MOL

A MOL kutatása szerint az autósok tudatosan készülnek a télre

2019.12.12.

Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében kevesebb mint 49% – derül ki a MOL által december elején készített nem reprezentatív közösségi médiában végzett felméréséből. A kutatás azt is megmutatta, hogy a legtöbben már októberben elkezdik az autó téliesítését, és minimális azok száma, akik ezzel nem foglalkoznak. A felmérés résztvevőinek nagyrésze pedig ennél is továbbmegy, hiszen legalább alkalmanként prémium üzemanyagot vagy egyéb adalékanyagot is tankol, hogy télen biztosan elinduljon az autója.

A MOL által készített felmérés eredménye szerint akik maguk intézik el a téliesítéssel kapcsolatos teendőket, azoknak körülbelül fele szervizbe is viszi az autóját, emellett a válaszadók több mint 80%-a otthon is foglalkozik az autó téliesítésével. A férfiak számára jellemzően ez egy olyan feladat, amit ők maguk intéznek, míg a nők esetében megoszlanak a válaszok aközött hogy önállóan vagy a családdal együtt intézik. Az autó téli felkészítésében a legfontosabb teendők között a gumicsere került az élre, ezt követi a szélvédőmosó cseréje, majd a hűtőfolyadék ellenőrzése (10-ből 9 válaszadó esetén). Az akkumulátort és az ablaktörlő lapát ellenőrzést viszont 10-ből 8 válaszadó tartotta fontosnak.

A felmérésből az is kiderül, mi a téli alapfelszereltség része a kocsinkban: a legtöbben jégkaparót (93%) és jégoldó spray-t (79%) tartanak, de takaró (67%), meleg ruha (43%) és egyeseknél hólánc is (26%) megtalálható, ez utóbbi aránya a Nyugat- és Dél-Dunántúlon lakók esetében magasabb (40% körüli). A felmérés résztvevőinek 15%-a rendszeresen, illetve fele alkalmanként tankol prémium üzemanyagot vagy egyéb adalékanyagot az autójába azért, hogy télen biztosan elinduljon.

A kutatás azt is megmutatta, hogy a legtöbben még októberben elkezdik az autó téliesítését az ablaktörlő lapát, a hűtőfolyadék és az akkumulátor ellenőrzésével, illetve a szélvédőmosó-folyadék cseréjével, ugyanakkor az autógumi cseréjénél a tartósan 7 fok alatti hőmérséklet volt a döntő szempont a többségnél (45%).

Autónk tudatos felkészítéséhez, műszaki állapotának és így az üzemanyagtartályok ellenőrzéséhez az alábbi lépések javasoltak a MOL szakemberei szerint:

  • rendkívüli hideg éjszaka előtt célszerű az üzemanyagtartályt lehetőleg teletankolni,
  • az üzemanyag-ellátó rendszerből a kondenzvizet rendszeresen le kell engedni,
  • az üzembiztonságot nagymértékben befolyásoló tényező a gázolajszűrő, ezért a legjobb megoldás a fűthető szűrő, valamint a vízelválasztó szűrő alkalmazása, (lehetőség szerint)
  • nem kellően karbantartott szűrők esetén a paraffin kiválása a szűrő eltömődését eredményezi, mely problémára megoldást jelent a szűrő tisztítása, cseréje, esetleg a felmelegítés,
  • régebbi típusú autóknál az üzemanyagtartályt és az üzemanyag-ellátó rendszert rendszeresen ki kell tisztítani,
  • ellenőriztetni kell a légszűrőt, a megfelelő kompressziót, az akkumulátor töltöttségét és állapotát, szükség esetén a karbantartást-cserét célszerű elvégeztetni,
  • jó hidegtulajdonságú motorolajat kell használni és az olajcsere periódusra is ügyelni kell,
  • szélsőséges időjárási viszonyok esetén javasolt az extra téli dízelgázolaj vásárlása. A MOL kútjain az EVO diesel Plus prémium terméket ajánlja a téli tankoláshoz dízel autók esetében, mely kiváló és gyors tisztító hatással is bír.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.25
A szombati nap végén az első három helyezettet 7 másodperc sem választja el egymástól. ..
2020.01.25
Két különkiadással üdvözölte az újévet a Lexus Japánban. Az NX szabadidőjármű bronzszínű kivitele....
2020.01.25
Újabb szelettel bővítette okosotthon vízióját a Renault, ami szorosan kapcsolódhat a Nissan korábbi....
2020.01.25
A Francia Kerékpáros Szövetség és a Közlekedésbiztonsági szervezet (Sécurité Routière) megújítja....
2020.01.25
Shang Jun Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2020.01.25
Alighogy bejelentette a Toyota a Yaris vadonatúj generációjának idei őszi érkezését amelyben a....
2020.01.25
Az olasz hatóság által körözött munkagépre bukkantak a rendőrök a csengersimai határátkelőhelyen –....
2020.01.25
A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien tavaly több mint 70.000 embernek tartott....
2020.01.25
Az Egyesült Királyság több városában légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba....
2020.01.25
Már egy éve vártunk arra, hogy itthon is kipróbálhassuk a legnagyobb elektromos Volkswagent, a....