Tesla

Nagyok bukhatnak a Tesla árfolyamcsökkenésére játszó spekulánsok

2018.08.10.

Nagyon megégethetik az ujjukat az árfolyamcsökkenésre játszó tőzsdei spekulánsok az idén, ha Elon Musk beváltja a részvények tőzsdei kivezetéséről tett bejelentését.

Az árfolyamesésre játszó spekulánsok (short sellers) értékpapírokat kölcsönöznek a részvények birtokosaitól, majd az aktuális árfolyamon azonnal értékesítik is azokat abban a reményben, hogy a kölcsönidő lejáratakor, amikor a papírokat vissza kell adni a tulajdonosnak, alacsonyabb árfolyamon vásárolhatják vissza azokat a tőzsdén.

Az S3 értékpapírpiaci elemző cég kimutatása szerint az amerikai tőkepiacon ezer milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetés halmozódott már fel. Ebből 13 milliárd dollárnyi a Tesla árfolyamesésére vár. Az SÚP-500 index tagjaiból azonban az idén mindössze 69-nek csökkent az árfolyama legalább tíz százalékkal, viszont 164-nek ment fel az árfolyama több mint tíz százalékkal. Maga az index is egy új rekord felé tartó erősödő szakaszban van.

A kizárólag árfolyamesésre játszó befektetési alapok emiatt az év eleje óta átlagosan hat százalékot veszítettek befektetéseik értékéből a Lipper értékpapírpiaci tanácsadó cég kimutatása szerint. A Hedge Fund Research adatai szerint pedig az árfolyamemelkedésre és csökkenésre egyaránt játszó alapok ezzel szemben 0,7 százalékkal növelték értéküket.

A Tesla árfolyamesésére már 13 milliárd dollárt feltett spekulánsoknak viszont azzal az aggasztó ténnyel kell szembenézniük, hogy a Nasdaq piacon forgó papír árfolyama a cég minden termelési problémája és rossz sajtója ellenére is csak a hónap eleje óta 27 százalékkal erősödött - nagyjából tízszer annyit, mint a Nasdaq Composite index. Az S3 kalkulációja szerint mindez annyit jelent, hogy az év eleje óta a Tesla részvény erősödése már 3 milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetést "égetett el".

A legnagyobb tételeket a Tesla esésére tartó alapok azonban ennek ellenére sem tágítanak szándékuktól. Elon Musk, a Tesla vezére kedden jelentette be szándékát a Tesla tőzsdén forgó részvényeinek a visszavásárlására 430 dolláros árfolyamon, ami 23 százalékos prémiumot jelentett a papír éppen aktuális árfolyamához képest. A részvény ezt követően 11 százalékkal erősödött.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.08.16
A használt autó vásárlásnál soha nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak beleüljünk a....
2018.08.16
- Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el az észak-....
2018.08.16
Aleksandr Kostenko Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.08.16
Kigyulladt egy kamion Városföld térségében - a Szeged irányába közlekedőket az 54-es számú főúton....
2018.08.16
Jelentősen csökkent a halálozás Franciaország útjain 2018 márciusában: 36-tal kevesebben haltak meg....
2018.08.16
Több gépjármű is túllépte a megengedett sebességeket Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 4-es számú....
2018.08.16
- Forgalomba helyezték az M4-es gyorsforgalmi út új szakaszát Ceglédbercel és Cegléd között....
2018.08.16
A Škoda augusztus 10-én megkezdte a felfrissített Fabia gyártását. Az átdolgozott sikermodell első....
2018.08.16
Idén lett teljes az Opel SUV modell-offenzívája, a megújult Mokka X mellett kapható a Crossland X....
2018.08.16
A hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat keretében a Balaton partján adnak....