repülés

Sajnálatát fejezte ki Egyiptom a British Airways egyoldalú lépése miatt

2019.07.22.

Sajnálatát fejezte ki vasárnap délután az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter amiatt, hogy a British Airways brit légitársaság szombaton hét napra felfüggesztette kairói járatait anélkül, hogy arról előtte egyeztetett volna az egyiptomi hatóságokkal. Junesz al-Maszri közleményében elégedetlenségének adott hangot a British Airways egyoldalú lépése miatt.

A miniszter előzőleg megbeszélést folytatott Geoffrey Adams brit nagykövettel, aki az egyiptomi közlés szerint bocsánatot kért az előzetes tájékoztatás elmaradása miatt. Maszri hangsúlyozta, hogy a járatok felfüggesztésének nincs köze az egyiptomi repülőterek biztonsági helyzetéhez. A kairói brit nagykövetség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Vasárnap leszállt Kairóban a Lufthansa Frankfurtból érkező járata, miután a német légitársaság szombaton egy napra biztonsági okokból szintén felfüggesztette járatait az egyiptomi fővárosba. A Lufthansa azt követően jelentette be kairói járatai törlését, hogy a British Airways közölte: hét napra leállítja járatait.

A német légitársaság vasárnap egy Airbus 330-ast indított Kairóba több mint 350 utassal a fedélzetén, hogy kárpótolja azokat, akik szombaton a járattörlés miatt nem tudtak elutazni Egyiptomba - közölte egy névtelenséget kérő tisztségviselő a kairói repülőtéren. Más légitársaságok járatai menetrend szerint érkeztek az egyiptomi fővárosba. A British Airways által bejelentett járattörlésekre reagálva az egyiptomi légi közlekedési minisztérium azt is közölte: növelik az EgyptAir egyiptomi légitársaság londoni járatainak kapacitását, és vasárnaptól kezdve - a brit felfüggesztés idejére - eggyel több járatot indítanak a Heathrow repülőtérre.

A BA lépése aggodalmat keltett az észak-afrikai országban amiatt, hogy a járattörlések kárt okozhatnak a gazdasági szempontból kiemelt fontosságú idegenforgalomnak. Szameh al-Hefnavi, az egyiptomi légi közlekedési hatóság vezetője szerint az ország repülőterei biztonságosak, a standard előírásoknál is szigorúbb szabályok vannak érvényben. Az MBC Masr televíziónak nyilatkozó tisztségviselő szerint a British Airways politikai okokból függesztette fel kairói járatait. Ahogy Egyiptom idegenforgalma kezd talpra állni, kirobban egy koholt válság - tette hozzá.

A brit külügyminisztérium egyiptomi utazásokra vonatkozó tanácsaiban utal a brit légitársaság döntésére, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a légi közlekedésben fokozott a terrorizmus veszélye. Az egyiptomi idegenforgalmi szektor az utóbbi hónapokban az erősödés jeleit mutatta. Korábban drasztikusan csökkent a turisták száma a 2011-es felkelés, majd 2015-ben egy Sarm-es-Sejkből induló orosz utasszállító repülőgép felrobbantása nyomán. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által vállalt támadás után Oroszország évekig nem indított járatokat Egyiptomba, és több ország, köztük Nagy-Britannia is, felfüggesztette járatait a Sínai-félszigeti üdülővárosba.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.22
Masoumeh Rahimi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.22
Rövidített munkaidő bevezetésére készül a Schaeffler német autóipari beszállító cég egy hazai....
2019.08.22
Kétsúlyos közelekedési baleset is történt kora délután. Az egyikben hat a másikban két teherautó....
2019.08.22
Izgalmas és sokrétű az automobilizmus! Ezt mutatja fel világpremierjeivel az Opel az idei....
2019.08.22
A Continental technológiai vállalat és a Vodafone telekommunikációs csoport Barcelonaban mutatta be....
2019.08.22
Három kategóriában 140 páros adta le nevezését a péntek este kezdődő és vasárnapig tartó Ózd-ralira....
2019.08.22
A Volkswagen Haszonjárművek márka az év eleje óta 300.300 kishaszonjárművet adott át ügyfeleinek.....
2019.08.22
Öt gyorsasági szakasz után technikai hiba miatt nem tudta befejezni a Barum Rallyt a Herczig....
2019.08.22
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének ünnepi díszközgyűlésén a megye legrangosabb....
2019.08.22
Ahogy tegnap esti hiradásunkban közöltük tegnap három ember halt meg egy karambolban Kismarosnál,....