kenőolaj

A Shell kenőanyag-üzletág idei árbevétele várhatóan eléri a 3 milliárd forintot

2017.10.26.

A Shell kenőanyag üzletág árbevétele Magyarországon idén várhatóan 10 százalékkal bővül, és eléri a 3 milliárd forintot, a cég közel 3,5 millió liter kenőolajat értékesít évente a belföldi piacon, ehhez adódik hozzá az autógyárakban eladott, mintegy 13 millió liter - mondta Tamás Tamás, a Shell kenőanyagok kizárólagos hazai forgalmazójának, az Orbico Hungary Kft. divízióvezetője. Azt is megjegyezte, hogy az olajhamisítás, valamint a kenőolajok feketekereskedelme terén az utóbbi időben javult a helyzet

Kifejtette: a hazai kenőolaj piac az iparági szereplők szerint közel 70 millió liter, amelyen több mint 100 olajmárka osztozik, így a verseny éles. A piacon a nagy olajmultik (TOTAL, ENI, Castrol, Shell, Mobil) mellett helyi, regionális márkák, illetve kis, most induló de ambiciózus gyártók is helyet kapnak. A Shell kenőanyagai jelen vannak az ipar szinte összes területén a személygépjármű szektortól a teherfuvarozáson át a különböző ipari alkalmazásokig.

Tamás Tamás szerint az olajhamisítás, valamint a kenőolajok feketekereskedelme terén az utóbbi időben javult a helyzet, többek között az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésének köszönhetően, valamint azáltal, hogy a kenőolaj jövedéki termék lett. Hozzátette, nincs tudomásuk arról, hogy Magyarországon hamis Shell olaj lenne. 

Hangsúlyozta, a feketekereskedelemben kapható, valamint hamisított termékek közel sem képesek teljesíteni azokat a kritériumokat, amelyeket az autógyártók a kenőanyagokkal szemben támasztanak. A mai termékek magas szintű műszaki tulajdonságait csak hosszú évtizedek tapasztalataival, rengeteg fejlesztéssel, laboratóriumi, valós körülmények közötti és motorfékpadokon végzett teszteléssel lehet elérni, ami dollármilliókat emészt fel - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a globális kenőanyag-kereslet 2015-ben 38,8 millió tonnára csökkent a 2014-es 39,4 millió tonnáról. A Shellnek azonban sikerült megvédenie pozícióit mindhárom piaci szegmensben, így megőrizhette piacvezető részesedését. A Shell Lubricants 2017-ben is megtartotta vezető pozícióját, ezzel immár tizenegy egymást követő évben lett az első számú globális kenőanyaggyártó.     

A Shell a Kline & Company becslése szerint világszinten mintegy 4400-4600 kilotonna késztermék kenőanyagot értékesített éves szinten az elmúlt évek átlagát tekintve, ennek 36 százalékát a személygépjármű, 34 százalékát az ipari szektorban, 30 százalékát pedig a haszongépjármű szektorban. A jelentés szerint a Shell Lubricants a piacvezető az Egyesült Királyságban (18 százalék), az Egyesült Államokban (12 százalék), Kanadában (13 százalék) és Kínában (8 százalék). 

A hazai piacon a gyári első feltöltésű motorolajokkal együtt 20 százalék feletti a Shell kenőanyagok piaci részesedése. A divízióvezető kiemelte: a Shell a növekvő keresletre válaszolva dollár százmilliókat fektetett kenőanyagipari ellátási láncának fejlesztésébe, négy kenőanyag-keverőüzemének felújításába, további négy új keverőüzem felépítésébe, továbbá egy kenőzsírgyártó üzem és két bázisolajgyártó üzem létrehozásába. A 2014-es indulás óta a PurePlus technológiával készülő Shell Helix Ultra termékek kétszámjegyű növekedést realizáltak, és ma világszerte több mint száz piacon vannak jelen.(...) (mti)

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.20
Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat....
2020.01.20
A szakszerű javítás a csere lenne, de az több mint 260.000 Ft-ra rúg. Ki fizeti a révészt? ..
2020.01.20
Úgy tűnik, a Manchester City katalán edzőjének folyamatosan meggyűlik a baja Nagy-Britanniában a....
2020.01.20
Borta Ambrozie Ovidiu Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.01.20
A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36....
2020.01.20
A francia PSA autóipari csoport eladásai tíz százalékkal csökkentek tavaly a 2018-as értékesítési....
2020.01.20
- A gyorsaságimotoros-világbajnokság (Moto GP) jogtulajdonosaként nemzetközi utánpótlás....
2020.01.20
- A Magyar Suzuki Zrt. 2020-tól kizárólag hibrid meghajtású gépkocsikat gyárt Esztergomban az uniós....
2020.01.20
Gyakorlatilag az egész világ, de különösen az autóipar első számú témája manapság a szén-dioxid.....
2020.01.20
A Ford bejelentette, hogy 42 millió eurós beruházással fejleszti tovább a Valencia üzemet, tovább....