Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hogyan biciklizzünk télen? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hogyan biciklizzünk télen?

2019.12.01.

A kerékpár hidegben is tökéletes közlekedési eszköz, de pár dologra oda kell figyelni, ha télen is tekerni szeretnél. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. 

Tóbiás és Balambér imád biciklizni, és télen, amikor beköszönt a hideg, akkor is kerékpárra pattanak. Sokan azt hiszik, hogy bringázni csak jó időben lehet, pedig a biciklizés egész évben tökéletes közlekedési eszköz. Az igaz, hogy télen kicsit több dologra kell odafigyelni – például tekerj óvatosabban és öltözz fel megfelelően –, de ezeket bárki hamar megtanulhatja. Mutatjuk a legfontosabb téli bringás tippeket!

A bicikli télen is tökéletes közlekedési eszköz

Télen hidegebb van a kerékpáron, mint nyáron, de ne felejtsd el: ilyenkor mindenkinek hideg van. Annak is, aki gyalogol, annak is, aki a buszra várva ácsorog a megállóban, és annak is, aki az autóját próbálja kiszabadítani reggel a hó és jég fogságából. A bringázásnak viszont hidegben is ugyanazok az előnyei: kiszámíthatóbb a közlekedés, pénzt és időt spórolsz és nincs károsanyag-kibocsátás.

Mit vegyek fel télen a biciklizéshez?

 • A városi bringázáshoz simán megfelel a normál utcai öltözet, de ezeket kombináljuk néhány vízhatlan, szélálló, de légáteresztő kiegészítővel. 
 • A réteges öltözködés nagyon fontos, több vékonyabb réteg célravezetőbb, mint néhány vastag holmi. 
 • A kezdő téli bringások általában túlöltöznek, mivel nem számolnak azzal, hogy a tekerés miatt pár perc múlva bemelegednek. Természetes, hogy elinduláskor még picit fázol, de utána nem lesz hideg, hidd el! 
 • Az izzadást célszerű elkerülni – megfelelő rétegekkel és lélegző ruházattal – mert ha megállsz, például egy piros lámpánál, megfázhatsz. Néhány út után mindenki ráérez, hogyan kell felöltöznie, hogy ne fázzon, de ne legyen melege sem. 

A legfontosabb a réteges öltözködés és az ízületek védelme

 • Van néhány olyan testrész, amelyeket külön kell védened a hideg ellen. Húzz szélálló sapkát, és különösen a nőknek gondolniuk kell a medence és a vesetájék védelmére is. 
 • Védd az ízületeidet! Leginkább a boka- és a térdízületekre kell vigyázni. Ezt megteheted aláöltözőkkel vagy kívül hordható kiegészítőkkel, térd-, illetve bokamelegítővel, kamáslival, utóbbi ráadásul a víz ellen is hasznos. 
 • Húzz szélálló kesztyűt, amely megvédi a kezedet és a csuklódat. Figyelj arra is, hogy úgy vedd fel, hogy a szél ne tudjon befújni a kabátod ujján. 
 • Ajánlott egy kerékpáros szemüveg – leginkább víztiszta üveggel – mert a hideg levegőtől könnyezhet a szemed, és a szél, illetve a hó ellen is remekül beválik.
 • Ha nem vízálló a kabátod, legyen nálad egy könnyű esőkabát. 

Hogyan készítsem fel a bringámat?

 • A csapadékos-latyakos időszakban nélkülözhetetlen egy olyan sárvédő, ami elég hosszú, hogy ne csapd össze a lábadat és a hátadat. 
 • A víz, a hó, a latyak és az utakra kiszórt só vagy csúszásmentesítő anyag sokkal jobban igénybe veszik, koptatják a kerékpár mozgó alkatrészeit. Tisztítsd és olajozd rendszeresen a láncot és a fogaskerekeket, és ellenőrizd a fékeket is, mert ilyenkor jobban kophatnak.

Télen gyakrabban kell ellenőrizni és kenni a kopó alkatrészeket

 • Télen hamarabb sötétedik, ezért elengedhetetlen a kifogástalan biciklis lámpa. Borús, szürke időben akár sötétedés előtt is használhatod, és feltűnő színű ruházattal is javíthatod a láthatóságot. Vedd számításba azt is, hogy a hidegben az elemek és az akkumulátorok hamarabb lemerülnek. 
 • Fújd puhábbra a gumikat, mert így jobban tapadnak a hidegben.

Hogyan közlekedjek biciklivel télen?

 • Télen csúszósabbak az útviszonyok, tekerj a megszokottnál lassabban. Csúszós úton megnő a féktávolság, ezért tarts nagyobb követési távolságot, és általában nagyobb távolságot más járművektől, akadályoktól. 
 • Sose felejtsd el, hogy havas, vizes úton nem mindig látod a kátyúkat vagy más akadályokat. Figyelj az útra, és úgy helyezkedj, hogy szükség esetén tudj korrigálni. 
 • Kerüld a hirtelen irányváltoztatásokat, havon és jégen hamar eleshetsz. A kanyarokat vedd be lassabban, nagyobb ívben. 
 • Bár egyre többen bicikliznek télen is, nincs annyi bringás az utakon, mint nyáron. Ez azzal járhat, hogy az autósok kissé „elszoknak” a biciklisektől, kevésbé számítanak rájuk. Ezért még inkább figyelj arra, hogy tényleg megadják-e az elsőbbséget. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.17
A brit What Car? autós folyóirat kihirdette 2020-as év autója szavazásának győzteseit. A....
2020.01.17
Egy zebrán elütött és az autó szélvédőjébe szorult emberrel együtt hagyta el a helyszínt egy gázoló....
2020.01.17
Az autóipar útkereséséről szólt az előző cikk, most pedig a kiállításon látott elektromos és hibrid....
2020.01.17
Jubileumi év a ŠKODA AUTO számára: 2020-ban ünnepli az autógyártó alapítása 125 éves, emellett....
2020.01.17
– Az Audi és az FC Bayern München továbbra is közösen halad a jövőbe vezető úton. A két prémium....
2020.01.17
Az európai újautó-forgalmazás túlnyomó többségét kitevő öt nagy piacon összességében növelni tudta....
2020.01.17
Közel 50 százalékkal nőtt a 2019-ben Simple applikáción keresztül vásárolt autópálya-matricák száma....
2020.01.17
A héten szinte minden nap köd nehezítette a közlekedést. A police.hu a biztonságra törekvés....
2020.01.16
A dél-korai autógyár tavaly ősszel az NACV Atlantai kiállításán mutatta be hidrogénkamionját. ..
2020.01.16
Sokféle indok szólhat amellett, ha autócserére kerül a sor. Én viszont mindenkinek azt tudom....