márka

A nagy autómárkák: Honnan a név?

2019.09.23.

A nagy autógyártók neve mára már fogalommá vált. Sok mai autómárka az alapító nevét viseli, elég ha a Ford-ra vagy a Suzuki-ra is gondolunk, de mi a helyzet a többiekkel? Honnan jön az Aston Martin? És a Hyundai? Összeszedtünk néhányat!

Acura

A Honda hazánkban nem forgalmazott prémium márkája a latin cura szóból ered. Angolul “accuracy”, így angolul tudó olvasóink minden bizonnyal rájöttek, hogy az Acura nevét a pontosságról, vagyis közvetetten a készítését körülövező mérnöki teljesítményről kapta.

Alfa Romeo

Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, vagyis Lombardi Autógyártó Vállalat. Bár talán kiábrándító, az Alfa a vállalat nevének első betűiből áll össze, Romeo pedig a gyártó egykori vezetője, Nicola Romeo nevéből ered.

Audi

Az Audi alapítója, August Horch eredetileg saját nevét használta első autógyártó vállalkozása nevének, de miután összekülönbözött az igazgatósággal, a második vállalatot kénytelen volt máshogy nevezni. Egy barátja fia tanácsolta neki az Audi nevet, ami latinul ugyanazt jelenti, mint németül a Horch (“Hör mich”), vagyis “figyelj!”

BMW

Minden bizonnyal sokan ismerik a bajor gyártó nevének eredetét, ami nem is túl izgalmas. Bayerische Motoren Werke, vagyis Bajor Motorgyártó.

Hyundai

A Hyundai névhez értelemszerűen nem tudunk sem angol, sem pedig német eredetet találni, itt egy koreai szó a márkanév alapja: hyeondaeseong, ami modernitást jelent.

Jaguar

A Jaguar eredete egészen érdekes, ugyanis a második világháború előtt a márka neve SS volt, ami gyártott néhány, az amerikai vadmacskáról elnevezett modellt. 1945-ben érezték, hogy az SS név nem sok jóval kecsegtet, így inkább az egész vállalatot átnevezték.

Lexus

A Toyota prémium márkájának neve eredetileg Alexis lett volna, de a japánok el akarták kerülni, hogy a márkanév egy-egy személlyel azonosuljon, így végül a Lexus mellett döntöttek.

Mercedes-Benz

Amikor Emil Jellinek a Daimler-től rendelt magának sportautót, lánya álnevén indult vele versenyeken. Ő volt Mercedes. A sikerek láttan a Daimler többi termékét is elkezdték Mercedes-nek nevezni, majd a Benz partnerség után már az összes autót Mercedes-Benz név alatt forgalmazták.

Mitsubishi

A japán gyártó neve azt jelenti “három gyémánt”. Könnyű megjegyezni, elég csak a logóra nézni!

Seat

Bár ma már a Volkswagen csoport része, eredetileg azért jött létre, hogy Fiat licenszelt modelleket gyártson Spanyolországban. Óriási siker lett, de nem a kreatív névnek köszönhetően: Sociedad Española de Automóviles de Turismo, vagyis Spanyol Túra Autó Vállalat.

Volvo

A Volvo a svéd csapágygyártó SKF autógyártó leányvállalataként kezdte meg tevékenységét. A neve az SKF fő üzletágára utal. A Volvo latinul azt jelenti forgok” pontosan azt, amit egy mechanikus alkatrész képes megtenni, ha hatékony csapágyakkal van ellátva.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....
2019.10.17
A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a....
2019.10.17
Az első sorozatgyártásban előállított Golf 1974 márciusában hagyta el a wolfsburgi gyártósort, és....
2019.10.17
Következetesen elektromossá alakítja modellpalettáját az Audi – és elektromos mobilitási....
2019.10.16
A Volkswagen haszonjárművek ágazata az év első kilenc hónapjában világméretekben 369.850....
2019.10.16
Autóipari beszállítók és az Osram 25 millió dollár értékben fektetnek az amerikai-német Al-start-up....
2019.10.16
Az Autostat jelentése szerint az oroszországi luxusautók piacán 867 járművet értékesítettek 2019....
2019.10.16
Nin Bing Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2019.10.16
Teljes repülőtérzárat kellett elrendelni hétfőn és kedden az esti órákban, miután drónok repültek....
2019.10.16
Jövőre szériaéretté válik a Lexus önvezető autója. A kiszivárgott kémfotók tanúsága szerint az LS....