Toyota Motor Company

Segítő robotokkal készül a 2020-as Tokiói Olimpiára a Toyota

2019.03.23.

A napokban bejelentett robot projekt sokak szerint az Olimpia történetének legelőremutatóbb újítása.

Amikor a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok (Tokyo 2020) Szervezőbizottsága néhány nappal ezelőtt bejelentette az úgynevezett Tokyo 2020 Robot Project elnevezésű program beindítását, abban is alapvető szerepet szánt a Toyotának. A projekt egyike azoknak, amelynek célja, hogy a 2020-as olimpia a látogatók számára a leginnovatívabb, és legjobb kiszolgálást nyújtó, felejthetetlen rendezvény legyen. A Tokyo 2020 Robot Project robotikai szakértőit a Japán Kabinet Titkársága, az Oktatásügyi, a Kulturális, a Sportért felelős, a Tudományért és Technológiáért felelős, a Gazdasági, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium, valamint a tokiói városvezetés, a Panasonic, a Toyota és a Tokyo 2020 támogatja.

A 2020-as Tokiói Olimpia nézőinek kényelmét nagymértékben növelik majd a Toyota által fejlesztett, embert, illetve szállítást támogató robotok (Human Support Robot, Delivery Support Robot). A robotok a kerekes székes nézőknek segítenek majd az olimpiai stadion területén. Feladatuk közé tartozik majd például, hogy ételt szolgáljanak fel, odavezessék az embereket az ülőhelyükhöz, illetve információt adjanak az éppen zajló eseményekről.

A Panasonic által fejlesztett „segítő öltözeteket” (Power Assist Suit) pedig a rendezvények backstage területein, az olimpiai és a paralimpiai faluban használják majd. Ezeknek a segítségével könnyebb lesz olyan nagy terheket rakodni, mint például az élelmiszer, az italok, vagy éppen az összegyűlt szemét. Így az ott dolgozók terhelése csökken, miközben egészségesebb, biztonságosabb munkakörnyezetben dolgozhatnak. Az említett öltözékeket a reptereken is tudják használni az érkező sportolók csomagjainak buszra rakodásánál.

Más feladatokat végző robotok is készültek, amelyek hasznosak lesznek az Olimpiai Játékok során, ezek tevékenységi köréről később várható információ. Mindent összevetve a robottechnológia biztonságosabbá és egyenletesebbé teszi az olimpia lebonyolítását. Habár a robotokat csak bizonyos meghatározott szerepekben alkalmazzák, használatuk mégis megmutatja, milyen lehetőségeket tudnak nyújtani a mindennapi életben.

 „A 2020-as Tokiói Olimpia kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk a japán robottechnológia eredményeit. Ez a projekt nem pusztán a robotok bemutatásáról szól, de arról is, hogy mindenki valós élethelyzetekben lássa, milyen gyakorlati módon tudják segíteni a robotok az embereket. Így a 2020-as Tokiói Olimpia nemcsak a sportesemények miatt lesz izgalmas, hanem attól is, hogy az új robottechnológiával itt találkozhatnak az emberek.” – véli Hirohisa Hirukawa, a Tokyo 2020 Robot Project vezetője.

Nobuhiko Koga, a Toyota Frontier kutatóközpontjának vezetője elmondta, hogy az Olimpiai Játékok során a Toyota mindenkinek szeretné biztosítani a mozgás szabadságát, és ehhez különféle megoldásokat – köztük robotokat – fejlesztettek. „Hisszük, hogy a robotok lehetővé teszik a kerekes székes nézők számára, hogy korlátozások nélkül vehessenek részt a rendezvényeken, magukba szívhassák a stadionok atmoszféráját és élvezhessék az izgalmas sporteseményeket.”

„Sok ember segítsége kellett ahhoz, hogy elindíthassuk ezt a projektet, amellyel egy olyan valóban innovatív olimpiát tudunk majd rendezni, mint amilyet a Tokyo 2020 víziója felmutat. Mint annyian, én is szeretném megismerni a Japán erősségei közé tartozó új technológiákat, amelyekkel egy teljesen újfajta olimpiát mutathatunk az egész világ számára.” – avat be Masaaki Komiya, a Tokyo 2020 igazgatóhelyettese.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.22
Növelte eladásait, bevételét és nyereségét a második negyedévben a dél-koreai Hyundai autógyár -....
2019.07.22
Évente nyolcvan ország mintegy kétszázezer ügyfelét fogja kiszolgálni a PSA-konszern 550 millió....
2019.07.22
Már néhány tized bar nyomáskülönbség és pár tized milliméter profilmélység-eltérés miatt is nőhet....
2019.07.22
A hétvégén a rendőrök több mint 20 millió forint értékben foglaltak le körözött gépjárműveket a....
2019.07.22
- Javult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megítélése az utasok körében 2019 második....
2019.07.22
Egy férfi balesetveszélyesen rögzített, túlsúlyos rakománnyal közlekedett az M1-es autópályán - a....
2019.07.22
- Az OMV csoport újabb diszkont töltőállomásokkal jelenne meg néhány Ausztriával szomszédos....
2019.07.22
Sajnálatát fejezte ki vasárnap délután az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter amiatt, hogy a....
2019.07.22
Magyarország területén július 19-én 0 órától 21-én 24 óráig a rendőrök 147 személyi sérüléses....
2019.07.21
Aggasztó hírek érkeznek a Tesla háza tájáról. Hiába a saját akkumulátor-gyár, a nem túl távoli....