HTA

Mit kell tenni, ha nyaralás közben felvillan a műszerfalon a figyelmeztető jelzés?

2018.07.13.

A HTA tanácsai az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer használatához.

2014. november 1-je óta az EU tagállamaiban csak olyan személyautókat lehet forgalomba hozni, amelyeket felszereltek abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel (Tire Pressure Monitoring System, TPMS). A TPMS segít a megfelelő abroncsnyomás – a gyártók által megadott értékek – folyamatos ellenőrzésében, és megtartásában. A megfelelő nyomás az autósok érdeke; kíméli az abroncsot és a pénztárcát. Ha alacsony a nyomás, az abroncs jobban kopik, túlságosan felmelegszik, és az autó a nagyobb gördülési-ellenállás miatt többet fogyaszt. 10%-kal alacsonyabb nyomás mintegy 10%-al csökkentheti a futásteljesítményt. Ha túl magas a nyomás, a gumiabroncs élettartama éppúgy csökken, mint az autó stabilitása és tapadása, plusz a futómű is gyorsabban kopik. 2015 júniusától a műszaki vizsgákon is ellenőrzik a TPMS szenzorok működését: abban az esetben, ha 20%-os guminyomás csökkenésnél nem jelez a rendszer, sikertelen a vizsga.

Fotó: Bridgestone

Kétféle TPMS rendszerrel találkozhatunk. Az új autóknál az indirekt rendszer az elterjedtebb, mely az adatokat az ABS szenzorból nyeri. (Az ABS, vagyis a blokkolásgátló már több mint egy évtizede kötelező tartozéka valamennyi új autónak.) Ez a rendszer nagyobb toleranciával működik, álló helyzetben nem mér. Az abroncsok belsejében nincsenek szenzorok, de a téli- illetve nyári abroncsok felszerelésénél újra kell kalibrálni a rendszert. A direkt rendszernél az abroncs belsejében elhelyezett, vezeték nélküli, elemes szenzorok mérik a nyomást. Szakemberek szerint ez a megoldás a megbízhatóbb, mivel az elektronika minden egyes abroncs nyomását külön-külön elemzi, és figyelmeztet, ha eltérést érzékel. A direkt TPMS 0.1 bar pontossággal mér, és azt is figyelembe veszi, hogy az autó halad vagy áll. Segítségével egy esetleges defektről még azelőtt értesülhetünk, hogy az abroncsot tönkretennénk.

Fontos, hogy az abroncsválasztást nem befolyásolja sem a direkt, sem az indirekt TPMS rendszer. Az előbbinél a rendszernek nincs közvetlen kapcsolata az abroncsokkal, míg az utóbbinál a szenzorok bármilyen típus belsejébe felszerelhetők.  Léteznek olyan programozható, illetve univerzális szenzorok is, amelyet bármely régebbi gyártású autó abroncsaira is fel lehet szerelni; ilyen esetben a visszajelzés az okostelefonunk kijelzőjére érkezik. (Hiszen ezekben az autókban még nincs a műszerfalon erre szolgáló piktogram.)

A szenzorok felszerelése, elemeinek cseréje és programozása képzett szakember hozzáértését követeli meg. Azt javasoljuk, hogy ha abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel is ellátott autón cserélünk gumiabroncsot, azt minden esetben olyan megbízható szakműhelyben végeztessük, amelyben képesek a megfelelő berendezéssel történő kalibrációra is.

Mit tegyünk, ha világít a visszajelző lámpa?

A direkt rendszernél a TPMS visszajelző lámpa jelzi, hogy valamelyik abroncsban csökkent a nyomás. Érdemes valamennyit, tehát nem csak a jelzettet ellenőrizni. Ha a piktogram villog vagy egyéb figyelmeztető jel is megjelenik, rendszerhibával van dolgunk, ami érintheti a szenzort, az antennát, a szenzor-akkut vagy az elektronikát.

Indirekt rendszernél is ugyanaz a lámpa jelez a műszerfalon – hiszen ez szabványos jelölés –, de a direkt rendszer 0,1 báros küszöbértékével szemben, 20%-os nyomáscsökkenésre hívja fel a figyelmet. Ellenőrizzük valamennyi abroncsot, egyenlítsük ki a nyomást, és nyomjuk meg a TPMS-rendszer reset gombját. Mindkét rendszerre igaz, hogy a helyreállított abroncsnyomás alapesetben „eltűnteti” a hibajelet a műszerfalról.

A TPMS abban segít, hogy az abroncs a karakterisztikájának megfelelően, a lehető leghosszabb ideig szolgáljon bennünket. A téli- illetve nyári abroncsok felszerelésénél olyan műhelyt válasszunk, akik megfelelően felkészültek a TPMS szenzorok felszerelésére és kalibrálására. Ha menet közben figyelembe vesszük a műszerfalon megjelenő jelzéseket, és időben helyreállítjuk a megfelelő abroncsnyomást, azzal növeljük az abroncsok élettartamát, energiát és pénzt takaríthatunk meg. A nyári nyaralás előtt mindenképpen ellenőrizzük az abroncsokat – nem csak a nyomásértéket, de az esetleges sérüléseket is –, hogy ne az autópálya pihenőben kelljen tanakodni a teendőkről.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.21
Bár nálunk az Astra a legmenőbb Opel, 2018-ban és 2019-ben egyaránt a Corsa nyerte óriási fölénynel....
2020.01.21
A Porsche két határozottan sportos és kimagasló képességű modellel bővíti középmotoros sportautói....
2020.01.21
Olyannyira, hogy még a Porsche belépő sportautóiba is belekötnének. Azt hitted vége a Hyundai N-....
2020.01.21
Tawan Chuntra Thaiföldről küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.01.21
Skócia a tavak országa, éppen emiatt mindig jól jön egy egy olyan lista, ami a legszebb tavakat....
2020.01.21
Ismét izgalmas bemutatókkal jelent meg az Audi 2020-ban a Consumer Electronics Show (CES)....
2020.01.21
2020 januárjától Bodó Teodóra felel a Bosch csoport vállalati kommunikációjáért és a kormányzati....
2020.01.21
Az emberi kapcsolatok fognak leginkább hiányozni Kótai Jenőnek, aki 46 év után vonul nyugdíjba.   ..
2020.01.21
Jótékony célra árverezték el a Lexus LC kabrió első, még le sem gyártott példányát. A kétmillió....
2020.01.21
Werner Weresch, a Porsche üzemi tanácsának elnöke azt szeretné elérni, hogy a cég tíz évig....