közlekedik a család

Ötletből valóság, avagy interjú Knezsik Istvánnal a Közlekedik a család vetélkedőről

2017.04.20.

Több évtizedes autóipari menedzsment tapasztalat, a szakma krémjét tömörítő Autós Nagykoalíció elnökségi pozíciója, a közlekedésbiztonság nagykövete, akinek szívügye a baleset-megelőzés. AZ ORFK-OBB 6 éve álmodta meg az ország legnagyobb családi közlekedésbiztonsági vetélkedőjét, és a Knezsik István vezette Autós Nagykoalíció már a kezdetektől ott van a főtámogatók között. Idén 22 állomással indul a Közlekedik a család, ahol a fődíj egy vadonatúj Skoda Rapid személygépkocsi.

(Autószektor) Miért fontos az Autós Nagykoalíció számára ez a baleset-megelőzési program?

(Knezsik István) Amikor 2009-ben megalapítottuk az Autós Nagykoalíciót, akkor az elsődleges célok között szerepelt, hogy aki reggel elindul, az este egészségben haza is érjen. (Ez a jelmondat egyébként Knezsik István személyes célkitűzése, és az általa vezetett egyesület egyik alappillére is. – a szerk.) Emellett még sok életminőséget meghatározó szempont van, de a Közlekedik a család program kiemelkedő célja innentől kezdve a családi példakép-mutatás a közlekedésben.

A programsorozat sajtótájékoztatóján bemutatták a versenyszabályokat

 

(ASz) Miért éppen a családok állnak a középpontban?

(KI) Amilyen mintát mutat a szülő a mindennapokban – ahogy az élet különböző területein is – a közlekedésben, a gyerek úgy fog közlekedni. Nagyon fontos, hogy a felelős közlekedési magatartás minél előbb kialakuljon a gyerekben, a jogosítványt megszerző kamaszban, és a felelősen közlekedő felnőttben egyaránt.

Nem meglepő, hogy a szakmai elhivatottság előbb-utóbb ki kívánkozott egy szélesebb körbe. 2009-től – az Autós Nagykoalíció megalapítása óta – még több érv szólt amellett, hogy a KRESZT folyamatosan tanulni és tanítani kell. Nem a tankönyvekből, hanem valós élethelyzeteken keresztül. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával és a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. közreműködő partnerségében meghallgatásra talált az országos vetélkedő ötlete.

(ASz) Idén hatodik éve kerül megrendezésre a program. Mi a személyes kedvence?

(KI) A legfontosabb, hogy együtt gyakorolja a biztonságos közlekedés alapjait és legfontosabb szabályait a család. Öröm látni, ahogy a gyerekek ráveszik a szülőket arra, hogy újra tanulják a KRESZ-t. A KRESZ ugyanis egy nyelv. Ha ismerjük, akkor van kommunikáció, ha nem ismerjük, nem tudunk ezen a nyelven, akkor nincs kommunikáció.

A Közlekedik a család vetélkedőn a gyerekek inspirálják a szülőket. Nem az a fontos, hogy ki-hogy vágta be anno a szabálygyűjteményt. Halkan mondom, én sem tudom kívülről minden sorát. De ki tudja? Sokkal inkább egy élethosszig tartó tanulásról van szó, a játékos verseny pedig jó alkalom arra, hogy a gyerekek kapcsán a felnőttek is átismételjék a legfontosabb szabályokat. Jó kis összekovácsoló program, együtt van a család, új élményeket szereznek és az információkat már a felkészülési időszakban is gyakorolhatják.

Knezsik István az idei nyereményautó előtt az OBB-s szervező kollégákkal

(ASz) Hány helyszínen szervezik meg a programsorozatot?

(KI) Idén 22 állomás lesz országszerte a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedőn. Tavaly már 1000 fölött volt az érdeklődők száma, ami egy óriási szám. Szeretnénk évről-évre egyre több családot megszólítani. Az állomások többsége a megyeszékhelyekre koncentrálódik.

(ASz) Van különbség az indulók felkészültségi szinte között?

Szakmai felkészültségben nem, inkább érdeklődésben, aktivitásban látok különbséget a városok között. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a közlekedési népnevelés jó úton jár. Azt vettük észre, hogy a versenyt egyre komolyabban veszik a résztvevők, mára mondhatom, hogy beérett a munkánk gyümölcse.

(ASz) A főnyeremény mellett számos más inspiráló ajándék várja a versenyző családokat.

(KI) A verseny fődíja egy gyönyörű ŠKODA Rapid Spaceback 1.0 TSI / 95 LE személygépkocsi, amelynek összes költségét a 3 fő támogató állja, beleértve az összes adóvonzatot is. Aki megnyeri, annak egy dolga lesz, elfordítani a kulcsot és hazamenni. Minden döntőbe jutott család egy-egy 30.000 Ft értékű üzemanyag utalványt valamint Europ Assistance Autó SOS bázis csomagot kap ajándékba, valamint a 2.-20. helyezett család egy-egy Hunguest Hotel szállodába szóló térítésmentes hétvégi üdülésre jogosító kupon nyertese lesz.

(ASz) A vetélkedők mellett hogyan próbálják aktivitásra bírni a családokat?

(KI) A verseny honlapján 2017. május 1. és 2017. június 4. között ötfordulós online közlekedésbiztonsági vetélkedőt hirdetünk. Ehhez a regisztrációt követően fordulónként hat kérdést kell megválaszolni. A helyes válaszokat a fordulót követő hétfőn a weboldalon, a Megoldások menüpont alatt tesszük közzé. A feladatokat eredményesen teljesítők között fordulónként 1 db 10 000 Ft értékű üzemanyag-utalványt, a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. felajánlásaként 1 db 10 000 Ft értékű ŠKODA ajándékcsomagot, illetve 1 db Europ Assistance Autó Bázis csomagot sorsolunk ki fordulónként. A játék végén a legjobban teljesítők közül pedig kisorsolunk egy egyhetes ŠKODA tesztvezetést egy tank üzemanyaggal.

Több mint 20 családnak van esélye bejutnia az országos döntőbe, 19 megyeszékhelyekről, a fővárosból és az online kitöltők közül.

A Közlekedik a család vetélkedőre az AMTS Automobil&TuningShow-n is lehetett regisztrálni

(ASz) Mit üzen a Közlekedik a család vetélkedő az embereknek?

Minél több család induljon, minél nagyobb számban gyakorolják a KRESZ szabályait a szülők és a gyerekek, hogy egyetlen egy halálos baleset se történjen Magyarország közútjain! Próbáljunk meg úgy közlekedni, mintha körülöttünk a számunkra legfontosabb emberek lennének! Vigyázzunk úgy a körülöttünk közlekedőkre, mintha csak a szeretteink lennének! Nagy valószínűséggel, ha mindenki ezt tenné, akkor egy súlyos baleset sem lenne Magyarországon.

A pontos helyszínekről és időpontokról a verseny honlapján (www.kozlekedikacsalad.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők. A területi versenyre a fenti honlapon elektronikus úton, valamint a vetélkedő napján, a helyszínen személyesen lehet jelentkezni. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.01.24
Vádemelés javaslatával fejezték be a nyomozást egy 50 éves nő ellen a Nógrád megyei rendőrök: az....
2018.01.24
Egy friss kutatás szerint érzékeink felpörgetésére és az érzelmi feltöltődésre az egyik legjobb....
2018.01.24
A nemzetközi hírű budapesti Pető Intézetben száznál több gyermek konduktív fejlesztése és tanítása....
2018.01.24
Csökkentette bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti....
2018.01.24
Noha Carlos Sainz egy Peugeot-val nyerte az idei Dakart, a Toyota sem lehet elégedetlen a világ....
2018.01.23
A magasabb fekvő helyeken 20 centiméter körüli hóréteg alakult ki: Kékestetőn 26 centiméteres....
2018.01.23
Az államszocializmus évtizedei alatt sem tűnt el a Ford a hazai utakról. Az 1949-1989. közti....
2018.01.23
Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari....
2018.01.23
Aleksandr Kostenko Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.01.23
A Fortune magazin exkluzív minősítésén kiderült: ha szakmai teljesítményről van szó, az autóiparon....