közlekedés

Nem csak a drog: Gyógyszerek, amelyek hatással vannak a vezetésre

2018.08.09.

A gyógyszerek 3 olyan területre hatnak, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos vezetéshez: A kognitív funkciókra (ami a történések észlelésért felelős); a motorikus funkciókra (az ingerekre adott fizikai válaszokért felelős) és az érzékelő funkciókra, amelyek a tapintásért, hallásért és látásért felelnek. A gyógyszerek megnövelhetik az ideális, 0,75 másodperces reakció időnket, ami könnyen balesethez vezethet. 

forrás: grandparents.com

A fájdalomcsillapítók, izomlazítók és köhögéscsillapítók kábulást, tompaságot, szédülést a koncentráció és a kognitív képességek csökkenését okozhatják. Fontos, hogy nagyon óvatosan vezessen, ha zavaró mellékhatást tapasztal, álljon félre autójával.

Az antidepresszánsok mellékhatása lehet a fokozott tompaság, fáradtság, szédülés, viselkedés megváltozása, alacsony vérnyomás. Ha antidepresszánst szed, ne vezessen a kezelés első heteiben! Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés javíthatja a betegek motorikus képességeit, nem minden antidepresszáns befolyásolja a vezetési képességeket.

Az antihisztamin tompaságot, szorongást, álmatlanságot, látásváltozást, hallucinációt és zsibbadást válthat ki. Első generációs antihisztamin szedése alatt ne vezessen autót! A második generációs hatóanyagoknál a kockázat alacsonyabb. Ebben az esetben óvatosan közlekedjen!

Az antidiabetikum szedése heves szívveréssel, hányingerrel, látásváltozásokkal, agresszióval, hallucinációval, szédüléssel, a viselkedés megváltozásával és alacsony vércukorszinttel párosulhat. Csak akkor szabad vezetnie, ha vércukorszintje ellenőrzött, illetve tisztában van az inzulin injekció alkalmazásával és saját inzulin szintjével.

Az epilepszia elleni gyógyszerek mellékhatása lehet az álmosság, zavartság, a memória- és koncentrációvesztés, letargia, csökkent pszichomotoros képességek. A vezetés csak egy rohammentes év után lehetséges!

Fontos megjegyezni, hogy ezeken kívül sok más gyógyszer is befolyásolhatja a vezetési képességeket. Ha kétsége támadna az Ön által szedett gyógyszer, vezetésre gyakorolt hatásai felől, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

forrás: autopapo.com.br

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.09
Az importőr begyújtotta a Ford Ranger utolsó rakétáit is a jövő évi modellváltás előtt. Tesztnapot....
2018.12.09
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Karácsonyi vásár.  ..
2018.12.09
A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is....
2018.12.09
Mohsen Zarifian Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.12.09
A Porsche az elkövetkező 8 évben jelentős profitnövekedésre számít azután, hogy az elektromos autók....
2018.12.09
Frontálisan ütközött két autó Veszprém határában a 8-as főúton vasárnap délután, ketten meghaltak....
2018.12.09
Munkabeszüntetésre készül a német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und....
2018.12.09
Piros köpenyben, süveggel fején, puttony a hátán, rénszarvas szánon suhan, és minden kis cipellőt....
2018.12.09
A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség azt közölte, hogy novemberben....
2018.12.09
Januárban indul a Magyar Biztosítók Szövetsége által fejlesztett kárbejelentő applikáció, amit a....