repülés

Sajnálatát fejezte ki Egyiptom a British Airways egyoldalú lépése miatt

2019.07.22.

Sajnálatát fejezte ki vasárnap délután az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter amiatt, hogy a British Airways brit légitársaság szombaton hét napra felfüggesztette kairói járatait anélkül, hogy arról előtte egyeztetett volna az egyiptomi hatóságokkal. Junesz al-Maszri közleményében elégedetlenségének adott hangot a British Airways egyoldalú lépése miatt.

A miniszter előzőleg megbeszélést folytatott Geoffrey Adams brit nagykövettel, aki az egyiptomi közlés szerint bocsánatot kért az előzetes tájékoztatás elmaradása miatt. Maszri hangsúlyozta, hogy a járatok felfüggesztésének nincs köze az egyiptomi repülőterek biztonsági helyzetéhez. A kairói brit nagykövetség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Vasárnap leszállt Kairóban a Lufthansa Frankfurtból érkező járata, miután a német légitársaság szombaton egy napra biztonsági okokból szintén felfüggesztette járatait az egyiptomi fővárosba. A Lufthansa azt követően jelentette be kairói járatai törlését, hogy a British Airways közölte: hét napra leállítja járatait.

A német légitársaság vasárnap egy Airbus 330-ast indított Kairóba több mint 350 utassal a fedélzetén, hogy kárpótolja azokat, akik szombaton a járattörlés miatt nem tudtak elutazni Egyiptomba - közölte egy névtelenséget kérő tisztségviselő a kairói repülőtéren. Más légitársaságok járatai menetrend szerint érkeztek az egyiptomi fővárosba. A British Airways által bejelentett járattörlésekre reagálva az egyiptomi légi közlekedési minisztérium azt is közölte: növelik az EgyptAir egyiptomi légitársaság londoni járatainak kapacitását, és vasárnaptól kezdve - a brit felfüggesztés idejére - eggyel több járatot indítanak a Heathrow repülőtérre.

A BA lépése aggodalmat keltett az észak-afrikai országban amiatt, hogy a járattörlések kárt okozhatnak a gazdasági szempontból kiemelt fontosságú idegenforgalomnak. Szameh al-Hefnavi, az egyiptomi légi közlekedési hatóság vezetője szerint az ország repülőterei biztonságosak, a standard előírásoknál is szigorúbb szabályok vannak érvényben. Az MBC Masr televíziónak nyilatkozó tisztségviselő szerint a British Airways politikai okokból függesztette fel kairói járatait. Ahogy Egyiptom idegenforgalma kezd talpra állni, kirobban egy koholt válság - tette hozzá.

A brit külügyminisztérium egyiptomi utazásokra vonatkozó tanácsaiban utal a brit légitársaság döntésére, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a légi közlekedésben fokozott a terrorizmus veszélye. Az egyiptomi idegenforgalmi szektor az utóbbi hónapokban az erősödés jeleit mutatta. Korábban drasztikusan csökkent a turisták száma a 2011-es felkelés, majd 2015-ben egy Sarm-es-Sejkből induló orosz utasszállító repülőgép felrobbantása nyomán. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által vállalt támadás után Oroszország évekig nem indított járatokat Egyiptomba, és több ország, köztük Nagy-Britannia is, felfüggesztette járatait a Sínai-félszigeti üdülővárosba.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.12
A Wizz Air, Európa legzöldebb* és Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon....
2019.12.12
Attól, hogy ugyanaz marad a neve, még nem marad ugyanaz egy autó. A mai Opel Vivaro szinte semmiben....
2019.12.12
Számtalan dolgon átment, mégis egy firkantástól lehet felbecsülhetetlen értékű egy aukción feltűnt....
2019.12.12
Sergei Belozerov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.12
Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében....
2019.12.12
A szakértők szerint a színek befolyásolni tudják hangulatunkat, reakcióinkat, és még azt is, hogy....
2019.12.12
Három riválisához hasonlóan a hétvégi malajziai fordulóban megnyerheti a túraautó-világkupa (WTCR)....
2019.12.12
Az ICDP régóta foglalkozik a kereskedések minden formájával, legyen szó hagyományos....
2019.12.12
A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is....
2019.12.12
Teljes gőzzel megy az ADAC Opel e-Rally Cup versenysorozatra készülő Opel Corsa-e Rally átfogó....