Teszt

Púderpamacs férfiaknak – BMW 640d xDrive Gran Coupé

2016.10.03.

Az autók ötletes bemutatásáról és a cenzúrázatlan kritikáiról ismert Top Gear szerint a rácfelvarrott 6-os Gran Coupé az új BMW-k egyik legjobb kiállású modellje, vezetési élményben is élvonalbelinek számít, és annak ellenére, hogy nem olcsó – szerintük – megéri a pénzét. Átlagautósok olvasatában mindez annyit jelent, hogy a 640 Gran Coupé tipikusan olyan autó, amitől nemcsak jobban nézel ki, hanem jól is érzed magad benne.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

Az 5-ös széria platformjára épült és a zászlóshajó (7-es széria) külső méreteihez közel álló négyajtós kupé esetében hibát keresni badarság. Letisztult elegancia és időtálló dizájn veszi körül a BMW-től megszokott műszaki tartalmat, ami cseppet sem lehet meglepő egy olyan autóban, ahol a stílust a felső-középkategóriás ötös fölé pozícionálták, a kifinomultságot pedig a 7-es sorozat szintjére. A hatos széria kabrió és kupé változatánál is használt platform lehetővé tette, hogy 113 mm-rel nagyobb legyen a Gran Coupé tengelytávja, ami meglepően kevésnek hangzik, mindenesetre elégnek bizonyult ahhoz, hogy plusz két ajtót kapjon a karosszéria.

Sokak szerint csak egy laposabb, szélesebb 5-ös a négyajtós Gran Coupé, viszont ez a vélekedés nyomban megdől, ha feltárjuk az ajtókat. H/Sz/M (mm): 5007/1894/1393, tengelytávja 2968 mm-es. Még több kép a galériában!

Ezzel a kasztniformával 2012-ben mutatkozott be először a bajor márka a genfi autókiállításon, nyolc évvel azután, hogy a Mercedes piacra dobta a CLS-t, amit a Porsche Panamera követett 2009-ben, majd az Audi A7 (2010) következett. Így igencsak magasra tett lécet kellett megugrania a kék-fehér emblémásoknak, hiszen utolsóként kezdték, de jelen pillanatban az első helyen állnak ebben a szegmensben. Talán már nem újdonság, hogy a 2015-ös esztendő a BMW fennállásának legeredményesebb éve volt a több mint 1,9 millió darabos globális jármű eladással. A modell mixben valószínű, hogy a 6-os Gran Coupé nem a húzómodell kategóriát képviseli, ennek ellenére a 2012-es bevezetése óta eladott 80 ezret meghaladó darabszámmal maga mögé utasította a két német riválist.

xDrive nélkül 1 millió forinttal olcsóbb és egy kicsit több a lehetőség a játékra, bár nem illik hozzá a kilinccsel előre autózás

Egyébként a BMW ezt a sereghajtó pozícióját azzal kompenzálta, hogy minden kategóriába bedobott egy kupésított formát, így lett az egyesből 2-es, a középkategóriás hármasból 4-es és az ötös limuzinból 6-os, valamint az X-es modellek sem maradtak érintetlenül, hiszen az X6 mellett 2015-től már X4-es is szerepel a felhozatalban. És még koránt sincs vége a sornak, ugyanis a legfrissebb jelentések szerint 2020-ig megjelenik a piacon a 8-cal kezdődő zászlóshajó is, ami páros szám lévén, nem csak egy 7-est helyettesítő nagyautó lesz. Egy szó, mint száz, úgy tűnik keresleti és kínálati oldalon is nagyon rákaptak a kupék ízére mindenütt.

A konyak színű bőrkárpit fekete díszítéssel széria, a fűthető kormányért (89.900 ft) és a Soft-Close ajtócsukásért már (226.300 ft) felárat kell fizetni

Ha visszatekintünk az autótörténelemre, jól látszik, hogy ez a kasztniépítési iskola leginkább a britekre volt jellemző, amit a második világháború előtti és utáni években egyre gyakrabban átvettek a németek is. Jelen pillanatban pedig ők uralják ezt a szegmenst, (Lásd. Volkswagen csoporthoz tartozó Bentley-k, vagy a BMW Group-hoz tartozó Rolls-Royce kínálatát) hiszen az elnyújtott tengelytávú, hosszú orrú és kupé formájú kasztniforma újra reneszánszát éli, és a bajorok valami nagyon különleges érzékkel lovagolják meg ezt a hullámot.

A cikk folytatásához kattintson ide!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.23
Teszteltük a kisebbik Skoda SUV-ot ..
2018.10.23
A Volkswagen és a Microsoft új stratégiai megállapodást kötött. A két cég együtt fejleszti ki a....
2018.10.23
Egy szentesi családi ház előtt álló személyautót lopott el egy helybeli fiatal, akit két társa....
2018.10.23
Boguljob Antanasijevic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.10.23
Elsődleges információk szerint több ember megsérült abban a balesetben, amelyben két személyautó....
2018.10.23
A három vállalat együttműködéséből egy felelős nyersanyag-kitermelésre és innovatív gyártási....
2018.10.23
A ködös, borús, esős idő miatt megváltoznak a látási és útviszonyok. Időben készüljön fel az őszi....
2018.10.23
Sokszor sejlik fel bennem ez a gondolat, amikor egy 200-300 kilométeres utazás során legalább....
2018.10.23
Közúti baleset résztvevője volt Peter Pellegrini szlovák kormányfőt szállító gépkocsi kedden....
2018.10.23
Hűtőfolyadék-szivárgás által okozott gyulladásveszély miatt világszerte 1,6 millió autót hív vissza....