Suzuki Swift

A Suzuki trendi metamorfózisa

2017.07.17.

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni mindazt a változást, ami jellemzi az elmúlt másfél, két évtizedet a japán Suzuki történetében, akkor úgy fogalmaznék: praktikus volt, trendi lett, ár-érték arányos maradt. Mindez persze a valóságban azért bonyolultabb és szereteágazóbb folyamat volt. Mindenek előtt kevesen tudják, hogy a Suzuki az egyik legkisebb japán autógyártó, amolyan "mini multi". Ez természetesen nem azt jelenti, hogy termékei és gyárai ne lennének jelen a világ több kontinensén és márkaneve ne lenne az autók és motor kerékpárok, de akár a csónak motorok terén bárhol a planétán jól csengő márkanév. Mindez csak azért fontos leszögezni, mert nálunk Magyarországon a rendszerváltás óta, amikor is Esztergomba költözött a cég egyik fontos gyártó bázisa, az autóipar nagy része a Suzukiról szólt, ezért kialakulhatott a magyarokban egy olyan érzéki csalódás mintha a márka a világ legnagyobbjai közé tartozna, pedig ez nincs így. A Suzuki a világ legnagyobbjai között kicsinek számít. Kicsinek és szimpatikusnak, olyan cég, amely nem csak a minőségben és az innovációban, a gyártási kultúrában, de a városi kisautó gyártásban és a terepjárók terén is világelsők között van.

Képre kattintva galéria nyílik!

Amikor Magyarországon a rendszerváltást követően elkezdődött a Swift gyártása, mindenki egy megbízható, ár-érték arányos, takarékos, de nem éppen egy ellenállhatatlanul sármos autót vízionált. Pedig a Suzuki már ekkoriban is megmutatta, hogy tud szívdöglesztő is lenni. Sajnos nálunk hivatalosan sohasem árulták a Samuraj-t, amely nem csak mint felülmúlhatatlanul zseniális kisterepjáró, de mint szemet vonzó esztétikus és vagány design tárgy is bevonult az autóipar világtörténelmébe.

Képre kattintva galéria nyílik!

Érdekes, hogy miközben a Suzuki négykerekűi még sokkal inkább csak az ár-érték arányra és a megbízhatóságra gyúrtak, a cég motorjai már régen ott voltak a motorizációs ipar design trendjei között. A DR sorozatú endúrók, az LS650-es és az Intruder sorozatú chopperek, a strand motorok legbohókásabbja és legszexibbje a Van-Van, vagy éppen a luxus robogók etalonja, a Burgman, nem csak követték de teremtették is a divatot.

A Suzuki designereiben tehát mindig is ott volt a kézség, a képesség és az igény arra, hogy ne csak kitűnő, de sharmos járműveket is alkossanak. Úgy tűnik az utóbbi években erre engedélyt, vagy éppen utasítást is kaptak.

Képre kattintva galéria nyílik!

Korábban már írtam a japán belpiacon kapható mini autókról a kei car-okról. Ezek legszebbike mindig is a Suzuki Hustler volt - ezt nem csak én állítom, hanem mindazok a díjak is, amelyeket elnyert a miniségében is maximálisan trendi kisautó. Aztán megérkezett és tarolt az új Vitara. Szebb, harmónikusabb, letisztultabb járművet keveset alkottak mostanában. Ráadásul a Suzuki nem csak designban, de funkcionalitásban is tökéletesen megértette az idők szavát: az új Vitara már nem elnyűhetetlen terepjáró, hanem megunhatatlan városi SUV. Elképesztő esztétikai metamórfozison ment keresztül az új Swift is. Nekem az új modellről mindig az jut eszembe, hogy ez az autó a mai kor Mini Morisa. Pont azt a funkciót tölti be, amit annak idején az eredeti Mini. Praktikus és sármos, megbízható és sportos, szerethető és egyénre szabható. Még névutódja de már nem jogutódja annak a Swiftnek, ami annak idején elsőként legurult az esztergomi Suzuki gyár gyártó soráról és sok százezer ember számára jelentette az első minőségi "nyugati" autót. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2017.07.26
Turisták és csomagjaik az út mellett Albertirsa közelében a 4-es főúton, ahol turistákat szállító....
2017.07.26
A Gárdonyi Rendőrkapitányság vízi körzeti megbízottjait riasztották egy süllyedő csónakhoz 2017.....
2017.07.26
Nagy-Britanniában 2040-től megtiltják a benzin- és dízelüzemű új személyautók és furgonok....
2017.07.26
Július végén megkezdődik az őzek párzási időszaka, ami augusztus közepéig tart. Vigyázzunk rájuk és....
2017.07.26
Hajnali ötkor kocsikázni indult apja két hete átvett Mercedes Coupéjával egy 14 éves tinédzser a....
2017.07.25
Interjúalanyunk Kertész Norbert, aki a Fix Auto Service Q-Service ügyvezető igazgatója.....
2017.07.25
Éppen negyedszázada tartották Barcelonában az olimpiát. Az évfordulóra archív fotóval és korabeli....
2017.07.25
Este hét óra előtt nem sokkal a bécsi repülőtérre tartó busz ütközött egy személygékocsival. A....
2017.07.25
Hat új modell érkezik 2020-ig, beleértve akár több elektromos autót is. ..
2017.07.25
Rendőrök helyszínelnek összetört kisbusznál Biharkeresztes közelében a 42. számú főútvonalon, ahol....