehát ha mi csak fűthető üléseket akarunk, de mivel csak egy csomagban elérhető, kapunk hozzá fűthető kormányt, ablakmosó fúvókákat vagy akár szélvédőt, ne csüggedjünk, nem rabolnak ki éppen, sőt, spórolnak maguknak és nekünk is!

Extra profit

Persze az autógyártók sem jótékonyságból élnek, valahol pénzt is kell keresni. Aki vett az utóbbi években új autót, találkozhatott egy érdekes helyzettel. Az értékesítő jelzi, hogy adott csomagot meg kellene rendelni az autóba, mert ha a konfiguráció tartalmazza, nagyobb kedvezményt adhat az autó árából. Az ilyen csomagokban egyébként általában igen hasznos opciók vannak, például fűthető első ülések, sötétített hátsó ablakok, esetleg navigáció.

Nézzük csak ezeket az extrákat!  Fűthető első ülések? Néhány fűtőszál az ülésbe. Hátsó ablak? Egy egyszerű fólia. Navigáció? Egy szoftver, amit feltelepítenek az egyébként is meglévő infotainment rendszerre. Mégis, több százezer forintért tudják adni, az ember pedig megveszi, mert ezek hasznos opciók és még a kedvezmény is növekszik egy picit.

Bár sokszor kellemetlen és nem örülnek neki a vásárlók, a csomagosítás a jövő. A Ford is elindult ebbe az irányba, az ázsiai márkák pedig mindig is így csinálták. Bár még vannak márkák, ahol rengeteg egyedi opció elérhető, sajnos idővel mindenki át fog állni a csomagokra. Ha tetszik, ha nem, ez a jövő.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.22
Az őszi hónapokban sok baleset azért történik, mert megváltozott az időjárás, mostohábbak a....
2019.09.22
Kisláng külterületén haladt autójával az a 29 éves férfi, aki egy kanyarhoz érve áttért a szemközti....
2019.09.22
Autózni kell: így hangzik a 20-21. század egyik kulcsmondata, de nem mindegy, hogy milyen áron,....
2019.09.22
Egyre fontosabbá válik az, hogy ember vezette expedíció induljon a Marsra, mivel az űrszondák....
2019.09.22
Az autómentes nap nem arra szolgál, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, a kezdeményezés....
2019.09.22
Sebastian Vettel jövőjét újra és újra megkérdőjelezik a szakértők. Hol úgy látják, új csapattársa,....
2019.09.21
Mi történik az új autók piacán? Mi az a WLTP2 és milyen hatással lesz az árakra? ..
2019.09.21
A Haval 5849 gépjárművet értékesített Oroszországban 2019 első 8 hónapjában. Ennek eredményeként a....
2019.09.21
Peidong Lou Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.09.21
Pert indítottak a szövetségi kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt -....