Suzuki Swift

A Suzuki trendi metamorfózisa

2017.07.17.

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni mindazt a változást, ami jellemzi az elmúlt másfél, két évtizedet a japán Suzuki történetében, akkor úgy fogalmaznék: praktikus volt, trendi lett, ár-érték arányos maradt. Mindez persze a valóságban azért bonyolultabb és szereteágazóbb folyamat volt. Mindenek előtt kevesen tudják, hogy a Suzuki az egyik legkisebb japán autógyártó, amolyan "mini multi". Ez természetesen nem azt jelenti, hogy termékei és gyárai ne lennének jelen a világ több kontinensén és márkaneve ne lenne az autók és motor kerékpárok, de akár a csónak motorok terén bárhol a planétán jól csengő márkanév. Mindez csak azért fontos leszögezni, mert nálunk Magyarországon a rendszerváltás óta, amikor is Esztergomba költözött a cég egyik fontos gyártó bázisa, az autóipar nagy része a Suzukiról szólt, ezért kialakulhatott a magyarokban egy olyan érzéki csalódás mintha a márka a világ legnagyobbjai közé tartozna, pedig ez nincs így. A Suzuki a világ legnagyobbjai között kicsinek számít. Kicsinek és szimpatikusnak, olyan cég, amely nem csak a minőségben és az innovációban, a gyártási kultúrában, de a városi kisautó gyártásban és a terepjárók terén is világelsők között van.

Képre kattintva galéria nyílik!

Amikor Magyarországon a rendszerváltást követően elkezdődött a Swift gyártása, mindenki egy megbízható, ár-érték arányos, takarékos, de nem éppen egy ellenállhatatlanul sármos autót vízionált. Pedig a Suzuki már ekkoriban is megmutatta, hogy tud szívdöglesztő is lenni. Sajnos nálunk hivatalosan sohasem árulták a Samuraj-t, amely nem csak mint felülmúlhatatlanul zseniális kisterepjáró, de mint szemet vonzó esztétikus és vagány design tárgy is bevonult az autóipar világtörténelmébe.

Képre kattintva galéria nyílik!

Érdekes, hogy miközben a Suzuki négykerekűi még sokkal inkább csak az ár-érték arányra és a megbízhatóságra gyúrtak, a cég motorjai már régen ott voltak a motorizációs ipar design trendjei között. A DR sorozatú endúrók, az LS650-es és az Intruder sorozatú chopperek, a strand motorok legbohókásabbja és legszexibbje a Van-Van, vagy éppen a luxus robogók etalonja, a Burgman, nem csak követték de teremtették is a divatot.

A Suzuki designereiben tehát mindig is ott volt a kézség, a képesség és az igény arra, hogy ne csak kitűnő, de sharmos járműveket is alkossanak. Úgy tűnik az utóbbi években erre engedélyt, vagy éppen utasítást is kaptak.

Képre kattintva galéria nyílik!

Korábban már írtam a japán belpiacon kapható mini autókról a kei car-okról. Ezek legszebbike mindig is a Suzuki Hustler volt - ezt nem csak én állítom, hanem mindazok a díjak is, amelyeket elnyert a miniségében is maximálisan trendi kisautó. Aztán megérkezett és tarolt az új Vitara. Szebb, harmónikusabb, letisztultabb járművet keveset alkottak mostanában. Ráadásul a Suzuki nem csak designban, de funkcionalitásban is tökéletesen megértette az idők szavát: az új Vitara már nem elnyűhetetlen terepjáró, hanem megunhatatlan városi SUV. Elképesztő esztétikai metamórfozison ment keresztül az új Swift is. Nekem az új modellről mindig az jut eszembe, hogy ez az autó a mai kor Mini Morisa. Pont azt a funkciót tölti be, amit annak idején az eredeti Mini. Praktikus és sármos, megbízható és sportos, szerethető és egyénre szabható. Még névutódja de már nem jogutódja annak a Swiftnek, ami annak idején elsőként legurult az esztergomi Suzuki gyár gyártó soráról és sok százezer ember számára jelentette az első minőségi "nyugati" autót. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.04.22
Új helyszínek, új autók, új szabályok és régi-új pilóták teszik még színesebbé a Formula-E....
2018.04.22
Az SMG két fejlesztést hajt végre Túrkevén, összesen mintegy 8 milliárd forint értékben, ehhez....
2018.04.22
Meghalt egy motoros Pécs határában vasárnap délután - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság....
2018.04.22
Marian Avramescu Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.04.22
Az Audi A5-ös csúcsmodellje immáron Sportback kivitelben is elérhető az USA-beli és kanadai....
2018.04.22
Jóllehet a lakosság továbbra sem támogatja az ágazati tiltakozásokat, az Air France francia....
2018.04.22
Megkezdődött a dunai hajózási szezon - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni....
2018.04.22
E heti rajzunk készítője Gaál Tibor T-boy, rajzának címe:  Vigyázz, kész, rozsda! ..
2018.04.22
Tóbiással és Balambérral ismét találkozhattatok a Városligetben a Rendőr és Katasztrófavédelmi....
2018.04.22
A cseh repülőgépgyártó cég, az Az Aero Vodochody azt tervezi, hogy az elkövetkező 10-15 évben 26....