Lexus

Scott Pruett, a Lexus élményfelelőse

2018.09.04.

Észak-Amerika egyik legsikeresebb autóversenyzője nélkül ma talán nem léteznének Lexus F modellek. Scott Pruett a verseny- és a tesztpályán egyaránt kulcsfontosságú szerepet töltött be a Lexus sikerében.

Nagy biztonsággal állíthatjuk: egyetlen ember sincs a világon, aki többet vezette volna a Lexus LFA-t, mint Scott Pruett amerikai versenyző-legenda. Az idén 58 éves pilóta az észak-amerikai motorsport egyik legsikeresebb alakja, a Daytona-i 24 órás futam ötszörös győztese, aki a kezdet kezdetén csatlakozott a Lexus F modellprogramjához, hogy ott kamatoztassa több évtizedes tapasztalatát –munkája során pedig az összes nagyteljesítményű Lexust vezethette.

„A Lexusnak a kisujjában volt a fényűzés, akár a márka egészét nézzük, akár az egyes autókat. De ez nem elég: szenvedélyre is szükség van, azt pedig csak a nagy teljesítmény hozhatja meg. Semmi nem fogható a teljesítményhez” – emlékezett vissza Pruett az idei goodwood-i sebességfesztiválon adott interjújában. „Így aztán amikor a Lexus bemutatta az IS F-et, majd utána az LFA-t, amely a mai napig az egyetlen igazi japán szupersportkocsi, azzal minden másnál erőteljesebben bizonyították szenvedélyességüket.”

Ha valaki, Pruett tudja: 35-40 ezer kilométeren át hajtotta az LFA prototípusát, és ez még csak a fejlesztési fázis volt. Persze nem az F program volt Pruett első kapcsolata a japán luxusmárkával. 2004-ben egy Lexus-motoros Riley prototípus volánja mögött indult a Grand Am bajnokságban, és meg is nyerte azt – pályafutása során akkor már negyedszer. Az ezt követő években három további egyéni bajnoki címet szerzett a Lexusszal, majd 2007-ben és 2008-ban is elhozta a márkának a Daytona-i 24 órás futam trófeáját.

Ezzel a háttérrel az lett volna a meglepő, ha a Lexus nem kéri fel Pruettet, hogy működjön közre az IS F fejlesztésében. Neki köszönhetjük, hogy az első F modell önzáró differenciálmű nélkül is kiegyensúlyozott és kiszámítható volt. „Az IS F-nél tiszta lappal kezdtünk. A fejlesztés során egymás után vettük sorra a differenciálmű és a lengéscsillapítók lehetséges beállításait. Felmentem a pályára, és minden alkalommal keményen hajtottam az autót. Mindent tüzetesen kielemeztünk, és ezt egészen addig folytattuk, amíg tökéletes nem lett. Eleinte túlkormányzott volt a modell, nem lehetett száz százalékig bízni a hátsó tapadásban, aztán idővel ez is megoldottuk. Ez már csak így működik. A japán mérnökök soha nem pihennek. Éjjel-nappal tökéletesíteni akarják az autókat. Valóságos kézműves mesterek, minden autóra különleges feladatként tekintenek.”

Scott és a Lexus együttműködésének a csúcsa értelemszerűen a legendás LFA volt, amely még ma, egy szűk évtizeddel a megjelenése után is minden idők egyik legnagyszerűbb sportautójának számít. Pruettet már a közös munka elején lenyűgözte.

„Az LFA az első pillanattól kezdve tökéletes volt. Már a prototípus is mentes volt minden mechanikai hibától. A legtöbb szupersportkocsi-gyártótól ez nem mondható el, főleg, ha az ember olyan keményen vezeti az autóikat, mint én.”

„A legtöbbet a sebességváltóval kellett dolgoznunk, mert még nem volt kész a szoftver. A váltás sebességére és a váltási érzetre koncentráltunk. Ha beülsz és kipróbálod, nehézkesnek érzed, de ez így normális a szupersportkocsiknál. Erre a nyers, zsigeri, közvetlen érzetre volt szükségünk.”

Hiába volt azonban kiemelkedő az IS F, majd az LFA, ha sem a közvélemény, sem a sajtó nem gondolta helyénvalónak a sportos Lexusok koncepcióját. Újfent Scottra hárult a feladat, hogy meggyőzze őket az ellenkezőjéről.

„Folyamatosan küzdünk, és most már kezd látszani az elmúlt évek munkája. Persze nem várhatunk eredményt egyik napról a másikra. Sokan még ma is csak luxusmárkaként képesek a Lexusra gondolni, és végső soron az is. Ezért Amerika-szerte vezetéstechnikai oktatást tartok, ahol az emberek beülhetnek az F modellek volánja mögé.”

„El sem hiszik, milyen gyorsak, milyen kezesek a márka sportmodelljei. Hiába nagy szedán a GS F, olyan kiegyensúlyozott, mintha két kategóriával kisebb volna. A foglalkozások kezdetén látom az arcukon, hogy nem hisznek az egészben, de a program végén kezdik felfogni, hogy a Lexus legalább annyira szól a teljesítményről, mint a fényűzésről.”

Fotók: Lexus, speedsport.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.15
Van az úgy, hogy egy autógyár tud röhögni magán. Így van ez a Hondánál, ami ötvenedik ausztrál....
2019.02.15
A Peugeot merészen elegáns négykerekűeket produkál, a nemzetközi porondon magasan jegyzik....
2019.02.15
Valery Aleksandrov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.02.15
Immár az ötödik egymást követő hónapban csökkennek az eladások, részben az új emisszió-mérési....
2019.02.15
A Škoda 102 600 járművet szállított ki ügyfelei számára januárban. A ŠKODA növelte forgalmát,....
2019.02.15
Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.on Hungária Zrt. Európa....
2019.02.15
Maranellóban mutatták be pénteken a Forma-1-es Ferrari istálló idei versenyautóját, amely az SF90....
2019.02.15
A kanadai BRP (Bombardier Recreational  Products) szabadidős termékei, quadjai, jet ski-i, a Sea....
2019.02.15
A nemsokára kezdődő és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a magyar autóipar éves termelési....
2019.02.15
A helyszínen életét vesztette annak az autónak a sofőrje, amelyik árokba csapódott péntek reggel a....