közlekedés

Nem csak a drog: Gyógyszerek, amelyek hatással vannak a vezetésre

2018.08.09.

A gyógyszerek 3 olyan területre hatnak, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos vezetéshez: A kognitív funkciókra (ami a történések észlelésért felelős); a motorikus funkciókra (az ingerekre adott fizikai válaszokért felelős) és az érzékelő funkciókra, amelyek a tapintásért, hallásért és látásért felelnek. A gyógyszerek megnövelhetik az ideális, 0,75 másodperces reakció időnket, ami könnyen balesethez vezethet. 

forrás: grandparents.com

A fájdalomcsillapítók, izomlazítók és köhögéscsillapítók kábulást, tompaságot, szédülést a koncentráció és a kognitív képességek csökkenését okozhatják. Fontos, hogy nagyon óvatosan vezessen, ha zavaró mellékhatást tapasztal, álljon félre autójával.

Az antidepresszánsok mellékhatása lehet a fokozott tompaság, fáradtság, szédülés, viselkedés megváltozása, alacsony vérnyomás. Ha antidepresszánst szed, ne vezessen a kezelés első heteiben! Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés javíthatja a betegek motorikus képességeit, nem minden antidepresszáns befolyásolja a vezetési képességeket.

Az antihisztamin tompaságot, szorongást, álmatlanságot, látásváltozást, hallucinációt és zsibbadást válthat ki. Első generációs antihisztamin szedése alatt ne vezessen autót! A második generációs hatóanyagoknál a kockázat alacsonyabb. Ebben az esetben óvatosan közlekedjen!

Az antidiabetikum szedése heves szívveréssel, hányingerrel, látásváltozásokkal, agresszióval, hallucinációval, szédüléssel, a viselkedés megváltozásával és alacsony vércukorszinttel párosulhat. Csak akkor szabad vezetnie, ha vércukorszintje ellenőrzött, illetve tisztában van az inzulin injekció alkalmazásával és saját inzulin szintjével.

Az epilepszia elleni gyógyszerek mellékhatása lehet az álmosság, zavartság, a memória- és koncentrációvesztés, letargia, csökkent pszichomotoros képességek. A vezetés csak egy rohammentes év után lehetséges!

Fontos megjegyezni, hogy ezeken kívül sok más gyógyszer is befolyásolhatja a vezetési képességeket. Ha kétsége támadna az Ön által szedett gyógyszer, vezetésre gyakorolt hatásai felől, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

forrás: autopapo.com.br

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.21
- Megkezdte a Ryugu kisbolygó felszínének megközelítését a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely....
2019.02.21
A bajor prémiumgyártó az első ízben Genfben bemutatkozó, új BMW 7-es sorozattal házon belül is....
2019.02.21
A pápai rendőrök elfogták és előállították azt a 44 éves nagygyimóti férfit, aki utast is....
2019.02.21
- Zamárdiban a hét elején terepszemlét tartottak a Red Bull Air Race szervezői, miután a múlt héten....
2019.02.21
A Volkswagen elkötelezett a párizsi éghajlat-változási megállapodás iránt, és elektromos modellek....
2019.02.21
- Az egyéves kihagyás után idén visszatérő Danyiil Kvjat, a Toro Rosso orosz pilótája érte el a....
2019.02.20
A koncepciómodell utastér-vázlatrajza kínál betekintést a modulrendszerű elektromos platform (MEB)....
2019.02.20
Négy napos megfeszített munka után bemutatásra került az AMTS 2019-es nyereményautója. A legális....
2019.02.20
Hamarosan leváltásra kerülhet a korosnak mondható Nissan Juke. Azt már tudhatjuk, hogy megmarad....
2019.02.20
Constantin Sunnerberg Costa Ricából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....