oktatás

Palkovics László: hét százalékkal többen vesznek részt a duális felsőoktatásban

2015.07.09.

Népszerűvé vált a német mintára bevetetett duális felsőfokú képzés Magyarországon, amelyet az is bizonyít, hogy hét százalékkal nőtt a rendszerben tanuló hallgatók száma - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerdán, a Német Gazdasági Klub (DWC) Új fejlesztések a duális főiskolai képzés magyarországi bevezetése címmel megrendezett konferencián, amelyet a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában tartottak.

Az államtitkár emlékeztetett arra, a Mercedes-Benzzel 2008-ban átgondolták, hogy a hallgatók gyakorlati képzését hogyan lehetne javítani, majd a baden-württembergi modellt vették át. Palkovics László a képzésről szólva kiemelte, hogy 26 hét egyetemen töltött időt 20 hét gyári gyakorlat követ, amely után 10 hét szabadság jár a hallgatóknak. Fontosnak nevezte, hogy hallgatók nagyon érdekeltek a gyakorlati képzésben, amely a gyárban történik, amit az is bizonyít, hogy a duális hallgatók jobb eredményeket érnek el, mint a hagyományos képzésben részt vevő hallgatók. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat azért vezette be a duális képzési modellt a felsőoktatásban, mert szorosabbra kell fűzni az egyetemek és a főiskolák, illetve a gazdasági szereplők közötti kapcsolatot. A németországi adatok szerint, a végzett hallgatók 90-95 százaléka abban a gyárban kezd el dolgozni, ahol a gyakorlati képzést kapta - ismertette. Palkovics László szólt arról, hogy 2015 szeptemberében 21 intézményben, 79 alapképzési szakon és mesterszakon, több mint 500 együttműködő gazdasági szervezetnél akár több mint 1300 hallgató is megkezdheti tanulmányait a duális képzésű alapképzési szakokon.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár

Ekkehard Philipp, a vendéglátó DWC kecskeméti szekciójának a vezetője, a Mercedes-Benz Hungary Manufacturing (MBHM) Kft. pénzügyi igazgatója a Mercedes-Benz kecskeméti jelenlétét sikertörténetnek nevezte. Elmondta, hogy 40 hónapja gyártanak autókat Kecskeméten. A gyárban készült típusok közül kettőt csak Kecskeméten gyártanak, amelyikért szavai szerint "meg vannak őrülve" a vevők. A hónap végével meglesz a 400 ezredik autó, amelyik Kecskeméten készült - fűzte hozzá. Arne Gobert, aki 2013 óta a DWC Ungarn elnöke,  a szervezetről elmondta, hogy rendezvényeikre különleges vendégeket hívnak meg a politika, a kultúra és a sport területéről. Megemlítette, hogy évente 23-25 rendezvényt tartanak. A Német Gazdasági Klubot 1992-ben alapította 30 német származású, Magyarországon tevékenykedő felsővezető, azzal a céllal, hogy fórumot teremtsenek a rendszeres, informális szakmai találkozókhoz. Ma már több mint 200 gazdasági vezető tagja a csoportnak. A klub fontos feladatának tartja, hogy Magyarország vonzó befektetési célponttá váljon, különösen a német gazdasági döntéshozók szemében. A Német Gazdasági Klub kecskeméti szekcióját 2014. május 13-án alapították, így már Budapesttel és Győrrel együtt már három szekciója van a klubnak.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2012 márciusában nyitotta meg gyárát; és mára már Magyarország meghatározó befektetője és munkaadója lett. Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt; míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a kombi CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Ez utóbbi két típust kizárólag Kecskeméten gyártják az egész világ - több mint 180 ország - részére. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közel négyezer munkavállaló számára biztosít munkahelyet, valamint 32 hazai székhelyű beszállítóval dolgozik.

Forrás: MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.21
Jótékony célra árverezték el a Lexus LC kabrió első, még le sem gyártott példányát. A kétmillió....
2020.01.21
Werner Weresch, a Porsche üzemi tanácsának elnöke azt szeretné elérni, hogy a cég tíz évig....
2020.01.21
A magyarországi közlekedésbiztonsági tapasztalatok megosztására és a halálos balesetek....
2020.01.21
Nyolc Veszprém megyei város 31 élelmiszerboltjában telepített az ittas járművezetés veszélyére intő....
2020.01.21
2020. évre szóló e-matricából elővételben, tavaly decemberben megközelítően 150 ezer fogyott, húsz....
2020.01.20
Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat....
2020.01.20
A szakszerű javítás a csere lenne, de az több mint 260.000 Ft-ra rúg. Ki fizeti a révészt? ..
2020.01.20
Úgy tűnik, a Manchester City katalán edzőjének folyamatosan meggyűlik a baja Nagy-Britanniában a....
2020.01.20
Borta Ambrozie Ovidiu Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.01.20
A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36....