Kamaz

Szénbányákban használják majd a KAMAZ első önvezető teherautóit

2019.12.09.

A Kamaz megkezdte a teszteket saját fejlesztésű önvezető teherautóival. A Kamaz-4308 típusú, vezető nélküli gépjármű első próbaútjaira az orosz teherautógyár saját üzemi területén került sor. A teherautók nem üresen járnak: a próbaüzem során alkatrészeket szállítanak velük a gyártóegységekből az összeszerelő üzembe – írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. 

Az alkatrészek robotgépjárművekkel történő szállítását Odüsszea projektnek nevezték el. A próbautak jelenleg a Kamaz ipari területére korlátozódnak. Az új teherautókat úgy tervezték meg, hogy azok bármely iparágban felhasználhatóak legyenek, ahol meghatározott útvonalakon történő szállításra van szükség.

Az Odüsszea-projektben résztvevő tehertautókat a Kamaz-4308 platformjára építették fel. A jármű négy típusú érzékelővel van felszerelve: videokamerákkal, radarokkal, lézer alapú távérzékelőkkel és szonárokkal. A robotteherautó számos kommunikációs rendszerrel is ellátták. Van benne ipari Wi-Fi, 4G és speciális VHF sáv, amennyiben más kommunikációs csatornákon, illetve vészhelyzetben lehetetlenné válik a kapcsolattartás. Valamennyi adatot a jármű központi komputere dolgoz fel, és elemzi a mozgási paraméterekkel kapcsolatos beérkező információkat.

A vezető nélküli Kamazokat hamarosan kipróbálják a Kuzbass ipari régió egyik szénbányájában is. A járműveket veszélyes területeken történő szállításokra tervezték. Szergej Kogogin, a Kamaz ügyvezető igazgatója elmondta: a bányászati zónába szállítandó teherautók a szénbányákból a feldolgozó pontokig szállítják majd az ipari nyersanyagot. Az önvezető járművek előnye, hogy a legkockázatosabb helyzetekben is képesek a kijelölt útvonalon tartani a járművet, függetlenül a rakománytól és az időjárási körülményektől. 

A Kámai Autógyár, rövidítve KamAZ Oroszország legnagyobb járműgyártó vállalata. Központja a tatárföldi Naberezsnije Cselniben található. Nehéztehergépkocsi-gyártásban a világ 10 legjelentősebb vállalatának egyike, míg dízelmotorgyártásban a világranglista 8. helyét foglalja el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.17
Még idén meg lehet nekik az 50%. Norvégia évről évre több villanyautót vásárol, újautó....
2020.01.17
A brit What Car? autós folyóirat kihirdette 2020-as év autója szavazásának győzteseit. A....
2020.01.17
Egy zebrán elütött és az autó szélvédőjébe szorult emberrel együtt hagyta el a helyszínt egy gázoló....
2020.01.17
Az autóipar útkereséséről szólt az előző cikk, most pedig a kiállításon látott elektromos és hibrid....
2020.01.17
Jubileumi év a ŠKODA AUTO számára: 2020-ban ünnepli az autógyártó alapítása 125 éves, emellett....
2020.01.17
– Az Audi és az FC Bayern München továbbra is közösen halad a jövőbe vezető úton. A két prémium....
2020.01.17
Az európai újautó-forgalmazás túlnyomó többségét kitevő öt nagy piacon összességében növelni tudta....
2020.01.17
Közel 50 százalékkal nőtt a 2019-ben Simple applikáción keresztül vásárolt autópálya-matricák száma....
2020.01.17
A héten szinte minden nap köd nehezítette a közlekedést. A police.hu a biztonságra törekvés....
2020.01.16
A dél-korai autógyár tavaly ősszel az NACV Atlantai kiállításán mutatta be hidrogénkamionját. ..