Spanyolország

Négyszáz rendszámot képes ellenőrizni percenként az új spanyol rendőrautó

2019.06.15.
A napokban szolgálatba állnak a spanyol rendőrség legújabb, magas technológiai felszereltségű járőrautói, amelyek egyfajta mozgó rendőrörsként funkcionálnak majd szolgálat közben - írja az autopistas.es spanyol autós szakportál. 
 
Az ibériai rendőröket nem hagyta el a humorérzéke, amikor az autó típusát kiválasztották. Ugyanis a Toyota Priusra esett a választásuk. Természetesen a rendőrség igényeihez igazított változatról van szó, és valószínűleg nem a modell elnevezése volt az elsődleges szempont. Az új típusú rendőrautókból 150 áll szolgálatba 2020 végéig.  Számos új funkciója mellett kiemelkedik az a leolvasó-megfigyelő-rendszer, amelynek segítségével percenként 400 rendszámot képes azonosítani. 
 
 
Túl ezen számítógépes felszereltséget kaptak a kocsik, amelynek segítségével gyakorlatilag valamennyi olyan adminisztratív és azonosító funkciót is el tudnak látni, amelyet eddig csak a kapitányságok tudtak. Júniusban egyelőre 10 ilyen autó került forgalomba, de számuk két éven belül eléri a másfél százat, és valamennyi spanyolországi nagyvárosba jut majd belőlük, egyfajta hálózatot alkotva. Az első sorozat szuper Toyota Prius+ már Valencia, Madrid, Sevilla, Zaragoza, Malaga, Palma de Mallorca és Vigo rendőreihez került.
 
Mi teszi a járműveket különlegessé? Elsősorban a kivételesen fejlett kamerarendszerek és a kommunikációs arzenál. Az alapkocsi egy hibrid technológiájú Toyota Prius+, amelynek speciális felszereltégébe tartozik a képrögzítő és a műholdas kapcsolat, ennek segítségével videókat, kép- és hangfelvételeket "real time" módban tudnak továbbítani.  Az adatok védett csatornákon futnak, így a rögzített felvételek bizonyítékként szolgálhatnak a bírósági eljárások során. 
 
 
A jármű fedélzeti rendszerei nappal és éjjel is látnak: percenként 400 rendszámot képesek felismerni. Három fedélzeti kameráról van szó, amelyek közül a hátsó egy folyamatosan működő pásztázó videóberendezés, amely a szolgálati idő alatt történt valamennyi eseményt rögzíti. A rendőrkocsiban dokumentumbeolvasó és elektronikus arcfelismerő is található. Felszereltségéhez tartozik egy mobil digitális ujjlenyomat-azonosító is. 
 
 
Az új intelligens járművek bevezetésének elsődleges célja az volt, hogy csökkentsék a rendőrkapitányságok terhelését. Az adatforgalom és az adminisztráció gyorsításával, a helyszíni intézkedésekkel több ideje marad a rendőröknek a lakossággal való közvetlen kontaktusra és a klasszikus járőrfeladatok ellátásra. Az új Toyota Prius + rendőrautók így mobil irodákká, mozgó rendőrörsökké válhatnak. 
 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.25
A szombati nap végén az első három helyezettet 7 másodperc sem választja el egymástól. ..
2020.01.25
Két különkiadással üdvözölte az újévet a Lexus Japánban. Az NX szabadidőjármű bronzszínű kivitele....
2020.01.25
Újabb szelettel bővítette okosotthon vízióját a Renault, ami szorosan kapcsolódhat a Nissan korábbi....
2020.01.25
A Francia Kerékpáros Szövetség és a Közlekedésbiztonsági szervezet (Sécurité Routière) megújítja....
2020.01.25
Shang Jun Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2020.01.25
Alighogy bejelentette a Toyota a Yaris vadonatúj generációjának idei őszi érkezését amelyben a....
2020.01.25
Az olasz hatóság által körözött munkagépre bukkantak a rendőrök a csengersimai határátkelőhelyen –....
2020.01.25
A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien tavaly több mint 70.000 embernek tartott....
2020.01.25
Az Egyesült Királyság több városában légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba....
2020.01.25
Már egy éve vártunk arra, hogy itthon is kipróbálhassuk a legnagyobb elektromos Volkswagent, a....