Tesla

Nagyok bukhatnak a Tesla árfolyamcsökkenésére játszó spekulánsok

2018.08.10.

Nagyon megégethetik az ujjukat az árfolyamcsökkenésre játszó tőzsdei spekulánsok az idén, ha Elon Musk beváltja a részvények tőzsdei kivezetéséről tett bejelentését.

Az árfolyamesésre játszó spekulánsok (short sellers) értékpapírokat kölcsönöznek a részvények birtokosaitól, majd az aktuális árfolyamon azonnal értékesítik is azokat abban a reményben, hogy a kölcsönidő lejáratakor, amikor a papírokat vissza kell adni a tulajdonosnak, alacsonyabb árfolyamon vásárolhatják vissza azokat a tőzsdén.

Az S3 értékpapírpiaci elemző cég kimutatása szerint az amerikai tőkepiacon ezer milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetés halmozódott már fel. Ebből 13 milliárd dollárnyi a Tesla árfolyamesésére vár. Az SÚP-500 index tagjaiból azonban az idén mindössze 69-nek csökkent az árfolyama legalább tíz százalékkal, viszont 164-nek ment fel az árfolyama több mint tíz százalékkal. Maga az index is egy új rekord felé tartó erősödő szakaszban van.

A kizárólag árfolyamesésre játszó befektetési alapok emiatt az év eleje óta átlagosan hat százalékot veszítettek befektetéseik értékéből a Lipper értékpapírpiaci tanácsadó cég kimutatása szerint. A Hedge Fund Research adatai szerint pedig az árfolyamemelkedésre és csökkenésre egyaránt játszó alapok ezzel szemben 0,7 százalékkal növelték értéküket.

A Tesla árfolyamesésére már 13 milliárd dollárt feltett spekulánsoknak viszont azzal az aggasztó ténnyel kell szembenézniük, hogy a Nasdaq piacon forgó papír árfolyama a cég minden termelési problémája és rossz sajtója ellenére is csak a hónap eleje óta 27 százalékkal erősödött - nagyjából tízszer annyit, mint a Nasdaq Composite index. Az S3 kalkulációja szerint mindez annyit jelent, hogy az év eleje óta a Tesla részvény erősödése már 3 milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetést "égetett el".

A legnagyobb tételeket a Tesla esésére tartó alapok azonban ennek ellenére sem tágítanak szándékuktól. Elon Musk, a Tesla vezére kedden jelentette be szándékát a Tesla tőzsdén forgó részvényeinek a visszavásárlására 430 dolláros árfolyamon, ami 23 százalékos prémiumot jelentett a papír éppen aktuális árfolyamához képest. A részvény ezt követően 11 százalékkal erősödött.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.20
Ősszel négy új villanyautó-töltő kezd el működni Szegeden a három meglévő mellett, és további négy....
2018.10.20
Négy hónapon belül másodjára, ismét csökkentette idei eredmény-előrejelzését a Daimler AG német....
2018.10.20
A világ legnagyobb gyúróversenyén a kolbászhoz a világon legjobban értő zsűri pontoz – hangsúlyozta....
2018.10.20
Hétszázötven csapat részvételével zajlik szombaton 10 órától a békéscsabai sportcsarnokban és a....
2018.10.20
Egy autó és egy robogó ütközött össze 2018. október 19-én a Lenkei utca és a Nefelejcs utca....
2018.10.20
Jelentős szakmai és látogatói érdeklődés kísérte a 6. Automotive Hungary Nemzetközi járműipari....
2018.10.20
A világbajnoki éllovas nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíja pénteki második, esős....
2018.10.20
Oroszországban az idei év első nyolc hónapjában 16,3 százalékkal több gépjárművet gyártottak az....
2018.10.19
A Ford immáron a második alkalommal rendezte meg oktatási eseményét, amely keretén belül a 18-26....
2018.10.19
A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton (Mercedes) volt a leggyorsabb a Forma-1-es Egyesült Államok....