csabai kolbászfesztivál
Mi volt életed első disznótoros kolbászélménye?
Otthon minden évben áldozatul esett néhány csodás jószág a téli hónapokban, hogy feltöltsük az éléskamrát. Gyakorlatilag nincs első, mert mire tudatomra eszméltem, már benne is voltam az eseményekben. Imádtam, imádom az előző napi készülődést, a csípős hajnalokat, az ugratásokat, illatokat, ízeket.
Őrzöd a hagyományokat? Te is töltesz kolbászt?
Természetesen! Minden évben több alkalommal is, az egyik állandó pont a Csabai Kolbászfesztivál, kihagyhatatlan hangulattal, de van baráti, és családi kolbász-buli is!
Mennyi ideig bírod ki csabai kolbász nélkül?
Most, hogy kérdezed, szelek magamnak egy szép karikát...
Ő bizony tudja, hogy a csabai az igazi!
Hogyan népszerűsíted a csabai kolbászt?
Minden fórumon hangoztatom, hogy az igazi ételekben hiszek. Azokban, amelyek előállításához, készítéséhez van valami köze a két kezünknek. Apósom mondását szoktam idézni: „az asztal tartja össze a családot.” És itt nem csak az evésről van szó. Itt a közös élmény, az együttlét, a beszélgetés számít, melyek tényleg családdá tesznek bennünket, nem csak néhány ember gazdasági közösségévé.
Van egy saját éttermed is a fővárosban. Mi a Korhely titka?
A Korhely megálmodásakor azt akartam, hogy legyen egy olyan hely is a belvárosban, ahol a klasszikus, hagyományos ízeket is megtalálja a vendég. A kolbász, disznósajt, szalonna legtöbbje természetesen csabai. Klasszikus ízekkel dolgozunk, nincs olyan sem, hogy a töltött káposzta hat különböző tányéron kerül a vendég elé, mert „újragondolták”. Mindennek helye van a gasztronómiában, kell a degusztációs menü, a fúziós konyha, és anyánk konyhája is. Mi az utóbbi vagyunk, és ez nem is fog változni.
Az igazi csabai ízek Rákóczi Feri Liszt Ferenc téri éttermében is
Mióta vagy házigazdája a Csabai Kolbászfesztiválnak? Mi lesz idén a szereped?
Ez a negyedik, vagy az ötödik? Jézus, már nem is emlékszem! Újkígyósi vagyok, de hosszan éltem Békéscsabán is, innen indult rádiós pályám, nem volt kérdés, hogy ott a helyem! Ahogy a korábbi években is, a színpadi munka, a műsorvezetés mellett ott leszek kicsit mindenütt, ahol a fesztiválon történik valami. Ha kell, beszélgetek, ha kell, akkor beugrok a zsűribe. Egy dolog nem szabad csinálni a négynapos kolbászünnep alatt: aludni!
További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.