Tóbiás és Balambér kalandjai – Mit tegyünk a viharban? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Mit tegyünk a viharban?

2019.07.14.

A heves zivatarok nem csak hatalmas károkat tudnak okozni, komoly veszélyt jelentenek ránk is. Főleg akkor, ha villámlik. Megmutatjuk, mit tegyél, ha a szabadban ér a vihar.

Ha nyár, akkor vízpart és strandolás, gondolhatnánk, de az elmúlt hetek zivataros időjárása megmutatta, hogy ezekben a hónapokban a viharokkal is számolni kell. A napokban az ország több részén komoly károkat okoztak a felhőszakadások, jégesők, ezért arra is fel kell készülni, hogyan tudjuk elkerülni a baleseteket, sérüléseket. 

Keressünk védett helyet

A viharos szél ágakat törhet le, fákat csavarhat ki, megbonthatja tetőket, a lezuhanó tárgyak pedig komoly sérüléseket okozhatnak. Ezért nagyon fontos követni a meteorológiai előrejelzéseket, ha pedig már kitört a vihar, keressünk stabil, védett helyet. A sátrakat, gyenge építményeket hagyjuk el, mert nem adnak kellő védelmet.

Nagy károkat és súlyos sérüléseket okozhatnak a kidőlt fák

Amíg odakint haladunk egy biztonságos hely felé, lehetőleg maradjunk távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést. Ha leszakadt villanyvezetéket látunk, meg se közelítsük, mert életveszélyes. Ha épületen belül vagyunk, az ajtókat, ablakokat zárjuk be, és készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, legyen kéznél zseblámpa. Érdemes áramtalanítani az elektromos készülékeket is, hogy villámcsapás esetén ne károsodjanak.

Mit csináljak, ha villámlik?

Viharban a legnagyobb veszélyt a villámlás jelenti. Ezek nagy energiájú légköri elektromos kisülések, amelyeknek hatalmas az áramerőssége. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbször nyílt területen, kocogás vagy biciklizés közben. De mit tehetünk, ha szabadtéren vagyunk, és hirtelen lecsap egy villámlással kísért zivatar?

Néhány szabály betartásával megúszhatjuk a villámcsapást

Ahogy a felhőből kiinduló villám a földfelszín felé halad, a legrövidebb utat keresi. Ezért vannak olyan helyek, ahová nagyobb eséllyel csap be, más körülmények között viszont biztonságban vagyunk. A villámcsapás leginkább a hegytetőn, sík terepen, nagyobb vízfelületen tartózkodókat veszélyezteti, és a környezetből kiemelkedő magasabb pontokat veszi célba.

  • A villámlás elől a legjobb bemenekülni egy épületbe. 
  • Ha fürdőzés közben csap le a vihar, azonnal jöjjünk ki a vízből. Kerüljük a nedves felületeket.
  • Sose húzódjunk be magányosan álló fa alá.
  • Ne tartózkodjunk magas épületben, például kilátóban, magaslesen.
  • Kerüljük a kiemelkedő tárgyakat, antennákat, villanyoszlopokat. 
  • Ha van nálunk bármilyen áramot vezető tárgy, például bicikli vagy fémből készült szerszám, tegyük le őket a földre, és menjünk távolabb.
  • Nyílt területen sose hasaljunk vagy üljünk le a földre. Ha nincs más választás, akkor a lábfejeket összezárva guggoljunk le, és várjuk meg a zivatar végét.
  • Az autóban biztonságban vagyunk a villámoktól. A kocsi fémváza elvezeti az áramot, így az utastérben nem okozhat sérülést. Csak arra figyeljünk, hogy az ablakokat húzzuk fel, és a fém részeket ne érintsük meg, de célszerű semmihez sem hozzányúlni odabent.

A vihart akkor tekinthetjük veszélyesnek, ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb, mint 6-15 másodperc telik el. Ez ezt jelenti, hogy a villám kevesebb mint 2-5 kilométerre van tőlünk. Ha a villámlás és a mennydörgés között eltelt másodperceket elosztjuk hárommal, nagyjából megkapjuk, hány kilométerre vagyunk a vihartól. (Ha pontosabban szeretnéd kiszámolni, akkor az eltelt másodperceket szorozd meg 330-cal, ennyi a hang sebessége. Így megtudod, hány méterre van a vihar. Például 12 másodperc × 330=3960 méter, azaz majdnem 4 kilométer.)

Mit tegyünk, ha valakit villámcsapás ért?

Ha valakibe belecsap a villám, az áram keresztülhalad a testét, majd eléri a talajt. Óriási fájdalmat, súlyos égési sérüléseket, sokkot okozhat, de akár létfontosságú szervek is leállhatnak. Abban az esetben van esély a túlélésre, ha az elektromos áram a test felszínén folyt keresztül. 

Villámcsapott emberhez azonnal hívjunk mentőt

Ha azt látjuk, hogy valakibe villám csapott, azonnal hívjunk mentőt. Ellenőrizzük, hogy lélegzik-e, van-e pulzusa, eszméleténél van-e. Ha az életjelek kielégítőek, fektessük az oldalára, és ne hagyjuk kihűlni. Ha nem lélegzik, vagy leállt a szívverése, azonnal kezdjük meg az újraélesztést. A villámcsapott emberhez nyugodtan hozzá lehet érni, az emberi test ugyanis nem tárolja az áramot. Előfordulhat, hogy az áldozat látszólag jól van, de ilyenkor is hívjunk mentőt, mert később romolhat az állapota, ezért szokták megfigyelésre bent tartani őket.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
Ronaldo Cunha Dias Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.10.17
Forgalomkorlátozásokra és közlekedési változásokra kell számítani a Hősök tere környékén a 12.....
2019.10.17
A magyar autóipar egyre több megbízást ad az iparban távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó győri....
2019.10.17
Szalagot tűztek és rózsaszínnel világították meg az épületet a dolgozók a Bridgestone tatabányai....
2019.10.17
Személyautóval ütközött az Újszegedről Békéscsabára közlekedő motorvonat csütörtök délelőtt a Békés....
2019.10.17
"Mennyit fogyaszt az autód?" Ha sokat mondunk megdöbbennek, ha keveset, nem hiszik el. Ez egy....
2019.10.17
A Volvo Cars és a Geely azt tervezi, hogy meglévő belső égésű erőforrás tevékenységeiket egy önálló....
2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....
2019.10.17
A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a....
2019.10.17
Az első sorozatgyártásban előállított Golf 1974 márciusában hagyta el a wolfsburgi gyártósort, és....