Nissan-Renault

A Nissan eladja akkumulátorokkal foglalkozó üzletágát

2017.08.11.

A Nissan végleges adásvételi szerződést kötött a GSR Capitallal (GSR), amely egy magántulajdonban lévő befektetési alap.

Az adásvételi szerződés tárgyát képezi a Nissan akkumulátorokkal foglalkozó leányvállalata, az Automotive Energy Supply Corporation (AESC), valamint a Tennessee állambeli Smyrnában működő, a Nissan North America Inc. (NNA) tulajdonában álló és az angliai Sunderlandben működő, a Nissan Motor Manufacturing (U.K.) Ltd. (NMUK) tulajdonában álló akkumulátorgyártó üzem. A GSR-nek eladott eszközök közé tartoznak továbbá a Nissan Japánban, Oppama, Acugi és Zama városaiban folytatott akkumulátorfejlesztési és -gyártástervezési műveletei.

Hiroto Saikawa, a Nissan elnök-vezérigazgatója elmondta: „Ez a megállapodás az AESC és a Nissan számára is előnyös, mivel az AESC számára lehetővé teszi, hogy a GSR kiterjedt hálózatát és előretekintő befektetési politikáját kihasználva bővítse ügyfélbázisát és tovább növelje versenyképességét. Ennek eredményeképpen pedig a Nissan elektromos járműveinek versenyképessége is növekedni fog. Az AESC továbbra is a Nissan nagyon fontos partnere marad, hiszen célunk, hogy piacvezető elektromos járműveink tervezésére és gyártására egyre nagyobb hangsúlyt helyezzünk.”

Sonny Wu, a GSR Capital igazgatósági elnöke hozzátette: „Az AESC felvásárlása fontos lépés volt számunkra az új energiával működő járművek iparágában. További befektetéseket tervezünk a kutatás és fejlesztés területén, bővíteni kívánjuk az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban meglévő gyártókapacitást, továbbá Kínában és Európában is szeretnénk új létesítményeket létrehozni, hogy ügyfeleink számára világszerte jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ha az akkumulátorokkal foglalkozó üzletág már most is jól képzett munkaereje, magas szintű műszaki felkészültsége és elismert termékminőségi előzményei ezekkel a képességekkel és elképzelésekkel kiegészülnek, a növekedés szempontjából igen előnyös pozícióba kerülünk.”

Az alkalmazottak a megállapodásban érintett összes létesítményben – ideértve a zama-i, sunderland-i és smyrna-i gyártóüzemeket – tovább folytathatják a munkát. Míg az üzletág központi vezetése és a fejlesztési központok Japánban maradnak.

A tranzakció lebonyolításához a Nissan először az együttesen 49%-ot kitevő kisebbségi üzletrész felvásárlásával – amely jelenleg a NEC Corporation, akkumulátorokkal és elektródákkal foglalkozó teljes tulajdonú leányvállalata, a NEC Energy Devices, Ltd (NECED) tulajdonában áll – teljes mértékben átveszi a speciális lítiumion akkumulátorok fejlesztése céljából 2007-ben alapított AESC irányítását.

A NEC bejelentette, hogy jóváhagyta az AESC-részvények Nissan általi megvásárlását, továbbá, hogy tárgyalásokat folytat a GSR-rel a NECED értékesítéséről.

A most bejelentett tranzakció a munkavállalói érdek-képviseleti szervekkel folytatott szokásos megbeszélések tárgyát képezi, véglegesítése pedig – figyelembe véve a függőben lévő hatósági jóváhagyásokat – 2017. december végére várható. A tranzakció létrejöttének feltétele, hogy a GSR az összes NECED-részvényt megvásárolja a NEC-től. A megállapodás pénzügyi adatait nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: 
Nissan

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.07.22
Úgy tűnik, Kína élt a világpiaci konjunktúra adta lehetőséggel. Az idei év első félévében robusztus....
2018.07.22
Fabio Fonocchioli Olaszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.07.22
Hat személygépkocsi összeütközött az M0-s autóút Szeged felé vezető oldalán, Dunaharasztinál....
2018.07.22
Társul a járművek közötti kommunikációs technológiát szállító (V2X – vehicle-to-everything....
2018.07.22
A címvédő és négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi....
2018.07.22
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe:A kabrió az kabrió ..
2018.07.22
- Új vezérigazgatót neveztek ki a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) élére, miután a tisztséget eddig....
2018.07.22
- Késsel támadt egy trolibuszvezetőre egy budapesti férfi Zuglóban, a sofőr a jobb karján sérült....
2018.07.22
Hiába Tóbiás és Balambér kedvenc időszaka a nyár, ilyenkor is vannak ránk leselkedő veszélyek. Ezek....
2018.07.22
- Teherautókat és buszokat ellenőriznek a rendőrök a jövő héten - közölte a rendőrség a honlapján.....