Tóbiás és Balambér bringás kalandjai az őszi utakon | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér bringás kalandjai az őszi utakon

2018.10.28.

Tóbiás és Balambér nem titkoltan imád biciklizni, de nem szeretne a csúnya őszi, hideg, és csúszós idő ellenére sem szeretnének lemondani a bringázásról. Nem is kell lemondani, csak a következőkben felsorolt fontos dolgokat, tanácsokat kell megfogadni. Tarts velünk!

 

(kép: kerekparlog.blog.hu)

Alkalmazkodj az útviszonyokhoz

Ez nem csak alacsonyabb sebességet, de fokozott figyelmet is jelent. Érdemes kerülni a hirtelen lassítást, éles szögben való irányváltást. A hirtelen fékezésnél blokkol a kerék, és irányíthatatlan lesz a jármű, főleg ha az első kerék blokkol. Havas terepen hasznosabb a vastag kerekű bicikli, és az se baj, ha nem olyan magas az ülés, a súlypont így alacsonyabban van, ezért kisebb az esélye, hogy kicsúszik a bringa.

Világítás délben is kellhet

Télen korán sötétedik, ezért érdemes lámpát vinni, amit hóesésben még a déli órákban is jó ötlet bekapcsolni, mert megtöri a monoton szürkeséget.

Bénázik a gyalogos és az autós is

Számítani kell arra is, hogy a gyalogos is könnyebben elesik, és az autós is könnyebben megcsúszik, lassabban áll meg. Az út szélén felgyülemlő latyakban, illetve feltorlaszolt hóban könnyedén el lehet akadni, így ezeket a részeket kerülni kell.

Amikor inkább ne kerékpározz, és amikor indulj hamarabb 

Ónos esőben nem érdemes kerékpározni, akkor még gyalogolni sem biztonságos. A friss hó ellenben nem annyira veszélyes, igaz, az alatta lévő jégborda megvezetheti a kereket. Érdemes kicsit korábban elindulni a váratlan akadályok miatt. 

Vigyázni kell  csúszós falevelekkel (kép: vaol.hu)

Majd ha fagy

Extrém fagynál fagyás jelentkezhet a váltónál, erre ügyelni kell. A felverődő sós latyak és nedvesség a láncnak nem kedvez, érdemes letakarítani, és beolajozni. A lakat is befagyhat, ezért kulcslukkal lefelé kell fordítani, hogy ne csurogjon bele a víz. 

Öltözék

Állítólag sosincs rossz idő, csak nem megfelelően felöltözött biciklis. Térdmelegítőnek egy pár levágott végű zokni is megteszi, a farmer alá pedig fel lehet venni melegítőt, harisnyát (nyilván lányoknak). A gyenge pont a kesztyű, egy átlagos darab -4 foknál már kevés, de egy jobb síkesztyű jobban véd. Mivel a biciklis mozog, menet közben hőt fejleszt, így ha megfelelő a szigetelés, akkor nem lehet fázni a biciklin, és az izületek is védve vannak. Nagy biciklis városokban télen is tömegek tekernek, pedig például Koppenhága sem arról híres, hogy mediterrán lenne a klímája.

Ősz

Ősszel is a sötétedés, és a lehullott falevelek – főleg a vizesek– okozhatnak gondot. Talajmenti fagynál foltokban fagyhat fel az út, így néhol tapad, néhol meg csúszik.

Tél

A téli időszak velejárója, hogy kevesebben bicikliznek, többen autóznak, ezért egyrészt nagyobbak a dugók, másrészt kevésbé figyelnek a kerékpárosokra. Ezzel főleg a szeparált bringautaknál érdemes számolni.

Hetejen belül leeshet az első hó (kép: origo.hu)Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.22
Az autómentes nap nem arra szolgál, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, a kezdeményezés....
2019.09.22
Sebastian Vettel jövőjét újra és újra megkérdőjelezik a szakértők. Hol úgy látják, új csapattársa,....
2019.09.21
Mi történik az új autók piacán? Mi az a WLTP2 és milyen hatással lesz az árakra? ..
2019.09.21
A Haval 5849 gépjárművet értékesített Oroszországban 2019 első 8 hónapjában. Ennek eredményeként a....
2019.09.21
Peidong Lou Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.09.21
Pert indítottak a szövetségi kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt -....
2019.09.21
A Ferrari monacói pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj szombati időmérő....
2019.09.21
A BRFK rendőrei a közlekedési hatóság munkatársaival közösen tartottak komplex közlekedésrendészeti....
2019.09.21
A Volkswagen-csoport olyan klímavédelmi projekteket támogat, melyek elsősorban az erdők védelmére....
2019.09.21
Ha a luxust zöldben képzeli el, helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, finom masszázzsal, vajpuha....