Tóbiás és Balambér gördeszkás kalandjai | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér gördeszkás kalandjai

2018.04.15.

Április közepénél járunk, amikor még nincs annyira meleg, de már nincs annyira hideg sem. Pont alkalmas az idő a a szabadban aktív tevékenységet folytassunk. Tóbiás és Balambér arra az elhatározásra jutott, hogy életükben először kipróbálják a gördeszkát. Már biciklivel profik, a görkorcsolyát is profin kezelik, de ezt még nem próbálták. Ha kíváncsi vagy, hogyan gördeszkásnak kedvenc kiskutyáink, akkor tarts velünk!

 

Sokkal nehezebb, mint ahogyan kinéz (kép: aktivsport.blog.hu)

Tóbiás és Balambér éppen otthon üldögéltek a nappaliba, tengtek lengtek ezen a szép vasárnapi napon. Kicsit unatkoztak mert nem tudtak magukkal mit csinálni. Szerettek volna valami szuper dolgot kipróbálni, de nem jutott eszükbe semmi. Szerencsére édesapjuk hazaért, és egy meglepetéssel készült a kis lurkóknak.

- Sziasztok, drágáim, mit csináltok? – kérdezte érdeklődve az édesapa.

- Semmit kicsit unatkozunk. – felelte unottan Balambér

- Na, mindjárt adok nektek valamit, amitől biztosan megjön a kedvetek.

Nem is habozott tovább az édesapa, elővette a két dobozt. amikben egy-egy vadonatúj gördeszka volt.

- Aztaa, ez nagyon király. – lelkendezett Tóbiás

- Köszönjük, apa, ez tényleg nagyon szuper. – hálálkodott Balambér, és gyorsan megölelte édesapját.

- Szívesen drágáim! NA, de akkor mire vártok, irány öltözni, és próbáljátok ki!

A kis lurkók nagyon hamar felöltöztek, hogy se perc alatt az udvaron voltak, hogy kipróbálják az új szerzeményeket.

Sose lehet elég korán kezdeni.(kép: sportjatekkert.hu)

A gördeszkázás sport, művészet, életstílus és kultúra. Jellemzően a tinédzserek tevékenysége, de természetesen idősebbek is űzhetik. Ráadásul nem is kell az extrém változatát választanunk ahhoz, hogy élvezhessük az alábbi előnyöket, amelyeket a sportág nyújt művelőinek.

- A gördeszkázás növeli a rugalmasságot, hiszen merev izmokkal nem művelhetjük ezt a sportot. Főként a boka izmai lesznek lazák és rugalmasak.

- A teljes testet átmozgatja, hiszen a gördeszkázó nemcsak a lábát használja a hajtáshoz, hanem a karját és a törzsét is az egyensúlyozáshoz, ráadásul mindet egyszerre.

- A gördeszkázók állóképessége jelentősen megnövekszik, hiszen jellemzően nem néhány percet, hanem napi több órát „edzenek” – ők persze pusztán szórakozásnak tartják.

- A gördeszkával való trükközés kitartásra nevel. Hiszen nem feltétlenül sikerülnek a trükkök elsőre; sőt, akár még tizedikre sem. Ezért a gördeszkázó minden alkalommal egy kicsit másképpen próbálkozik, újra és újra, de semmiképp sem adja fel.

- A gördeszkázás javítja a koordinációt, hiszen a szemünk, a lábunk, a lábfejünk és a kezünk egyszerre dolgozik, és mindegyik fontos munkát végez. Ez a koordinációs képesség a mindennapokban, más esetekben is jól jön, nemcsak sportolás közben.

- Gördeszkázással, a testedzés intenzitásától függően akár 150-500 kalóriát is elégethetünk óránként.

- A szörfösöknek, snowboardosoknak és wakeboardosoknak kifejezetten ajánlott a gördeszka, hiszen, ha épp nem fúj a szél, így nincsenek hullámok, olvad a hó, vagy túl hideg a víz, gördeszkázással így is formában tarthatják magukat.

- A fiatalok számára jó „tanítómester” a gördeszka: megtanítja őket arra, hogy a tetteiknek következményeik vannak, egy rossz döntést nagy esés követhet, illetve, ha elestünk, talpra kell állnunk, és újra próbálkoznunk.

A deszkákból is elég nagy a választék (kép: soundhead.hu)

Íme néhány dolog, amire szükséged van, hogyha gördeszkázol:

- Megbízható gördeszka. A különböző deszkák különböző terepre valók. Ha hegyi deszkázni akarsz, akkor egy nagy, erős kerekű deszkára lesz szükséged, ami bírja a terepet. A parkokhoz megfelelnek a szabvány deszkák, de minden esetben győződj meg arról, hogy jól választasz.

- Sisak.  Mindenképpen kell egy olyan fejvédő, ami kifejezetten gördeszkázáshoz ajánlott, és megfelel a kívánt előírásoknak. Mindenképpen kell, hogy legyen rajta egy erős szíj, amivel magadra tudod erősíteni.

- Cipők. A gördeszkázásban az egyik legfontosabb dolog az, hogy jó cipőd legyen. Nem kell sokkal több pénzt költeni rá, mint egy normál csukára, de megéri, ugyanis speciális gumiból van, amely jobban tapad a deszkához, mint egy sima cipő.

- Lábszárvédő. Minden kezdő elesik a gördeszkájával, szintúgy, mint a tapasztaltabbak. A lábszárvédő mindenkinek fokozottan ajánlott, ugyanis ha térdre esel, a térdkalácsod kifordulhat, illetve eltörhet.

- Egyéb felszerelések. A csuklóvédők és a párnázott kabátok nagy biztonságot nyújtanak mindenki számára, főleg a kezdőknek. Néha még a szájvédő is szóba jöhet, ami megvédi a fogaidat a kitöréstől.

Ezért kell a védőfelszerelés! (kép: extremlife.hu)

Tóbiás és Balambér már nap végére elég ügyesen megtanult bánni a deszkával. Még nagyon sokat kell nekik gyakorolni, hogy maxinális biztonsággal tudjanak manőverezni, és közlekedni. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.01.19
A hétszeres világbajnok fia csatlakozik a Ferrari Driver Academy-hez – jelentette be az olasz....
2019.01.19
A Škoda 2017 elején mutatta be a zászlóshajóját a Kodiaq-ot. Noha a kínálatban már volt egy....
2019.01.19
Tovább folytatódik az egykori Renault-Nissan vezér Carlos Ghosn körüli botrány, számolt be róla az....
2019.01.19
Armen Hamonangan Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.01.19
Kulcs térségében váltakozó irányban, félpályán halad a forgalom – írta a police.hu. ..
2019.01.19
Nagy bejelentést tett a népszerű autóversenyző, aki szokásához híven tréfálkozott is egyet. ..
2019.01.19
2019-től egy frissen alapított, de hatalmas tapasztalat birtokában lévő versenyistálló képviseli a....
2019.01.19
Belgiumban, a Brüsszeli Autószalonon mutatta be a Ford a külső-belső dizájnelemekkel megújított, új....
2019.01.19
Az európai jogszabályok egyértelmű irányt mutatnak: minél zöldebb autókra van szükség, azonban az....
2019.01.19
Legalább nyolc teherautó égett ki szombat hajnalra virradó éjjel Vecsésnél – írta a....