Tóbiás és Balambér kalandjai – Itt a motoros szezon! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Itt a motoros szezon!

2019.03.31.

Megérkezett a tavasz, és lassan a motorosok is kirajzanak az utakra. A több hónapos téli pihenő után nemcsak a járművünket, hanem saját magunkat is fel kell készíteni biztonságos motorozásra. Megmutatjuk, hogyan.

Napról napra kellemesebb az idő, a tavaszi napsütés pedig olyan közlekedőket is kicsalogat az utakra, akik hónapokig téli álmot aludtak. Nemrégiben megmutattuk nektek, hogyan készítsétek fel a kerékpárotokat az idei első biciklitúrára. Ám ilyenkor nemcsak a bringásoknak, hanem a motorosoknak is elkezdődik a szezon, ezért összeszedtük a biztonságos motorozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint azokat a teendőket, amelyeket minden motorosnak érdemes elvégezni, mielőtt tavasszal kigurul az utcára. 

Tedd rendbe a motorodat

A legfontosabb, hogy alaposan nézzük át vagy szervizben vizsgáltassuk át a motort, hiszen hónapokig a garázsban pihent. Ezekre figyeljünk:

  • Ellenőrizzük a gumik állapotát. Figyeljünk oda a megfelelő guminyomásra, ugyanis ez nagy mértékben hozzájárul a tapadáshoz, és a balesetek elkerüléséhez.
  • Vizsgáljuk meg a kopó alkatrészeket, állítsuk be a folyadékszinteket, ellenőrizzük a világítást, a kormányt.
  • Töltsük fel az akkumulátort, és ellenőrizzük az üzemanyagtartályban áttelelt benzint is.
  • Ne csak a szezon kezdetén, hanem egész évben gondoskodjunk a motor megfelelő állapotáról.

Készítsd fel magadat is

Tavasszal nemcsak a járművét, hanem magát is fel kell készíteni a motorosnak. A 4-5 hónap kihagyás után még a legtapasztaltabbak is kieshetnek a gyakorlatból. Ezért ilyenkor nem szabad az ősz végi lendülettel nekivágni az első útnak, hanem lassabban, megfontoltabban, türelmesebben közlekedjünk, amíg újra visszajönnek a régi reflexek.
 
Az első néhány tavaszi motorozásál ezekre figyelj:
 
  • Az alapvető mozdulatokat érdemes forgalomtól elzárt területen, például egy tanpályán felfrissíteni. Gyakorold az intenzív lassítást és a gyors irányváltásokat, utóbbit akár bólyákkal is.
  • Ne egy hosszú túra legyen az első utad! Tegyél rövidebb, bemelegítő utakat, amelyek fokozatosan felkészítenek.
  • A szezon kezdetén az úttest hőmérséklete még alacsony lehet, a gumik tapadása nem ideális, ami miatt a motor könnyebben kicsúszhat.
  • Vezess lassabban, kevésbé dinamikusan a szezon kezdetén, a kanyarokban különösen légy óvatos.
  • A motorozás a testedet is igénybe veszi, jóval fárasztóbb, mint az autóvezetés. Figyelj oda az erőnlétedre is, egy kis edzéssel nemcsak a motorozás lesz könnyebb, de az egészségednek is jót teszel.
  • Vedd figyelembe, hogy a többi közlekedőnek idő kell, míg hozzászoknak az ismét megjelenő sok motoroshoz az utakon. Emiatt legyél sokkal körültekintőbb, keresd a szemkontaktust.

 
A motorosokat nem védik olyan biztonságtechnikai megoldások, mint az autósokat, ezért egy esetleges ütközésnél vagy esésnél a testük közvetlenül sérül. A kötelező bukósisak mellett szerencsére egyre jobb védőfelszereléseket lehet kapni, amelyek nagyban csökkenthetik a komoly sérülések kockázatát, sőt akár meg is menthetik a motoros életét.
 
Elengedhetetlen a jó motoros cipő vagy csizma, a kesztyű, és nagyon hasznosak a különböző protektorok, illetve egy védőelemekkel felszerelt motoros dzseki. Arra azonban figyelni kell, hogy a védőruházat ne legyen kényelmetlen és ne akadályozza a mozgást.
 
 
A motorosok testi épsége azonban a többi közlekedőtől is függ. Tavasszal azért is veszélyesebb a motorozás, a téli hónapok alatt az autóvezetők „elszoktak” a motorosoktól, és a szezon elején kevésbé számítanak rájuk az utakon. Ezzel azt autósoknak is tisztában kell lenniük, és óvatosabbnak kell lenniük ilyenkor. Sávváltáskor például alaposan körül kell nézni, mert a jóval fürgébb motorok egy szempillantás alatt melléjük kerülhetnek. A piros lámpánál a motorosok előremehetnek az álló kocsisor között, az autósoknak ezért számítaniuk kell a sorok között közlekedő motorosokra is.
 
Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.16
Kétségtelenül azt is mondhatnánk, hogy Tarraco színrelépésére számítani lehetett, hiszen ez a méret....
2019.07.16
Az elektromos tereprali sorozat sosem látott helyszínekkel indul 2021-ben. ..
2019.07.16
Letea Sorina Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.16
A közösségi autómegosztó szolgáltatás 50 új elektromos autót kínál, július közepétől elérhetőek a....
2019.07.16
Az ok a globális autóeladások visszaesése, azonban a cég azzal számol, hogy a hamarosan megjelenő....
2019.07.16
Kigördült a MÁV-Start megrendelésére készült első nagykapacitású KISS emeletes motorvonat a....
2019.07.16
Az év első felében az elektromos járművek növekvő keresletének köszönhetően több mint megduplázta....
2019.07.16
    ..
2019.07.16
A nemzetközi sajtó leginkább a címvédő és ötszörös világbajnok Lewis Hamilton futamgyőzelmet érő....
2019.07.16
Harminc napos vizsgálati fogságságba került annak a BMW-nek a sofőrje, aki négy napja súlyos....