Olaszország

Milánó és Torino utcai forgalmában tesztelik az elektromos rollereket

2019.08.20.

Elsőként a két tartományi főváros csatlakozott az olasz kormány elektromos mikromobilitási programjához, amelynek célja, hogy kidolgozzák a kis méretű, egyéni elektromos közlekedési eszközökre vonatkozó általános szabályokat – írja az alvolante.it olasz autós szakportál.

Milánóban és Torinóban megkezdődtek az elektromos mikromobilitási tesztek, miután július 27-én hatályba lépett a kísérleti időszakra vonatkozó olasz kormányhatározat. A projekt célja a jelenlegi kaotikus helyzet kiküszöbölése. Az elektromos rollerek, a segwayek, hoverboardok és monowheelek is elárasztották a városok utcáit.  A KRESZ-re fittyet hányva cikáznak az utakon, eluralják a járdákat, veszélyt jelentve a gyalogosokra. 
 
 
A kis méretű, egyszemélyes elektromos közlekedési eszközök használatát a kormányrendelet azokban a városokban teszi lehetővé, amelyek csatlakoznak a kormány kétéves kísérleti programjához. Ennek egyik feltétele, hogy az egy- és kétkerekű elektromos kisjárművek csak meghatározott utakon és a szabályok szigorú betartásával közlekedhetnek. A szabálysértőkre 26-102 euró közötti büntetés vár. A kétéves tesztidőszak tapasztalatait összesítve a kormány dönt majd arról, hogyan tovább. 
 
 
Az elektromos rollerek és „rokonaik” tesztelésére vonatkozó rendelet szabályai összetettek és részletezőek. Az egyszemélyes elektromos közlekedési eszközeit mindenki használhatja nappal és jó időjárás esetén. Ám a naplemente után fél órától napfelkelte előtt  fél óráig tartó időszakban, illetve kedvezőtlen időjárási körülmények között csak olyan eszközök közlekedhetnek, amelyek fel vannak szerelve első és hátsó fényekkel, illetve reflektorral. 
 
 
Az eszközöket csak felnőttkorúak, illetve olyan 14 és 18 év közötti fiatalok vezethetik, akik megszerezték a jogosítványt kismotor/moped  használatához. Utasokat nem szállíthatnak, és tilos minden „trükközés, hirtelen manőver vagy mutatványt, valamint a gyalogosokat akadályozó magatartás".
 
 
Az elektromos mikrojárművek közlekedhetnek a gyalogosok számára kijelölt helyeken, járdákon, kerékpárutakon, illetve a főutak mellett e célra kialakított sávokon.  Mozoghatnak  a 30 kilométeres zónákban, továbbá mindenütt, ahol a megengedett legnagyobb sebesség nem több 30 km/h-nál. A járművek sebességük nem haladhatja meg a 20km/h-t, amit le kell csökkenteniük 6 km/h-ra, ha gyalogosok közelében haladnak el.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.22
KLEMENT kétkerekű-koncepciójával a ŠKODA  a friedrichshafeni (Németország) EUROBIKE nemzetközi....
2019.09.22
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Evolúció.  ..
2019.09.22
Kínában az elektromos töltőállomások száma 1 millió fölé emelkedett. Hivatalos kínai adatok szerint....
2019.09.22
Az őszi hónapokban sok baleset azért történik, mert megváltozott az időjárás, mostohábbak a....
2019.09.22
Kisláng külterületén haladt autójával az a 29 éves férfi, aki egy kanyarhoz érve áttért a szemközti....
2019.09.22
Autózni kell: így hangzik a 20-21. század egyik kulcsmondata, de nem mindegy, hogy milyen áron,....
2019.09.22
Egyre fontosabbá válik az, hogy ember vezette expedíció induljon a Marsra, mivel az űrszondák....
2019.09.22
Az autómentes nap nem arra szolgál, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, a kezdeményezés....
2019.09.22
Sebastian Vettel jövőjét újra és újra megkérdőjelezik a szakértők. Hol úgy látják, új csapattársa,....
2019.09.21
Mi történik az új autók piacán? Mi az a WLTP2 és milyen hatással lesz az árakra? ..