Tesla

Nagyok bukhatnak a Tesla árfolyamcsökkenésére játszó spekulánsok

2018.08.10.

Nagyon megégethetik az ujjukat az árfolyamcsökkenésre játszó tőzsdei spekulánsok az idén, ha Elon Musk beváltja a részvények tőzsdei kivezetéséről tett bejelentését.

Az árfolyamesésre játszó spekulánsok (short sellers) értékpapírokat kölcsönöznek a részvények birtokosaitól, majd az aktuális árfolyamon azonnal értékesítik is azokat abban a reményben, hogy a kölcsönidő lejáratakor, amikor a papírokat vissza kell adni a tulajdonosnak, alacsonyabb árfolyamon vásárolhatják vissza azokat a tőzsdén.

Az S3 értékpapírpiaci elemző cég kimutatása szerint az amerikai tőkepiacon ezer milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetés halmozódott már fel. Ebből 13 milliárd dollárnyi a Tesla árfolyamesésére vár. Az SÚP-500 index tagjaiból azonban az idén mindössze 69-nek csökkent az árfolyama legalább tíz százalékkal, viszont 164-nek ment fel az árfolyama több mint tíz százalékkal. Maga az index is egy új rekord felé tartó erősödő szakaszban van.

A kizárólag árfolyamesésre játszó befektetési alapok emiatt az év eleje óta átlagosan hat százalékot veszítettek befektetéseik értékéből a Lipper értékpapírpiaci tanácsadó cég kimutatása szerint. A Hedge Fund Research adatai szerint pedig az árfolyamemelkedésre és csökkenésre egyaránt játszó alapok ezzel szemben 0,7 százalékkal növelték értéküket.

A Tesla árfolyamesésére már 13 milliárd dollárt feltett spekulánsoknak viszont azzal az aggasztó ténnyel kell szembenézniük, hogy a Nasdaq piacon forgó papír árfolyama a cég minden termelési problémája és rossz sajtója ellenére is csak a hónap eleje óta 27 százalékkal erősödött - nagyjából tízszer annyit, mint a Nasdaq Composite index. Az S3 kalkulációja szerint mindez annyit jelent, hogy az év eleje óta a Tesla részvény erősödése már 3 milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetést "égetett el".

A legnagyobb tételeket a Tesla esésére tartó alapok azonban ennek ellenére sem tágítanak szándékuktól. Elon Musk, a Tesla vezére kedden jelentette be szándékát a Tesla tőzsdén forgó részvényeinek a visszavásárlására 430 dolláros árfolyamon, ami 23 százalékos prémiumot jelentett a papír éppen aktuális árfolyamához képest. A részvény ezt követően 11 százalékkal erősödött.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.09
Az importőr begyújtotta a Ford Ranger utolsó rakétáit is a jövő évi modellváltás előtt. Tesztnapot....
2018.12.09
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Karácsonyi vásár.  ..
2018.12.09
A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is....
2018.12.09
Mohsen Zarifian Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.12.09
A Porsche az elkövetkező 8 évben jelentős profitnövekedésre számít azután, hogy az elektromos autók....
2018.12.09
Frontálisan ütközött két autó Veszprém határában a 8-as főúton vasárnap délután, ketten meghaltak....
2018.12.09
Munkabeszüntetésre készül a német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und....
2018.12.09
Piros köpenyben, süveggel fején, puttony a hátán, rénszarvas szánon suhan, és minden kis cipellőt....
2018.12.09
A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség azt közölte, hogy novemberben....
2018.12.09
Januárban indul a Magyar Biztosítók Szövetsége által fejlesztett kárbejelentő applikáció, amit a....