márkakereskedés

Milyen a jó kiszolgálás egy márkakereskedésben? 2. rész

2019.04.09.

Mik lehetnek reális elvárások? Vajon, pl. Németországban sosem bakiznak az értékesítők? Következzen néhány szempont, élmény, tapasztalat, járjuk körbe egy kicsit a témát! Talán akadnak, amelyek szerinted is fontosak és meglétük élménnyé teszi vásárlásodat.

Oldalunk egyik cikkében már szó esett a gyár, importőr és kereskedő viszonyokról. Ugyan Londonban akár már telefonfülkéből is megrendelhetjük új autónkat (márkakereskedés helyett elegendő ide betérni), vagy a Tesla házhoz szállítja a használatra alkalmas termékét. Nem feledem a rastatti Mercedes gyár átadócsarnokát, ahol a sok boldog vevő duplán elégedett volt, hiszen szinte közvetlenül a sorról vásárolta új autóját. A márkakereskedők jelenleg még fontos részét képezik az értékesítésnek és a termékek fogyasztóhoz való eljuttatásának, ám a jövőben ez is megváltozik.

Egy-egy értékesítő és az ügyfél között kialakult kapcsolat a legtöbb esetben jóval túlmutat puszta gépjárműeladáson és -átvételen.

2. rész. Hírnév és elégedettség-felmérés

Fontos, hogy emocionális többletélményekre is szert tegyen az ügyfél, aki alapból örül leendő vagy már üzemkész autójának, de ezen felül egy jó személyes kapcsolat kialakítása az értékesítővel általában odáig vezet, hogy részben a márka, részben pedig a kiszolgálásnak és személyes kapcsolattartásnak köszönhetően lesz vendégünk következő új vagy használt autójának megvásárlására, ugyanott. Visszatérő ügyfél, aki elégedettségét meg fogja osztani a környezetével. És egy kereskedés számára fontos a jó hírnév, így a nulla forintos, egyben leghatékonyabb reklámmal, a jó kiszolgálással a vendég, a márka és a vállalkozás javára is tettünk.

Az értékesítői munka eredményességéről és az ügyfelek benyomásairól értékelőpapír névtelen kitöltésével tájékozódhatnak a szalon vezetői, így nem kell meglepődni, hogyha ilyen nyomtatványt dugnak az orrunk alá illedelmesen.

Árak

Az árbeli tájékozottságról sok esetben az árulkodik, hogy az áru árát előre feltérképezi a leendő tulaj – szójátékot félre téve -, vagyis a különböző kereskedések weboldalára ellátogat árlisták és kedvezményes ajánlatok után fürkészve. Így amikor a kereskedő bemondja a listaárat vételárként vagy esetleg valamennyi engedményt máris tesz az elején - utalva a készlet esetleges nagyságára, mintegy ösztönözve a vevőt az adott modell kiválasztására – az asztal túloldalán pontosan kirajzolódik fejben a térkép, hogy tulajdonképpen ugyanabban a városban, 100%-ig ugyanazt a terméket hol is kapnánk meg a legkedvezőbb áron, (megkaphatjuk azt az árat itt is, mint másutt, vagy elküldenek), vagy a legkedvezőbb feltételekkel. Sajnos manapság is akadnak olyanok, akik a „legolcsóbb kenyeret szeretnék megvásárolni”, mit sem törődve annak minőségével – lefordítva az autós nyelvre ez a mondat valahogy úgy festene, hogy kedvezményes kiegészítőket vagy extra szolgáltatást belefoglalnak-e a vételárba, amely így általában magasabb.

De tekintve, hogy az autók átlagéletkora - a rengeteg import használt kocsit is figyelembe véve - 14 év felett jár, valószínűleg az alsó- és középkategóriában érdekelt ügyfeleknek igenis számítani fog a kamatmentes hitel lehetősége vagy a párszázezres árbeli differencia. Mert ilyen járműpark nem arra enged következtetni, hogy a legtermészetesebb dolog 4 évente új vagy alig használt járművet venni. A prémiummárkák vásárlóinál kevésbé jellemző az ilyen fajta árérzékenység és kidekázás.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.04.24
- Az idei első negyedévben 363 ezer 052 személygépkocsit gyártottak Csehországban, ami éves....
2019.04.24
A Datahouse adatai szerint 2019 első két hónapjában összesen 24 949 új személygépkocsit és....
2019.04.24
A koreai autógyártó több ütközésre felkészített légzsákrendszert fejlesztett. Az utasok védelme így....
2019.04.24
Kétségtelen, hogy az elektromobilitás, az e-autók terjedése nálunk is átszabja a termelési palettát....
2019.04.24
Mahdi Afradi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.04.24
Az eddiginél lényegesen korszerűbb és megbízhatóbb műszeres leszállító berendezést kap a Liszt....
2019.04.24
- Emmanuel Macron francia államfő és Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden megerősítette, hogy....
2019.04.24
Az innovatív technológiák terén vezető ABB és a Porsche Japan együttműködésre lép, hogy speciális,....
2019.04.24
Napjaink vásárlóinak egyik kedvenc időtöltése a műszerfal-kialakításokon való jóízű csámcsogás.....
2019.04.24
Az idei évadban minden eddiginél izgalmasabb tartalommal tölti meg a teniszsporthoz fűződő, több....