Zöldrovat

Szelektív gyűjtés: nem mindegy, mit, hogyan, hová?

2019.03.15.

Tudtad, hogy a műanyag hulladék évszázadokon át, vagy talán soha nem bomlik le? És abba belegondoltál már, hogy ha elégetjük, a levegőt - így magunkat is - mérgezzük vele? Arról hallottál, hogy az üveghulladék szinte teljes egészében újrahasznosítható? Az elhasznált alumínium italdobozok újra felhasználásával pedig 95 százalékkal csökkenthető az új termékek előállításának energiaigénye? Többek között ezért van nagy szükség arra, hogy ha már hulladékot termelünk, akkor gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő helyre kerüljön, azaz helyesen szelektáljunk. 

Ez alapvetően nem egy nehéz feladat, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy külön helyre (egyes településeken különböző színű kukákba, máshol zsákokba) tesszük a műanyag-, a papír-, a fém-, valamint az italoskarton hulladékokat, illetve az üres üvegekkel elsétálunk a legközelebbi gyűjtőszigethez. Azonban mint mindig, most is a részletekben rejlik az ördög: van néhány aranyszabály, amit figyelembe kell vennünk, mielőtt bármit dobunk bárhová. Hiszen ha nem helyesen szelektálunk, nem segítjük, hanem valójában akadályozzuk az adott hulladékfajta újrahasznosítását.

Mindössze némi odafigyelést igényel, hogy pontosan melyik szelektív gyűjtőbe mit és milyen formában dobhatunk. Jobb esetben a hulladékot összegyűjtő cégek erről helyben tájékoztatnak is bennünket, és csak körül kell néznünk a szelektív gyűjtőtartályok, kukák környékén, hogy van-e valahol egy plakát vagy matrica, ami tartalmazza ezt az információt. Ha ilyet nem találunk, akkor némileg nehezebb a dolgunk. Ezen próbálunk könnyíteni cikkünkben.

Színek, kódok, jelentések, avagy felelősen a környezetért. (forrás: dabas.hu)

Néhány aranyszabály, ami mindenhol él

Minden hulladékot tisztán, kiöblítve helyezzünk a szelektív gyűjtőbe. Nem szabad a kukába zsíros, élelmiszerrel, vagy festékkel, esetleg egyéb vegyi anyaggal szennyezett hulladékot tenni, mert csak megnehezítjük a hulladékválogatás, összességében az újrahasznosítás folyamatát.

Ha nem akarjuk, hogy villámgyorsan megteljen a szelektív kukánk, zsákunk, akkor préseljük a lehető legkisebbre a kidobásra szánt műanyag, papír, fém, vagy italoskarton csomagolóanyagokat. Így azok kevesebb helyet foglalnak. Ezzel nemcsak magunknak teszünk jót, hanem például ha társasházban lakunk, a szomszédainknak is, hiszen az ő hulladékuknak is jut hely az egyébként is közös kukában.

Ha valamiről nincs információnk, vagy nem vagyunk biztosak benne, hogy gyűjthető-e szelektíven, akkor a kukába helyezés előtt inkább nézzünk, kérdezzünk utána a helyi szolgáltatónál, mint hogy rossz helyre dobjuk az adott hulladékot. Ha nem így teszünk, azzal szintén ártunk, és nem használunk az ügynek.

Mit hová dobhatok?

A szelektív gyűjtés a hulladékok anyagfajták szerinti különgyűjtését jelenti. Így kell(ene) megválnunk alapvetően a papír-, a műanyag-, a fém-, az üveg- és az italoskarton hulladékoktól. Ezt megtehetjük a házhoz menő szelektív gyűjtés keretében (kukában, zsákban), a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, vagy a hulladékudvarokban.

A használt papír zsebkendő nem a szelektívbe való

A papírgyűjtő tartályba, konténerbe dobhatunk újságokat, folyóiratokat, füzeteket, könyveket, hullám-, illetve csomagolópapírokat, kartondobozokat, tojástartókat, prospektusokat, szóróanyagokat.

Ne kerüljön viszont a kukába zsíros, olajos (pl. pizzás doboz), vagy egyéb szennyezett hulladék (pl. csokis, jégkrémes papír, matrica), és szintén nem kívánatos a használt papír zsebkendő, szalvéta sem.

A nagyobb méretű kartondobozokat pedig ne gyömöszöljük bele fáradságos munkával a kukába, hanem hajtsuk élükre, kössük össze, és úgy helyezzük a tartály mellé.

Joghurtos kupát a szelektívbe! Vagy mégsem?

Míg Budapesten bedobhatjuk a tiszta tejfölös, joghurtos poharakat a műanyaggyűjtő tartályba, addig például Szegeden kifejezetten azt kéri a szolgáltató, hogy az ilyen hulladékokat még kimosva se helyezzük a szelektívbe.

Mehet bele? Legjobb esetben is csak tisztán, kiöblítve! (forrás: mindmegette.hu)

Külön érdemes kiemelni az italoskarton hulladékot (pl. gyümölcsleves, tejes dobozok), amit Budapesten a papír, míg például Szegeden a műanyag hulladékokkal együtt kell gyűjteni.

Általában mindenhol tehetjük azonban a megfelelő műanyaggyűjtő tartályba, zsákba például a kiürült flakonjainkat (ásványvizes, üdítős, boros, tusfürdős, mosószeres, öblítős), és a nejlon zacskókat, szatyrokat.

Nem való viszont a szelektált műanyagok közé többek között a hungarocell, attól Budapesten például hulladékudvarokban szabadulhatunk meg.

A fém csomagolási hulladékok közül szelektíven gyűjthetjük a különféle üdítős, energiaitalos és alkoholos italos dobozokat, valamint a konzerv dobozokat, alufóliát, fém zárókupakokat.

A tükör nem újrahasznosítható

A szelektív gyűjtőszigetekhez vihetjük általában a befőttes üvegeket, ásványvizes és röviditalos üvegpalackokat, boros-, sörös-, szörpös üvegeket, konzerves és bébiételes üvegeket.

Nem gyűjtjük viszont szelektíven például az ablaküveget, tükröt, szemüveget sem, mert ezek újrahasznosítása jelenleg nem megoldott.

Összességében tehát látszik, hogy van néhány aranyszabály a szelektív hulladékgyűjtésben, ami mindenhol érvényes. Ugyanakkor az, hogy pontosan hol mit dobhatunk a kukába vagy éppen a zsákba, településenként eltérhet.

Ezért ha bizonytalanok vagyunk, érdemes inkább tájékozódni, mint a saját fejünk után menni, hiszen valójában csak akkor járulunk hozzá a hulladékok újrahasznosításához, és ezáltal környezetünk megóvásához, ha jól csináljuk azt, amit csinálunk.

pne

Nyitókép: budaorsiinfo.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.21
Korán reggel teljes szélességében lezárták az M7-es autópályát Martonvásárnál kedden, mert lovak....
2019.05.21
A 70 éves háromszoros Forma-1-es világbajnok hétfőn halt meg - jelentette kedden az osztrák....
2019.05.21
A Suzuki rendőrökkel, polgárőrökkel, mentősökkel közösen figyelmeztet a körültekintő közlekedés....
2019.05.20
A Lexus az európai piacot Japánban gyártott modellekkel szolgálja ki, az észak-amerikai ellátásában....
2019.05.20
Az Autós Nagykoalíció zászlajára tűzte, hogy a szabályok sulykolása és a logikai érvek helyett (és ....
2019.05.20
A Fraunhofer Kutatóintézet lézeres eljárást és szalagozást alkotott meg a jövő hibrid....
2019.05.20
Ilya Katz Izraelből küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.05.20
Európa egyik legnagyobb autós felmérésében folytatja sikersorozatát a Peugeot 3008. Több tízezer....
2019.05.20
- A hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos hajtású gépkocsik tesztelésére alkalmas....
2019.05.20
A Scania működési bevétele 2019. január-márciusa között 27 százalékkal, azaz 4207 millió (3315)....