közlekedés

Nem csak a drog: Gyógyszerek, amelyek hatással vannak a vezetésre

2018.08.09.

A gyógyszerek 3 olyan területre hatnak, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos vezetéshez: A kognitív funkciókra (ami a történések észlelésért felelős); a motorikus funkciókra (az ingerekre adott fizikai válaszokért felelős) és az érzékelő funkciókra, amelyek a tapintásért, hallásért és látásért felelnek. A gyógyszerek megnövelhetik az ideális, 0,75 másodperces reakció időnket, ami könnyen balesethez vezethet. 

forrás: grandparents.com

A fájdalomcsillapítók, izomlazítók és köhögéscsillapítók kábulást, tompaságot, szédülést a koncentráció és a kognitív képességek csökkenését okozhatják. Fontos, hogy nagyon óvatosan vezessen, ha zavaró mellékhatást tapasztal, álljon félre autójával.

Az antidepresszánsok mellékhatása lehet a fokozott tompaság, fáradtság, szédülés, viselkedés megváltozása, alacsony vérnyomás. Ha antidepresszánst szed, ne vezessen a kezelés első heteiben! Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés javíthatja a betegek motorikus képességeit, nem minden antidepresszáns befolyásolja a vezetési képességeket.

Az antihisztamin tompaságot, szorongást, álmatlanságot, látásváltozást, hallucinációt és zsibbadást válthat ki. Első generációs antihisztamin szedése alatt ne vezessen autót! A második generációs hatóanyagoknál a kockázat alacsonyabb. Ebben az esetben óvatosan közlekedjen!

Az antidiabetikum szedése heves szívveréssel, hányingerrel, látásváltozásokkal, agresszióval, hallucinációval, szédüléssel, a viselkedés megváltozásával és alacsony vércukorszinttel párosulhat. Csak akkor szabad vezetnie, ha vércukorszintje ellenőrzött, illetve tisztában van az inzulin injekció alkalmazásával és saját inzulin szintjével.

Az epilepszia elleni gyógyszerek mellékhatása lehet az álmosság, zavartság, a memória- és koncentrációvesztés, letargia, csökkent pszichomotoros képességek. A vezetés csak egy rohammentes év után lehetséges!

Fontos megjegyezni, hogy ezeken kívül sok más gyógyszer is befolyásolhatja a vezetési képességeket. Ha kétsége támadna az Ön által szedett gyógyszer, vezetésre gyakorolt hatásai felől, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

forrás: autopapo.com.br

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.20
Ősszel négy új villanyautó-töltő kezd el működni Szegeden a három meglévő mellett, és további négy....
2018.10.20
Négy hónapon belül másodjára, ismét csökkentette idei eredmény-előrejelzését a Daimler AG német....
2018.10.20
A világ legnagyobb gyúróversenyén a kolbászhoz a világon legjobban értő zsűri pontoz – hangsúlyozta....
2018.10.20
Hétszázötven csapat részvételével zajlik szombaton 10 órától a békéscsabai sportcsarnokban és a....
2018.10.20
Egy autó és egy robogó ütközött össze 2018. október 19-én a Lenkei utca és a Nefelejcs utca....
2018.10.20
Jelentős szakmai és látogatói érdeklődés kísérte a 6. Automotive Hungary Nemzetközi járműipari....
2018.10.20
A világbajnoki éllovas nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíja pénteki második, esős....
2018.10.20
Oroszországban az idei év első nyolc hónapjában 16,3 százalékkal több gépjárművet gyártottak az....
2018.10.19
A Ford immáron a második alkalommal rendezte meg oktatási eseményét, amely keretén belül a 18-26....
2018.10.19
A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton (Mercedes) volt a leggyorsabb a Forma-1-es Egyesült Államok....