Tóbiás és Balambér kalandjai a Balatonon | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai a Balatonon

2017.08.06.

Hogyan is lehetne "legegyszerűbben" kibírni ezt a nyári forróságot? Irány a Balaton! A vízparton még ez a kánikula is élvezhető lehet. Ezen a héten Tóbiás és Balambér a Balatonon múlatja az időt. Ha szeretnétek olvasni egy újabb csodás kalandot a két kutyakölyökről, akkor tarts velünk!

 

A jól felismerhető badacsonyi hegyvonulat. (kép: balaton.gotohungary.hu)

Tóbiás és Balambér már családjával együtt a kocsiban utazva tartottak Balaton felé. a kutyusok szülei úgy döntöttek, hogy egy egész hetet a Balatonon fognak tölteni, és nagyon jól fogják érezni magukat. Mivel ilyen sok időre mentek szinte teljesen megtelt a csomagtartó csomagokkal, gumimatraccal, labdákkal, finom ételekkel és italokkal.

- Jaj, annyira örülök, hogy egy egész héten nyaralni fogunk. – lelkendezett Balambér.

- Én is örülök! Otthon már olyan meleg volt, hogy majdnem elolvadtunk.

Szerencsére időben elindultak otthonról, ezért nem volt akkora forgalom, és így még délelőtt leértek Balatonhoz. A szállásuk Tihanyban volt egy szép kis panzióban. Gyorsan kipakolták a csomagokat, és már robogtak is le a strandra, hogy lehűtsék magukat. Mielőtt bementek volna a vízbe, mindenki bekente magát naptejjel.

Mindennél fontosabb. (kép: naturangyal.hu)

- Drágáim, nagyon fontos, hogy kenjétek be magatokat naptejjel, ilyen erős napsugárzásnál kötelező! – szólt aggódva az édesanya.

- Mit jelent a faktor a naptejes doboz oldalán? – kérdezte Tóbiás.

- A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk.

- Aztaa, Anya! Te nagyon okos vagy. – hüledezett Tóbiás.

Csak tekerd a pedált és csússz a csúszdán!  (kép: kornye.hu)

A kis család miután bekente magát naptejjel, és megszáradt, már indultak is a hűs vízbe. Az egész család csodálatosan érezte magát, amikor megunták az úszkálást, béreltek vízibiciklit, meg kajakot, és a strand mellett evezgettek, és ugráltak le a vízibicikliről. Édesapjuk óva intette őket attól, hogy felhevült testtel ugorjanak a vízbe:

- Kölyköcskéim! A vízibicikliről vízbe csúszni csak azután szabad, miután lefröcsköltétek magatokat, és belemártóztatok a vízbe. Nagyon kell figyelnünk arra is, hogy a parttól távol, ahol mélyül a víz, ne érjen minket meglepetés.

- Édesapa, én nagyon szívesen lefröcskölöm Tóbiást, de azt nem szeretem, amikor engem fröcskölnek. – vihogott Balambér.

A nagy ugrándozás közepette kicsit kimerültek, ezért a strandon fogyasztották el az ebédjüket. A kiskutyák mindketten sajtos tejfölös lángost ettek, míg a szülők egy-egy szép nagy hekket fogyasztottak. Az első nap csak ilyen kellemes fürdőzésekkel, napozással és labdázással telt.

- Nagyon jó volt ez a nap, és holnap mit fogunk csinálni? – kérdezte Tóbiás.

- Holnap felmegyünk a Tihanyi apátsághoz, és körülnézünk a Tihanyi dombon. – válaszolt az édesanya.

- Úgy hallottam, hogy az nagyon szép, és onnan gyönyörű a kilátás. – mondta Balambér.

A kis család másnap energiával telve ébredt fel. Gyors reggeli után elindultak felfelé a Tihanyi apátsághoz. Az édesanya tudta, hogy nagyon meleg lesz aznap és nagyon nagy napsugárzás, ezért még reggel mindenkit bekent naptejjel, hogy ne legyen leégés, továbbá egy kis hűtőtáskában mindenkinek rakott egy-egy kulacs vizet, mert ilyen időben különösen fontos a megfelelő hidratálás.

A kilátás gyönyörű (kép: szeretlekmagyarorszag.hu)

Nehezen másztak fel a dombra, de megérte, mert az a csodás panoráma, ami várta őket fent az apátságnál, az megfizethetetlen.

- Úristen! Ez nagyon szép! – csodálkozott Tóbiás.

- Nézd anya, látom innen a szállásunkat, nézd, ott van a parton! – mutatta Balambér.

- Igen, innen sok mindent lehet látni. – mondta az édesanya.

A kis család belülről is megnézte az apátságot. A Tihanyi apátság egy barokk monostor, ahol szerzetesi élethez a templomon belül egyszerű cellákat alakítottak ki. A déli szárny földszintjén a refektórium (szerzetesi ebédlő), az emeleten a könyvtár található. A refektórium boltozatát stukkó keretbe foglalt falképekkel díszítették, amelyek bencés rendi és Árpád-házi szenteket és magyarországi uralkodókat ábrázoltak.

A apátsági kirándulás után visszamentek a szállásra, majd egy kis pihenő után elmentek vacsorázni egy helyi étterembe, ahol nagyon jókat ettek, ittak. A következő két napban strandolás lett betervezve, mert olyan meleg volt, hogy fürdőzés nélkül az egész nap elviselhetetlen lett volna.

A két strandolós nap után egy egész napos bobozásra mentek a közeli Balatonfűzfői bob pályára.

- Gyerekek, nagyon vigyázatok a bobozásnál, nagyon fontos, hogy betartsátok a szabályokat.

A bobot illetve a bob pályákat minden vendég saját felelősségére, megfelelő ruházatban, tökéletesen józanon használhatja. Fontos, hogy megfelelő időben fékezz, a pálya végén lévő fékpadra pedig lépéstempóban érkezz! A sebességedet úgy válaszd meg, hogy ne veszélyeztesd saját testi épségedet, és a másokét sem! Az előtted haladóhoz képest tarts 25 méter követési távolságot! Ha előtted lassítanak, lassíts, ha előtted fékeznek, fékezz! Más bobbal való ütközés szigorúan tilos! A felsőtested mindig menetirányba nézzen, ne fordulj hátra, ne feküdj le, ne térdelj! Lábadat a bobból kirakni, kilógatni tilos!

Csak szabályosan! (kép: miskolc.hu)

- Ezt mind be kell tartani gyerekek, és akkor biztonságosan tudunk majd bobozni.

- Rendben, Édesanya, betartunk mindent, de most már had menjünk! – kérlelték a gyerekek.

- Jól van, akkor induljunk.

A kis család órákon keresztül bobozott, és nagyon jól érezték magukat. Közben megálltak egy- két kis frissítőre, de az egész napot el tudták tölteni a bob pályán.

- Olyan szuper ez a nyaralás, azt akarom, hogy sose legyen vége. – mondta Balambér.

- Ne búslakodj drágám! Jó lesz azért hazamenni. Tudod, van az a mondás, hogy „Mindenhol jó, de legjobb otthon”. – válaszolt frappánsan az édesanya.

A klasszikus Balaton. (kép: femcafe.hu)

A nyaralás utolsó két napjának egyikén a közelben lévő erdőben túráztak egyet, de természetesen aznap is fürödtek egy keveset a Balatonba. Az utolsó napon délelőtt béreltek biciklit, és eltekertek Zánkáig, ahol szintén megmártóztak, majd körbementek a zánkai hadtörténeti múzeumon, amit a kis csöppségek nagyon érdekesnek találtak.

- Kölyköcskéim, hogy tetszett a nyaralás? – kérdezte boldogan, a választ sejtve Édesanya.

- Szuper volt! – kiáltotta közösen Tóbiás és Balambér.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.07.22
Úgy tűnik, Kína élt a világpiaci konjunktúra adta lehetőséggel. Az idei év első félévében robusztus....
2018.07.22
Fabio Fonocchioli Olaszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.07.22
Hat személygépkocsi összeütközött az M0-s autóút Szeged felé vezető oldalán, Dunaharasztinál....
2018.07.22
Társul a járművek közötti kommunikációs technológiát szállító (V2X – vehicle-to-everything....
2018.07.22
A címvédő és négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi....
2018.07.22
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe:A kabrió az kabrió ..
2018.07.22
- Új vezérigazgatót neveztek ki a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) élére, miután a tisztséget eddig....
2018.07.22
- Késsel támadt egy trolibuszvezetőre egy budapesti férfi Zuglóban, a sofőr a jobb karján sérült....
2018.07.22
Hiába Tóbiás és Balambér kedvenc időszaka a nyár, ilyenkor is vannak ránk leselkedő veszélyek. Ezek....
2018.07.22
- Teherautókat és buszokat ellenőriznek a rendőrök a jövő héten - közölte a rendőrség a honlapján.....