utánpótlás

Miért szeretjük az autókat?

2019.07.18.

Ha rákattintott erre a cikkre, minden bizonnyal az olvasó is szereti az autókat. Jó eséllyel barátai jelentős része is így van ezzel, ahogy még sokan mások is. De miért szeretjük ennyire az autókat? Miért tudunk úgy kötődni egy-egy járműhöz, mintha nem fém és műanyag megfelelő kombinációja lenne, hanem egy érző személy, amire már inkább “aki”-ként hivatkozunk?

Mindenki máshogyan szereti az autókat, de alapvetően három kategóriába sorolhatóak az autók szerelmesei. Persze ezek a kategóriák sok esetben fedik egymást, ritkán tartozik valaki csak az egyikbe.

Vannak, akik a szabadságot látják az autóban, azt a lehetőséget, hogy bárhova, bármikor elmehetnek vele és persze a sebesség is olyan szabadságérzetet nyújt, mint szinte semmi más. Mások az autóra úgy tekintenek, mint egy műalkotásra, a szépséget látják a kocsikban kívül-belül. Nem is feltétlenül a vezetés számít nekik, hanem maga az a látvány, amit egy autó nyújtani tud. A harmadik”kategória” azoké, akik az autóban a mérnöki teljesítményt keresik és lássuk be, őket is meg lehet érteni.

Utóbbiak között találunk egyébként sok olyan autómániást, akik imádják bütykölni az autójukat. Mindenkinek szüksége rá, hogy feladatokat oldjon meg. Van, aki sudokuzik a vonaton vagy a buszon, mások matematikai problémákkal szórakoztatják magukat és vannak, akik egy kis képernyőn madarakat céloznak malacokra. Nagyjából ugyanez az autójavítás, csak a körítés más. Egyszerűen így működik az agyunk, szükségünk van erre.

Ilyen emberi jellemző a valahova tartozás utáni vágy is. Vagyunk mi, meg a mások. Amerikában például a Fordosok és a Chevy-sek két egymást nem metsző halmazt alkotnak. A Hondások Magyarországon is egy csoportot alkotnak, különösen, ha a Civic-ről van szó. Manapság ilyesmi az elektromos autósok közössége, de a hibridesek is szinte kacsintanak egymásra, ha szembejön egy másik hasonló modell.

Persze sokan vannak, akik csak vezetni szeretnek. A vezetés kikapcsol, az ember egyszerre tud nem gondolkodni semmin, de adott esetben egy hosszú út alatt át is gondolhatunk néhány fontos dolgot az életünkben.

Összeségében persze mindegy, hogy ki miért szereti az autókat. Én 3 évesen kaptam apukámtól egy Jaguar XJ220 modellautót (érdemes utána nézni a modellnek, egy időben a világ leggyorsabb autójaként futott), az autók iránti lelkesedés pedig azóta töretlen.

Mindenkinek kell egy lökés, aztán majd idővel rájön, mit szeret igazán. Van aki a szabadságot, mások a látványt, míg vannak, akik a technikai megoldásokat csodálják. A lényeg közös, szeretik az autókat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
Forgalomkorlátozásokra és közlekedési változásokra kell számítani a Hősök tere környékén a 12.....
2019.10.17
A magyar autóipar egyre több megbízást ad az iparban távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó győri....
2019.10.17
Szalagot tűztek és rózsaszínnel világították meg az épületet a dolgozók a Bridgestone tatabányai....
2019.10.17
Személyautóval ütközött az Újszegedről Békéscsabára közlekedő motorvonat csütörtök délelőtt a Békés....
2019.10.17
"Mennyit fogyaszt az autód?" Ha sokat mondunk megdöbbennek, ha keveset, nem hiszik el. Ez egy....
2019.10.17
A Volvo Cars és a Geely azt tervezi, hogy meglévő belső égésű erőforrás tevékenységeiket egy önálló....
2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....
2019.10.17
A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a....
2019.10.17
Az első sorozatgyártásban előállított Golf 1974 márciusában hagyta el a wolfsburgi gyártósort, és....
2019.10.17
Következetesen elektromossá alakítja modellpalettáját az Audi – és elektromos mobilitási....