Tóbiás és Balambér kalandjai: Óvatosan a zebrán! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai: Óvatosan a zebrán!

2019.05.26.

A gyalogosoknak mindig elsőbbségük van a zebrán, de sajnos ezt nem mindig kapják meg. Megmutatjuk, mire figyelj, ha átkelsz az úton, és hogyan vigyázzanak az autósok a gyalogosokra. Tarts velünk!

A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, az őket érő balesetetek szinte kivétel nélkül személyi sérüléssel járnak, gyakran pedig súlyos vagy tragikus kimenetelűek. Ebben az évben mostanáig 35 gyalogos vesztette életét közlekedési balesetben, évente pedig átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon. Tavaly fél év alatt 440 zebrán átkelő gyalogost gázoltak el, nem véletlen, hogy a rendőrség néhány napja befejeződött országos akciója is a gyalogosokra és a zebrára koncentrált. Szó szerint életbevágó, hogy tisztában legyél a veszélyekkel, és óvatosan, biztonságosan közlekedj. Akár autózol, akár gyalogolsz. 

Egyszerű a szabály, de sokszor nem tartják be

A KRESZ nagyon egyértelműen fogalmaz: a zebrán a gyalogosnak mindig elsőbbsége van. Emellett azon az úton is el kell engedni a gyalogost, amelyre a kanyarodó autó ráfordul – gyalogosátkelőhely hiányában is. A járművezetőnek fokozott óvatossággal és olyan sebességgel kell megközelítenie a zebrát, hogy el tudja engedni a gyalogost, és ha kell, az átkelőhely előtt meg is tudjon állni. Arra is oda kell figyelni, hogy a párhuzamos közlekedésnél a zebra előtt megálló autó mellett meg kell állni, nem szabad a másik sávban elhajtani mellette. Nagyon sok baleset történt amiatt, mert ezt a szabályt nem tartották be.

Az autósoknak kell elsőbbséget adniuk, de nem árt, ha a gyalogos is figyel

Nagyon gyakran az autósok nem adják meg a gyalogosoknak a nekik járó elsőbbséget, de a gyalogosok is sokszor elfelejtik, hogy rájuk is vonatkozik a KRESZ. Ráadásul nem csak az számít gyalogosnak, aki sétál. Gyalogos a biciklit vagy segédmotoros kerékpárt toló ember, a rollerrel vagy lábbal hajtott futóbiciklivel közlekedő gyerek vagy a kerekesszékkel haladó személy is.

Fontos tanácsok a gyalogosoknak

  • Ha a közelben van zebra, azon menj át az úttesten!
  • A piroson és tiltott helyen sose menj át, még akkor sem, ha veszélytelennek tűnik.
  • Mielőtt lelépsz az úttestre, mindig győződj meg arról, hogy biztonságosan át tudsz kelni. Ha nem vagy 100 százalékig biztos abban, hogy a közeledő autó lassít vagy meg fog állni, inkább engedd el!
  • Próbálj meg szemkontaktust teremteni a sofőrrel! Így kiderül, hogy észrevett-e téged, és megadja-e az elsőbbséget. Ha másfelé nézelődik, inkább ne kockáztass!
  • Álló autó, busz takarásából, bokor vagy nagyobb fa mögül ne lépj le az úttestre!
  • Ha lakott területen kívül sötétben vagy szürkületben gyalogolsz, viselj láthatósági mellényt!

Ha nem vagy biztos benne, hogy biztonságosan át tudsz menni, inkább engedd el az autót

Érdekes újítások a zebrákon

Hogy a zebrán nagyobb biztonságban átkelhessenek a gyalogosok, és az autósok is elengedjék őket, több érdekes és újító megoldás született, bár ezek egyelőre széles körben nem terjedtek el. 

Az egyik megoldást Gödöllőn honosította meg egy helyi lakos amerikai mintára. A lényege, hogy az út két oldalán felszerelt tartókba élénk színű fényvisszaverő zászlókat helyeztek el. A gyalogosok kivettek egyet, a zászlót feltartva átkeltek a zebrán, majd a túloldalon lévő tartóba visszatették. 

A házilagos módszer elég jól működött, több környékbeli településen és Óbudán is bevezették. Igaz, ott később be is szüntették. Egyrészt azért, mert pár nap alatt eltűntek a zászlók, másrészt a közlekedési szakértők szerint a megoldás tovább erősíti a gyalogosok alárendelt helyzetét a közlekedésben. Az autósok helyett őket kényszeríti arra, hogy változtassanak a magatartásukon. 

Ha ezt meglátják, biztos lassítanak az autósok (Fotó: Facebook/Gústi Productions)

Izlandon olyan trükköt vetettek be az egyik gyalogosátkelőnél, ami a járművezetőkre van hatással: három dimenziós zebrát festettek az aszfaltra. A sofőrök szemszögéből nézve úgy látszik, mintha hatalmas fehér betontömbök lebegnének az út fölött. Az ötlettől azt várják, hogy a meglepő optikai illúzió miatt az autósok lelassítanak a zebránál.

Persze a legfontosabb, hogy a járművezetők mindig fokozott óvatossággal közelítsék meg a zebrát, és engedjék át a gyalogosokat. Ám az elsőbbség mit sem ér, ha nem adják meg, ezért saját érdekükben a gyalogosoknak is odafigyelve kell közlekedniük.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.24
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a balesetmegelőzési és biztosítási témahetet, a Biztonság....
2019.09.24
Az autóközlekedés történetének világszerte talán legismertebb legendája került a múzeum....
2019.09.24
A lehető legjobban szerepelt az Euro NCAP tesztjein a márka első nagyvárosi SUV-modellje. Különösen....
2019.09.23
- Tíz év után először világszerte csökken a légi úton szállított áru mennyisége ebben az évben,....
2019.09.23
Júliusban növekedett éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma Európában, az év első....
2019.09.23
Az orosz autóbuszpiacra 1.200 új jármű lépett be 2019 augusztusában, ami elképesztően magas, 43,9....
2019.09.23
Muhammad Zaenal Abidin Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.09.23
A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg....
2019.09.23
Tovább egyszerűsödött az e-kárbejelentő alkalmazás, a fejlesztésekkel mától külföldi-,....
2019.09.23
A nemzetközi sajtó dicsérte és bírálta is Sebastian Vettelt, a Ferrari négyszeres világbajnok német....