közlekedés

Nem csak a drog: Gyógyszerek, amelyek hatással vannak a vezetésre

2018.08.09.

A gyógyszerek 3 olyan területre hatnak, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos vezetéshez: A kognitív funkciókra (ami a történések észlelésért felelős); a motorikus funkciókra (az ingerekre adott fizikai válaszokért felelős) és az érzékelő funkciókra, amelyek a tapintásért, hallásért és látásért felelnek. A gyógyszerek megnövelhetik az ideális, 0,75 másodperces reakció időnket, ami könnyen balesethez vezethet. 

forrás: grandparents.com

A fájdalomcsillapítók, izomlazítók és köhögéscsillapítók kábulást, tompaságot, szédülést a koncentráció és a kognitív képességek csökkenését okozhatják. Fontos, hogy nagyon óvatosan vezessen, ha zavaró mellékhatást tapasztal, álljon félre autójával.

Az antidepresszánsok mellékhatása lehet a fokozott tompaság, fáradtság, szédülés, viselkedés megváltozása, alacsony vérnyomás. Ha antidepresszánst szed, ne vezessen a kezelés első heteiben! Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés javíthatja a betegek motorikus képességeit, nem minden antidepresszáns befolyásolja a vezetési képességeket.

Az antihisztamin tompaságot, szorongást, álmatlanságot, látásváltozást, hallucinációt és zsibbadást válthat ki. Első generációs antihisztamin szedése alatt ne vezessen autót! A második generációs hatóanyagoknál a kockázat alacsonyabb. Ebben az esetben óvatosan közlekedjen!

Az antidiabetikum szedése heves szívveréssel, hányingerrel, látásváltozásokkal, agresszióval, hallucinációval, szédüléssel, a viselkedés megváltozásával és alacsony vércukorszinttel párosulhat. Csak akkor szabad vezetnie, ha vércukorszintje ellenőrzött, illetve tisztában van az inzulin injekció alkalmazásával és saját inzulin szintjével.

Az epilepszia elleni gyógyszerek mellékhatása lehet az álmosság, zavartság, a memória- és koncentrációvesztés, letargia, csökkent pszichomotoros képességek. A vezetés csak egy rohammentes év után lehetséges!

Fontos megjegyezni, hogy ezeken kívül sok más gyógyszer is befolyásolhatja a vezetési képességeket. Ha kétsége támadna az Ön által szedett gyógyszer, vezetésre gyakorolt hatásai felől, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

forrás: autopapo.com.br

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.08.16
A használt autó vásárlásnál soha nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak beleüljünk a....
2018.08.16
- Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el az észak-....
2018.08.16
Aleksandr Kostenko Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.08.16
Kigyulladt egy kamion Városföld térségében - a Szeged irányába közlekedőket az 54-es számú főúton....
2018.08.16
Jelentősen csökkent a halálozás Franciaország útjain 2018 márciusában: 36-tal kevesebben haltak meg....
2018.08.16
Több gépjármű is túllépte a megengedett sebességeket Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 4-es számú....
2018.08.16
- Forgalomba helyezték az M4-es gyorsforgalmi út új szakaszát Ceglédbercel és Cegléd között....
2018.08.16
A Škoda augusztus 10-én megkezdte a felfrissített Fabia gyártását. Az átdolgozott sikermodell első....
2018.08.16
Idén lett teljes az Opel SUV modell-offenzívája, a megújult Mokka X mellett kapható a Crossland X....
2018.08.16
A hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat keretében a Balaton partján adnak....