repülés

Repülőnap a baracs-kisapostagi repülőtéren

2018.07.14.

Kevés magyarországi település mondhatja el magáról, hogy saját reptérrel rendelkezik. A Dunaújváros közelében fekvő Baracs és Kisapostag 2004 óta büszkélkedhet ezzel. Akkor döntött úgy a magyar állam, hogy az egykori MHSZ repülőteret e két község nevére íratja.

A reptér bejárata. A parkoló megtelt.

2011-ben feltettük magunkat a kérdést, mit tudunk kezdeni a reptérrel? – mondja el a helyszínen Várai Róbert, Baracs polgármestere. – Leültünk a tulajdonos település vezetőjével és jó pár ötletelővel, s arra az elhatározásra jutottunk, hogy gyors sikert egy repülőnap megszervezésével tudnánk elérni.

Az ötletet tett követte, Baracs és Kisapostag mellé betársult Dunaföldvár is, így ez a három önkormányzat jegyzi a tömegeket megmozgató rendezvényt.

Várai Róbert, Baracs polgármestere

Véletlen volt, hogy mi is beszálltunk a repülőnapba – mondta Horváth Zsolt, Dundaföldvár első embere. – Várai Róbert megkeresett, leültünk beszélgetni, s a végén úgy álltunk fel, legyen akkor ez a repülőnap egy kistérségi rendezvény. Ez volt a hat közül az ötödik, amelyben mi is részt vettünk. A rendező önkormányzatok adják a rendezvény kiszolgálásához szükséges eszközöket, színpadot, sátrakat, kordont és minden egyebet. 

Bárkit felvittek a magasba, aki csak akarta.

A helyszínen megtapasztalhattuk, hogy igazi családi rendezvénnyé nőtte ki magát a repülőnap, közel ötezer érdeklődő fordult meg a reptéren, az ingyenes programok látványos bemutatókat ígértek.

Délelőtt 11 órakor emelkedett magasba az első repülő: Mil Mi–2-es helikopterével Imreh Lujó mutatta meg, mire képes egy ilyen gép.

Az Autós Nagykoalíció jóvoltából a kicsiket közlekedési park várta.

Délben Vári Gyula volt vadászpilóta Jak–52-es sportgépével repült egy programot. Utána motorosok bemutatója zajlott. Egy órakor érkezett a sugárhajtású L–29 Delfin típusú kiképző repülőgép. Ezután a repülőklub vitorlázó gépei tartott bemutatót. A nap fénypontjaként Veres Zoltán műrepülő mutatott be lélegzetelállító programot.

Nem csak a levegőben, a földön is látványos programok zajlottak. Statikus bemutató, az árusok, hagyományőrzők sátrai és gépei, fegyverei ugyancsak megtekinthetők voltak. Ez is a repülőnap egyik izgalmas része: olyan hadtörténeti, technikai érdekességekkel találkozhat a látogató, amelyekhez hasonlót sokszor még múzeumokban sem láthat.

Hlavács Attila

A színpadon is zajlott a műsor. Myway Dance Club, fegyveres alaki bemutató, Baracs Néptáncegyüttes – csak hogy a legfontosabbakat említsük.

A repülőnap fő célja, hogy az emberekhez közel hozzuk és megszerettessük a repülést – mondták egybehangzóan a rendező települések polgármesterei. Várai Róbert Baracs, Horváth Zsolt Dunaföldvár és Nagy Attila Kisapostag első embere bizonyára pontosan tudja, hogy rossz szomszédság török átok, ezért a három település kiválóan tud együtt működni, s biztos, hogy jövőre a hetedik repülőnap megszervezésére is készek.

És persze törik a fejüket a tulajdonosok, hogy merre fejlődjön a repülőtér, s főleg azon, miből? Ami már most biztosnak látszik, hogy az idén aláírnak egy megállapodást a Dunaferr Repülőklubbal, amely 40-50 évre bérleti jogcímet kapna.

A nagyszínpadon programok váltották egymást.

A klub vezetőjétől, Hlavács Attilától megtudtuk, 55 taggal civil egyesületként működik az egykoron az MHSDZ-hez tartozó repülőklub. Vitorlázó és sárkány szakosztályuk van, gépparkjuk egy része saját, nagyobb része pedig magántulajdonban van. 

A hatodik repülőnapot sokan támogatták. Az Autós Nagykoalíció jóvoltából a gyermekek a helyszínen felállított közlekedési parkban ismerhették meg és tudatosíthatták még jobban a biztonságos közlekedés szabályait.

A további támogatók: Hamburger Hungária Kft., Paksi Atomerőmű, Pannónia Etalon, Major Építőipari Kft. 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.11.13
Nagyot fogsz csalódni, ha erre nem készülsz használt autó vásárlás előtt. ..
2018.11.13
Davor Trgovcevic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.11.13
Utolsó, ideiglenes forgalomterelési üteméhez érkezett az M1-es autópálya 28-as és 40-es....
2018.11.13
Eléri az éves 100 ezret 2020-ra a gyártószalagról lekerülő autók darabszáma a Jaguar Land Rover....
2018.11.13
Érzelmekre építő baleset-megelőzési programot hirdet az Autós Nagykoalíció - erről beszélt az ATV....
2018.11.13
Kiszámoltuk, hogy a baleseti statisztika jelen állása szerint hányan halnak még meg idén közúti....
2018.11.13
Egy társadalom, amelyben a mesterséges intelligencia előnyös az emberek és a társadalom számára: E....
2018.11.13
A baleset a sztráda Szeged felé vezető oldalán történt, a 40-es kilométernél - jelentette a....
2018.11.13
Az 5. Gumiabroncs Konferencia keretén belül számos hasznos témában hallhattunk előadásokat és....
2018.11.13
Egyre több kkv él a hagyományos lízingelés és a tartós bérlés lehetőségével, hiszen gyakran olcsóbb....