Rába

A Rába árbevétele 2,8 százalékkal nőtt tavaly

2018.02.21.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele tavaly 2,8 százalékkal, 43,8 milliárd forintra nőtt, noha a negyedik negyedévben elért 13 milliárd forint 4,6 százalékkal elmaradt az előző év hasonló időszakának árbevételétől - ismerteti a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este közzétett gyorsjelentésben.

A gyorsjelentés szerint a tavalyi utolsó negyedévében továbbra is kedvező konjunkturális feltételek jellemezték a gazdasági környezetet, valamennyi releváns piacon növekedés volt megfigyelhető. Az egész évet tekintve az európai tehergépkocsipiac a korábbi magas keresleti szinten stabilizálódott, az amerikai tehergépkocsipiacon, az orosz haszonjármű- és buszpiacon, valamint a mezőgazdasági futóművek piacán is nőtt kereslet - írja az MTI.

A negyedik negyedévben az üzletágak szinte valamennyi meghatározó szegmensben biztos növekedést értek el, a futómű üzletág 11,3 százalékkal, a járműalkatrész üzletág 8 százalékkal, a jármű üzletág az export tekintetében pedig 25 százalékkal tudta növelni negyedéves forgalmát - jelezték.

Közlésük szerint tavaly a teljes évben a futómű üzletág jelentős európai export- és belföldi értékesítés-bővülés mellett 6,3 százalékos árbevételnövekedést ért el. A járműalkatrészeknél az export 10,7 százalékos bővülése és mérséklődő belföldi forgalom volt jellemző, így az üzletág árbevétele 3,1 százalékkal mérséklődött.

A tájékoztatás szerint a jármű üzletág összesen 4,9 százalékos növekedésében a belföldi értékesítés csökkenése mellett az export 23,7 százalékos bővülése játszott szerepet.

A gyorsjelentésben hangsúlyozzák: 2017-ben a Rába Csoport pénzügyi helyzetét továbbra is stabil likviditási pozíció jellemezte. A nettó hitelállomány 2017 év végén 3,3 milliárd forintos szintet ért el, amely 2,2 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál. A tájékoztató szerint a saját tőke mértéke 6,9 százalékkal növekedett, az egy részvényre jutó saját tőke elérte az 1483 forintot.

A gyorsjelentés idézi Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki rámutatott: hosszú idő után a stabil acélárak emelkedése és a munkaerő piaci korlátok ismét fókuszba állítják a termelékenység növelését és az üzlet menedzsmentet. A Rábának pénzügyi stabilitása - a megkezdett beruházási programok gyorsítása mellett - lehetőséget ad új  fejlesztésekre, valamint a gyártási folyamatok további javítására - szögezte le Pintér István.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.03.21
Kopár István a negyedik helyen ért célba csütörtökön a Golden Globe szóló földkerülő....
2019.03.21
Pénteken nyitja meg kapuit a Hungexpon Magyarország legnagyobb autós szezonnyitó rendezvénye. A 14....
2019.03.21
A francia kormány publikálta a menet közbeni sebességmérések tesztjeinek első eredményeit.   ..
2019.03.21
Carlos Amorim Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.03.21
A Ford ma bejelentette, hogy egy második észak-amerikai üzemben is kapacitásbővítést hajt végre,....
2019.03.21
A Boeing repülőgépgyár üzembe helyezte a közelmúltban kétszer is katasztrófát szenvedő 737 MAX....
2019.03.21
A BMW a prémium kompakt szegmens újabb iránymutató koncepciójának bejelentésével folytatja átfogó....
2019.03.21
Tizenöt év után újra Citroën Racing támogatással láthatunk a száz éves márkát képviselő piros autót....
2019.03.21
Tekintsük át nagyvonalakban ezt a szerkezetet, hiszen talán nem is olyan bonyolult, mint ahogyan az....
2019.03.21
A Volvo Cars nyilvános digitális könyvtárral ünnepli a biztonsági ismeretek megosztásának....