Robotverseny

Nemzetközi robotépítési és programozási verseny: először Európában, először Győrben

2018.10.31.

2019 novemberében Győrben rendezik meg a XVI. World Robot Olympiad (WRO) versenyt, amelynek keretében több mint hatvan országból 3500 résztvevő érkezik a városba. A nemzetközi robotépítési és programozási verseny először vendégeskedik Európában – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatójukon.

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására – hangzott el a sajtótájékoztatón. A csapatok 2-3 tag és egy csapatvezető közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS® elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. Az ARC kategóriában a National Instrument myRIO vezérlőegysége és a MATRIX, TETRIX építőelemek használhatók. 8-25 év közötti fiatalok vehetnek részt a versenyen. Egy csapat csak egy versenykategóriában - Regular, Open, ARC vagy Football - vehet részt.

A regular kategóriában a feladatokat játékpályán lego robottal oldják meg a résztvevők, a versenynapon határozzák meg az úgynevezett meglepetés szabályt.  Open kategóriában egy aktuális témára – például űrben levő robotok – robotkonstrukció építése a feladat. Football, azaz labdarúgás kategóriában 2-2 lego robottal fociznak a csapatok, a játék több lőtt gólra megy, mint az igazi fociban. Az ARC kategóriában 19-25 év közötti középiskolások és egyetemisták indulhatnak.

A világverseny rendezési jogát a kanadai Montreallal szemben nyerte el Magyarország, az Edutus Főiskola, - újabban egyetem, - így Európában elsőként hazánkban rendezik meg az eseményt, ami a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenye – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Zrt. vezérigazgató. A jövő évi világversenyre hatvan országból közel 3500 résztvevőre számítanak a szervezők. A versenynek az Olimpiai Sportpark ad majd otthont.

A WRO hozzásegít ahhoz, hogy a magyar fiatalok számára vonzóbbak legyen a természettudományi tárgyak és az informatika, és arra ösztönözzék őket, hogy a jövőben mérnöki, informatikai pályát válasszanak. Hazánkban 2014 óta rendezik meg a verseny nemzeti döntőjét. Az akkor 11 csapattal elindított versenyen az idén már 135 csapat nevezett, akik közül 8-an kvalifikálták magukat az idei, thaiföldi világdöntőre.

A sajtótájékoztatón a város nevében dr. Csörgits Lajos aljegyző örömének adott hangot, hogy jövőre Győr adhat otthont a versenynek.

Megint megtelik a város, ezrek veszik igénybe a város infrastruktúráját, s bízunk abban, hogy a versenyzők közül sokan visszatérnek majd magánemberként is – fogalmazott az aljegyző.

A Széchenyi-egyetem nevében dr. Lukács Eszter rektorhelyettes üdvözölte, hogy Győr ismét egy rangos rendezvénynek ad otthont.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.11.15
Az ABB olyan távvezérelhető, kompakt, fali DC töltőt mutatott be az e-mobilitás kiemelkedő....
2018.11.15
A ŠKODA AUTO az Industry 4.0 alapelveivel összhangban halad előre az új technológiák bevezetésével....
2018.11.14
Itt az Opel kompakt, multifunkcionális könnyű haszonjárművének ötödik nemzedéke, és már ki is....
2018.11.14
- A Rába Járműipari Holding Nyrt. konszolidált árbevétele az első kilenc hónapban 12,5 százalékkal....
2018.11.14
A BMW megerősítette logisztikáját, hogy a légi fuvarozási lehetőségeket foglalja bele a készenléti....
2018.11.14
Evzen David Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.11.14
A kapacitáshiány kezelése a legnagyobb kihívás az európai légiközlekedésben a következő években, a....
2018.11.14
Ütős Twitter-bejegyzés született arról, hogy Pierce a lángokkal körülzárt úton ragadt, miközben....
2018.11.14
- Több mint félmillió menetjegy kelt el júniustól novemberig a jegyvásárlási funkcióval is....
2018.11.14
Az autókereskedelem nagy üzlet. Magyarországon, Európában, az egész világon. De mégis mennyire? Az....