Forma 1

Önvezető biztonsági autó az F1-ben!

2017.08.17.

Érdekes elképzelésről beszélt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik technikai vezetője, Marcin Budkowski. Elárulta, nemrég felmerült az önvezető biztonsági autó bevezetésének ötlete, a Forma–1-ben ugyanis remekül lehetne hirdetni az egyelőre megosztó technológiát.

Megszokhattuk már, hogy a királykategóriában időről időre előkerül valami bizarr, vagy éppen futurisztikus elképzelés, ami néhány évvel később vagy valóssággá válik, vagy a feledés homályába vész. A színfalak mögött most is számos javaslat kerül megvitatásra, melyek közül az egyik legérdekesebbről, az önvezető biztonsági autó ötletéről az FIA egyik vezetője beszélt.

„Beszéltünk a vezető nélküli biztonsági autóról” – ismerte el a lengyel szakember a Motorsportnak nyilatkozva. „Ezzel hirdethetnénk a technológiát, amihez sokan még mindig kétkedve állnak, mi viszont bizonyíthatnánk, hogy működik” – tette hozzá.

(Fotó: Batchelor / XPB Images)

 
Később aztán elismerte, teljesen őt magát sem nyűgözte le az elképzelés, igaz, nem azért, mert kételkedne a sikerességében, vagy abban, hogy releváns lenne az autóipar szempontjából, aminek az F1 mindig igyekezett irányt mutatni. „A biztonsági autó vezetőjére nem lenne szükség, hiszen egy számítógép irányítana. Engem annyira nem vonz ez az elképzelés, hiszen sokkal inkább szólna a mérnököknek, mint a szurkolóknak” – magyarázta.

„Érdekes ötletnek tartom. Abban viszont kételkedem, hogy a vezető nélküli F1 túl sok embert vonzana. A motorsport azonban jó terep ahhoz, hogy népszerűsítsük ezeket az új technológiákat, akár egy önvezető biztonsági autóval, vagy egy olyan eseménnyel, mint a Roborace” – utalt a Forma-E jövőbeli betétfutamára, melyben önvezető autók csapnak majd össze. „Néhány hónapja már elemeztem ezeket az elképzeléseket, aztán jött Jean Todt felvetése, hogy mindezt összeköthetnénk a Forma–1-gyel” – zárta gondolatát a technikai szakember.
 

 

(Fotó: xpbimages.com)

 

A felvetés egészen biztosan megosztja majd a Forma–1-es közösséget, egy szereplőnek pedig szinte borítékolható, hogy nem nyeri majd el a tetszését, ő pedig nem más, mint a biztonsági autó vezetője, Bernd Mayländer. Persze aggódnia egyelőre nem kell az „állásáért”, az önvezető biztonsági autó ugyanis csak említés szintjén merült még fel, arra pedig általában sokat kell várni, hogy egy ilyen elképzelésből valóság váljon.
 
(motorsport., telesport.hu)

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2017.11.20
Az autóstársak tisztelték, a rendőrök sűrűn megállították: egy nő vezet egy állami Volgát? ..
2017.11.20
A Volkswagen német konszernhez tartozó Skoda Auto 2020-tól megkezdi az elektromos autók gyártását....
2017.11.20
Jovcho Sanov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2017.11.20
Német, ír és skót politikusokat kértek fel arra, hogy támogassák a 30 km/órás sebességhatárok....
2017.11.20
Csökkenti bruttó 8 forinttal a benzin, és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti....
2017.11.20
Lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a Continental úgynevezett Vision Zero programjába, amely....
2017.11.20
Tanulságos történetet hozott nyilvánosságra a Ford: a cég egyik vezetőjének súlyos betegsége,....
2017.11.20
Steve Young, az ICDP vezetője közölt a kutatószervezet honlapján egy rövid gondolatébresztő cikket....
2017.11.20
Huszonhat új, alacsonypadlós CAF villamos, valamint hatvan új, alacsonypadlós Skoda-Solaris....
2017.11.20
Amerikában a napokban vezették be, Európának még várnia kell, Japánban azonban már nemcsak, hogy....