Tóbiás és Balambér kalandjai – Közlekedj fenntarthatóan! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Közlekedj fenntarthatóan!

2019.08.11.

Nem kell mindenhová autóval menni, rengeteg más közlekedési eszközzel is eljuthatsz a célodig. Ezzel pénzt spórolhatsz, véded a környezeted, sőt az egészségednek is jót teszel. Tarts velünk!

A városok egyre zsúfoltabbak a rengeteg autó miatt, mindenki ideges, mert állandóan dugó van, a levegő szmogos, nem találni parkolóhelyet, és úgy általában egyre élhetlenebbé válik a város. Pedig te is tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a lakóhelyeden, ha kicsit tudatosabban, fenntarthatóbban közlekedsz. Nem kell mindenhová autóval menni, sőt még az is lehet, hogy egyáltalán nincs szükséged saját autóra. Megmutatjuk, hogyan közlekedj tudatosan!

Pattanj bringára!

Néhány kilométeres városi utakra minden szempontból nagyon pazarló beülni az autóba. A sok megállás és elindulás miatt ilyenkor fogyaszt a legtöbbet a kocsi, ami nem csak a károsanyag-kibocsátáson, de a pénztárcádon is meglátszik majd, amikor tankolni mész a benzinkútra. A pénz mellett az időddel is fizetsz: ha nagy a forgalom, könnyen lehet, hogy biciklivel hamarabb célba érsz. Kerékpározni pedig nagyon egészséges, arról nem is beszélve, hogy Tóbiás és Balambér nem titkoltan imád bringázni.

Ha nincs saját kerékpárod, akkor próbáld ki a közbringát. Több hazai városban működnek ilyen rendszerek – Budapesten például a Bubi –, és a nyugat-európai nagyvárosok szinte mindegyikében megtalálhatók. Csak vegyél ki egy bringát az egyik állomáson, majd amikor megérkeztél, tedd vissza egy másik dokkolóba. A közbringát ráadásul nagyon jól lehet más közlekedési eszközökkel kombinálni.

Válaszd a közösségi közlekedést!

Ha túl sokat kellene tekerni, vagy felétek nem igazán jók a kerékpárutak, akkor válaszd a közösségi közlekedést. Ha személyenként számoljuk károsanyag-kibocsátást, akkor tucatnyi utassal a gyomrában még a pöfékelő busz is kevésbé árt a környezetünknek, mint egy autó, amiben csak a sofőr ül. A trolibusz, a villamos és a metró pedig nem szennyezi a levegőt.

A közösségi közlekedésnek az a velejárója, hogy amíg eljutsz a megállóig, gyalogolnod kell. Ennek valószínűleg nem örülsz, de nézd a pozitív oldalát: a rendszeres séta bizonyítottan jót tesz az egészségnek, és ha a napod nagy részét az iskolában vagy a munkahelyeden ülve töltöd, az a néhány perc gyaloglás elengedhetetlen. Ha nagyon unod a sétát, akkor persze rollerrel vagy gördeszkával is eljuthatsz a legközelebbi megállóig.

Vonat, telekocsi, autóbérlés

Könnyen lehet, hogy a mindennapi utazásaidhoz nincs is szükséged autóra: sétával, biciklivel és közösségi közlekedéssel mindenhová eljutsz. És ha nincs autód, eggyel kevesebb nyűg. Nem kell szerelőhöz vinni, biztosítást és parkolást fizetni, tankolni bele. Hosszabb utakra pedig ott a vonat, ahol útközben lehet olvasgatni, beszélgetni, de akár társasjátékozni is. Ha pedig mégis autóznod kell, kölcsönözhetsz is egy időre egy autót.

Saját kocsi híján a telekocsizás is szóba jöhet. Ha valaki arrafelé utazik, amerre te is, barátságos összegért beülhetsz hozzá. Így jobban kihasználjátok az autót, amely szinte ugyanannyit fogyaszt egy emberrel is, mint néggyel.

Aztán ott van az autómegosztó szolgáltatás, amelyből már több is van fővárosban. Ez tulajdonképpen a Bubi autós megfelelője, regisztráció után használhatod a város rengeteg pontján parkoló kocsikat, és a használattal arányosan kell fizetned.

Vezess takarékosan!

Ha mégis kénytelen vagy autóba ülni, és nincs hibrid vagy elektromos járműved, akkor is sokat tudsz tenni Földért: néhány egyszerű trükkel érezhetően csökkentheted az autód fogyasztását. Így kevesebb szén-dioxid és más káros anyag kerül levegőbe, ráadásul még pénzt is spórolhatsz.

Például ha a távolból látod, hogy pirosra váltott a lámpa, fölösleges sietni. Inkább vedd le a lábad a gázról, és hagyd, hogy motorfékkel haladjon az autó. Ha szerencséd van, mire odaérsz, a lámpa éppen zöldre vált, és anélkül mehetsz tovább, hogy megálltál volna. Az álló autó megmozdítása ugyanis rengeteg üzemanyagot igényel, jóval többet, mint ha egy lassan guruló kocsit kell felgyorsítani.

Akkor sem érdemes a legnagyobb megengedett sebességgel száguldanod, ha éppen autópályán haladsz. Ha 130 kilométer/órával megy az autó, akár literekkel is többet fogyaszthat, mint ha 110 kilométer/órával közlekedsz. És egy nem túl hosszú út esetén csak néhány perccel később érsz oda.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.20
Nagy port kavart szinte minden autós közösségben az a sajnálatos esemény, amikor 2018 év végén egy....
2019.10.20
Enn Ehala Észtországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.10.20
Ha lehet, még sportosabb vonásokat kapott a Toyota C-HR, noha eddig sem volt miért szégyenkeznie.....
2019.10.20
Bővíti a kínálatát a LOT Polish Airlines Budapest és New York között jövő májustól, a jelenlegi....
2019.10.20
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott....
2019.10.20
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Tisztelet Bud Spencernek. ..
2019.10.20
Röviddel azután, hogy a Volkswagen-csoport (VW) kedden elhalasztotta a döntést a Törökországban....
2019.10.20
Ha szirénázó autó tűnik fel az úton, minden közlekedőnek elsőbbséget kell adnia neki. Megmutatjuk,....
2019.10.20
1994. október 17-én vette kezdetét Mladá Boleslav-ban a ŠKODA FELICIA gyártása. A FAVORIT utódja 25....
2019.10.20
Délelőtt 11 óra helyett éjfélig tart sztrájkot vasárnap a német légiutas-kísérők független....