Tóbiás és Balambér kalandjai – Itt a motoros szezon! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Itt a motoros szezon!

2019.03.31.

Megérkezett a tavasz, és lassan a motorosok is kirajzanak az utakra. A több hónapos téli pihenő után nemcsak a járművünket, hanem saját magunkat is fel kell készíteni biztonságos motorozásra. Megmutatjuk, hogyan.

Napról napra kellemesebb az idő, a tavaszi napsütés pedig olyan közlekedőket is kicsalogat az utakra, akik hónapokig téli álmot aludtak. Nemrégiben megmutattuk nektek, hogyan készítsétek fel a kerékpárotokat az idei első biciklitúrára. Ám ilyenkor nemcsak a bringásoknak, hanem a motorosoknak is elkezdődik a szezon, ezért összeszedtük a biztonságos motorozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint azokat a teendőket, amelyeket minden motorosnak érdemes elvégezni, mielőtt tavasszal kigurul az utcára. 

Tedd rendbe a motorodat

A legfontosabb, hogy alaposan nézzük át vagy szervizben vizsgáltassuk át a motort, hiszen hónapokig a garázsban pihent. Ezekre figyeljünk:

  • Ellenőrizzük a gumik állapotát. Figyeljünk oda a megfelelő guminyomásra, ugyanis ez nagy mértékben hozzájárul a tapadáshoz, és a balesetek elkerüléséhez.
  • Vizsgáljuk meg a kopó alkatrészeket, állítsuk be a folyadékszinteket, ellenőrizzük a világítást, a kormányt.
  • Töltsük fel az akkumulátort, és ellenőrizzük az üzemanyagtartályban áttelelt benzint is.
  • Ne csak a szezon kezdetén, hanem egész évben gondoskodjunk a motor megfelelő állapotáról.

Készítsd fel magadat is

Tavasszal nemcsak a járművét, hanem magát is fel kell készíteni a motorosnak. A 4-5 hónap kihagyás után még a legtapasztaltabbak is kieshetnek a gyakorlatból. Ezért ilyenkor nem szabad az ősz végi lendülettel nekivágni az első útnak, hanem lassabban, megfontoltabban, türelmesebben közlekedjünk, amíg újra visszajönnek a régi reflexek.
 
Az első néhány tavaszi motorozásál ezekre figyelj:
 
  • Az alapvető mozdulatokat érdemes forgalomtól elzárt területen, például egy tanpályán felfrissíteni. Gyakorold az intenzív lassítást és a gyors irányváltásokat, utóbbit akár bólyákkal is.
  • Ne egy hosszú túra legyen az első utad! Tegyél rövidebb, bemelegítő utakat, amelyek fokozatosan felkészítenek.
  • A szezon kezdetén az úttest hőmérséklete még alacsony lehet, a gumik tapadása nem ideális, ami miatt a motor könnyebben kicsúszhat.
  • Vezess lassabban, kevésbé dinamikusan a szezon kezdetén, a kanyarokban különösen légy óvatos.
  • A motorozás a testedet is igénybe veszi, jóval fárasztóbb, mint az autóvezetés. Figyelj oda az erőnlétedre is, egy kis edzéssel nemcsak a motorozás lesz könnyebb, de az egészségednek is jót teszel.
  • Vedd figyelembe, hogy a többi közlekedőnek idő kell, míg hozzászoknak az ismét megjelenő sok motoroshoz az utakon. Emiatt legyél sokkal körültekintőbb, keresd a szemkontaktust.

 
A motorosokat nem védik olyan biztonságtechnikai megoldások, mint az autósokat, ezért egy esetleges ütközésnél vagy esésnél a testük közvetlenül sérül. A kötelező bukósisak mellett szerencsére egyre jobb védőfelszereléseket lehet kapni, amelyek nagyban csökkenthetik a komoly sérülések kockázatát, sőt akár meg is menthetik a motoros életét.
 
Elengedhetetlen a jó motoros cipő vagy csizma, a kesztyű, és nagyon hasznosak a különböző protektorok, illetve egy védőelemekkel felszerelt motoros dzseki. Arra azonban figyelni kell, hogy a védőruházat ne legyen kényelmetlen és ne akadályozza a mozgást.
 
 
A motorosok testi épsége azonban a többi közlekedőtől is függ. Tavasszal azért is veszélyesebb a motorozás, a téli hónapok alatt az autóvezetők „elszoktak” a motorosoktól, és a szezon elején kevésbé számítanak rájuk az utakon. Ezzel azt autósoknak is tisztában kell lenniük, és óvatosabbnak kell lenniük ilyenkor. Sávváltáskor például alaposan körül kell nézni, mert a jóval fürgébb motorok egy szempillantás alatt melléjük kerülhetnek. A piros lámpánál a motorosok előremehetnek az álló kocsisor között, az autósoknak ezért számítaniuk kell a sorok között közlekedő motorosokra is.
 
Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.15
Ettore Bugatti sport-, verseny- és luxusautói a két világháború közötti időszak kiemelkedő járművei....
2019.10.15
A Continental munkáltatói márkát a hazai Gyártó kategóriában az egyik legvonzóbb munkahelyeként....
2019.10.15
Szeptemberben adták el Magyarországon az ötmilliomodik abroncsot a 25 éves cégnél- jelentette be a....
2019.10.15
A Porsche és a Boeing aláírt egy egyetértési megállapodást a prémium légi közlekedés lehetőségeinek....
2019.10.15
A november végén nyíló Los Angeles-i Autószalonon leplezi le a RAV4 szabadidőjármű hálózatról....
2019.10.14
Halálos baleset történt az A4-es osztrák autópályán, a Budapest felé vezető irányban, amelyben egy....
2019.10.14
- Sztrájkot helyezett kilátásba hétfőn a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) a....
2019.10.14
Ha az ember autót tesztel, legyen szó bármilyen modellről, rettentő sokat számít, hogy miből ül át....
2019.10.14
Különleges és értékes születésnapi ajándékkal „lepte meg” saját magát Zlatan Ibrahimovics. A....
2019.10.14
Ronaldo Cunha Dias Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....