Tóbiás és Balambér kalandjai – Nyári közlekedés veszélyei | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Nyári közlekedés veszélyei

2018.06.24.

A felhőtlen nyári élmények és örömök mellett figyelnünk kell arra, hogy a nyár, a nyári közlekedés milyen veszélyeket rejthet magában. Jó tanácsokkal és hasznos információkkal fog ellátni mindenkit a nyár és a nyári közlekedés veszélyei ellen Tóbiás és Balambér.

A nyár is veszélyeket rejt. (kép: nlcafe.hu)

A korábbi évek tapasztalatai alapján a nyári hónapokban jelentősen megemelkedik a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. A nyárra jellemző nagy hőség jelentősen megviseli az úton közlekedők szervezetét. A júniustól augusztus végéig terjedő időszakban a magas hőmérséklet hatására: - a reflexek tompulnak, - a járművezető figyelmetlenebbé, türelmetlenebbé, agresszívabbá válik, - gyakoribbá válik az úgynevezett elalvásos balesetek előfordulása. A nyári időszakban a kedvező útviszonyok hatására jelentősen nő a járművek sebessége, s ezzel egyenesen arányosan emelkedik a baleseti kockázat, illetve a bekövetkezett baleseteknél a sérülések súlyosbodása.

Néhány jó tanács:

- Türelmesen, kellő önmérséklettel és a szabályokat betartva közlekedjen,

- Mindig tartson valamilyen frissítő folyadékot magánál, és gyakran fogyassza azt,

- Indulás előtt szellőztetéssel, klímaberendezés használatával hűtse le járműve utasterét,

- Hosszabb utak alkalmával tartson többször rövidebb pihenőket,

 - A vakációzó kerékpáros és gyalogos gyerekekre fordítson kiemelt figyelmet,

- Szívbetegként ne induljon hosszabb útra,

- Fokozott óvatossággal közlekedjen. 

A meleg nem mindig a legjobb. (kép: youtube.com)

A gyermekek nyári közlekedése:

A szünidő beköszöntével jelentősen megnő az úttesten szaladgáló, kerékpározó gyermekek száma, ami komoly veszélyforrást jelent a mindennapi közlekedésben. A legtöbb tragédia azért következik be, mert a gyermekek a szabályokat nem tartják be, figyelmüket leköti a játék, gyalogosként és kerékpárosként váratlan manővereket, mozdulatokat tesznek.

Ne feledd:

- Gyalogosként a járdán, ahol az nincs szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben közlekedj!

- Szürkületben, sötétben viselj világos ruhát, illetve valamilyen fényvisszaverő eszközt! - Ne lépj hirtelen az úttestre, még akkor sem, ha a labda után szaladnál!

- Kerüld az álló járművek mögüli úttestre lépést, válaszd a gyalogátkelőhelyet! - Kerékpárral kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon, ahol ilyen nincs a leállósávon vagy az útpadkán, végső esetben az úttest jobb szélén közlekedj!

- Kerékpárodat kellően világítsd ki, és éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül vedd fel a láthatósági mellényedet!

Figyeljünk a figyelmeztető táblákra. (kép: minalunk.hu)

A fürdőzés veszélyei:

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amely különösen népszerű az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok 2 körében. A felüdülési lehetőség ilyen formája természetes igény, azonban számos veszély forrása.

A vízi balesetek megelőzésére az alábbiakban fordítsanak figyelmet:

A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak ( duzzasztómű, zsilip, stb., ) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát. Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért pl. a Duna folyó átúszása szabályellenes. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Dunán vagy a Tiszán gyakori örvények meglepetést okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbefúláshoz is vezethet. Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz közeli kikapcsolódás reményében. Mivel a szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet. A nyári meleget sokan a vízpartok mentén próbálják átvészelni. Sajnos a felelőtlen fürdőzés évről-évre szedi áldozatait. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.23
A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg....
2019.09.23
Tovább egyszerűsödött az e-kárbejelentő alkalmazás, a fejlesztésekkel mától külföldi-,....
2019.09.23
A nemzetközi sajtó dicsérte és bírálta is Sebastian Vettelt, a Ferrari négyszeres világbajnok német....
2019.09.23
- A három nyári hónapban összesen 4,6 millió e-matricát vásároltak a magyarországi utakon....
2019.09.23
A nagy autógyártók neve mára már fogalommá vált. Sok mai autómárka az alapító nevét viseli, elég ha....
2019.09.23
A brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modellje a Kárpátokat keresztülszelő....
2019.09.23
A Lexus különleges élményterek létrehozásával igyekszik mind szélesebb körben bemutatni a vállalat....
2019.09.23
- A járművek környezetvédelmi állapotát mérik fel a szakemberek hétfőtől péntekig az ország négy....
2019.09.23
Egy házon belüli szabályra hivatkozva fogta vissza Valtteri Bottast a Mercedes, hogy ne kerüljön....
2019.09.23
Az ötszörös vb-győztes, címvédő Marc Márquez nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság....