márka

A nagy autómárkák: Honnan a név?

2019.09.23.

A nagy autógyártók neve mára már fogalommá vált. Sok mai autómárka az alapító nevét viseli, elég ha a Ford-ra vagy a Suzuki-ra is gondolunk, de mi a helyzet a többiekkel? Honnan jön az Aston Martin? És a Hyundai? Összeszedtünk néhányat!

Acura

A Honda hazánkban nem forgalmazott prémium márkája a latin cura szóból ered. Angolul “accuracy”, így angolul tudó olvasóink minden bizonnyal rájöttek, hogy az Acura nevét a pontosságról, vagyis közvetetten a készítését körülövező mérnöki teljesítményről kapta.

Alfa Romeo

Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, vagyis Lombardi Autógyártó Vállalat. Bár talán kiábrándító, az Alfa a vállalat nevének első betűiből áll össze, Romeo pedig a gyártó egykori vezetője, Nicola Romeo nevéből ered.

Audi

Az Audi alapítója, August Horch eredetileg saját nevét használta első autógyártó vállalkozása nevének, de miután összekülönbözött az igazgatósággal, a második vállalatot kénytelen volt máshogy nevezni. Egy barátja fia tanácsolta neki az Audi nevet, ami latinul ugyanazt jelenti, mint németül a Horch (“Hör mich”), vagyis “figyelj!”

BMW

Minden bizonnyal sokan ismerik a bajor gyártó nevének eredetét, ami nem is túl izgalmas. Bayerische Motoren Werke, vagyis Bajor Motorgyártó.

Hyundai

A Hyundai névhez értelemszerűen nem tudunk sem angol, sem pedig német eredetet találni, itt egy koreai szó a márkanév alapja: hyeondaeseong, ami modernitást jelent.

Jaguar

A Jaguar eredete egészen érdekes, ugyanis a második világháború előtt a márka neve SS volt, ami gyártott néhány, az amerikai vadmacskáról elnevezett modellt. 1945-ben érezték, hogy az SS név nem sok jóval kecsegtet, így inkább az egész vállalatot átnevezték.

Lexus

A Toyota prémium márkájának neve eredetileg Alexis lett volna, de a japánok el akarták kerülni, hogy a márkanév egy-egy személlyel azonosuljon, így végül a Lexus mellett döntöttek.

Mercedes-Benz

Amikor Emil Jellinek a Daimler-től rendelt magának sportautót, lánya álnevén indult vele versenyeken. Ő volt Mercedes. A sikerek láttan a Daimler többi termékét is elkezdték Mercedes-nek nevezni, majd a Benz partnerség után már az összes autót Mercedes-Benz név alatt forgalmazták.

Mitsubishi

A japán gyártó neve azt jelenti “három gyémánt”. Könnyű megjegyezni, elég csak a logóra nézni!

Seat

Bár ma már a Volkswagen csoport része, eredetileg azért jött létre, hogy Fiat licenszelt modelleket gyártson Spanyolországban. Óriási siker lett, de nem a kreatív névnek köszönhetően: Sociedad Española de Automóviles de Turismo, vagyis Spanyol Túra Autó Vállalat.

Volvo

A Volvo a svéd csapágygyártó SKF autógyártó leányvállalataként kezdte meg tevékenységét. A neve az SKF fő üzletágára utal. A Volvo latinul azt jelenti forgok” pontosan azt, amit egy mechanikus alkatrész képes megtenni, ha hatékony csapágyakkal van ellátva.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.20
Ha lehet, még sportosabb vonásokat kapott a Toyota C-HR, noha eddig sem volt miért szégyenkeznie.....
2019.10.20
Bővíti a kínálatát a LOT Polish Airlines Budapest és New York között jövő májustól, a jelenlegi....
2019.10.20
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott....
2019.10.20
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Tisztelet Bud Spencernek. ..
2019.10.20
Röviddel azután, hogy a Volkswagen-csoport (VW) kedden elhalasztotta a döntést a Törökországban....
2019.10.20
Ha szirénázó autó tűnik fel az úton, minden közlekedőnek elsőbbséget kell adnia neki. Megmutatjuk,....
2019.10.20
1994. október 17-én vette kezdetét Mladá Boleslav-ban a ŠKODA FELICIA gyártása. A FAVORIT utódja 25....
2019.10.20
Délelőtt 11 óra helyett éjfélig tart sztrájkot vasárnap a német légiutas-kísérők független....
2019.10.20
Erőszakos tüntetések robbantak ki a chilei fővárosban a metrójegyárak emelése miatt. Santiago de....
2019.10.20
Az 51-es számú főúton helyszínelés miatt forgalomkorlátozásra számítsanak! ..