Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A legjobb közlekedési appok | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A legjobb közlekedési appok

2019.11.17.

Az okostelefonos alkalmazásoknak köszönhetően ma már jóval egyszerűbb és kényelmesebb az utazás, ezekből az appokból ajánlunk most hetet.

Rengeteg olyan alkalmazást lehet telepíteni az okostelefonokra, ami sokat segít az utazóknak, mindegy, hogy autóval, tömegközlekedéssel vagy más járművel indulnak útnak. Íme néhány hasznos applikáció.

Google Térképek

A technológiai óriáscég térképalkalmazása szinte minden androidos felhasználó telefonján ott van, és nagyon sok helyzetben sokat segít. Az alapvető navigáció mellett a térkép egyes részeit le lehet tölteni, így internetkapcsolat nélkül is használhatjuk. Hasznos extra az utcakép, így virtuálisan előre körülnézhetünk a környéken, vagy szemügyre vehetünk egy problémásabb kereszteződést. Rajta vannak a boltok, szórakozóhelyek, cégek is felhasználói értékelésekkel, így elég a hely nevére rákeresni, nem kell a pontos címet tudnunk. 

A Google Térképek nem csak navigációt kínál

Elmenthetjük a kedvenc helyeinket, utólag pedig azt is visszanézhetjük, merre jártunk korábban, bár ez a funkció kikapcsolható. A legtöbb esetben jól működik az útvonaltervezés, ne bízzunk vakon a navigációban, mert furcsa helyeken köthetünk ki, és akár veszélybe is kerülhetünk. Ez persze nem csak a Google Térképekre, hanem az összes navigációs appra igaz.

Waze

A közösségi funkciókkal felvértezett alkalmazás már egy ideje a Google tulajdonában van, de egyelőre a Google Térképektől függetlenül működik. A Waze legvonzóbb extrája a közösségi funkció, vagyis a felhasználók valós időben jelezhetik, ha dugóba kerültek, baleset történt valahol, vagy valamilyen veszély – félreállt autó, csúszós útfelület, időjárási jelenség – van az úton. Útvonaltervezésnél pedig figyelembe veszi a torlódásokat, lezárásokat, és ennek megfelelően ajánl gyorsabb útvonalat. Igazán szuper az is, hogy a navigációnál megadhatjuk, milyen autópálya-matricánk van, így oda nem visz, ahová nincs érvényes vignettánk. A traffipaxokat is jelzi az alkalmazás, de mi inkább arra biztatunk mindenkit, hogy enélkül is tartsa be a sebessséghatárokat. 

Rutin

A rendőrségi alkalmazás friss útinfókat mutat a közlekedőknek. Csak hivatalos szervektől származó figyelmeztetések vannak benne, felhasználói jelzéseket nem tartalmaz. Megjelennek a baleseti értesítések, a Budapesti Közlekedési Központ és a Magyar Közút forgalomkorlátozási információi. Be lehet állítani, hogy mely megyékből vagy autópályákról érkezzen push üzenet a telefonra. Van benne navigáció is, ami útvonaltervezéskor elkerüli az útlezárásokat.

A mobilt mindig autós tartóban használjuk

BKK Futár

Ha közösségi közlekedést használsz a fővárosban, ez az alkalmazás mindig jól jön. Valós időben mutatja meg a térképen, hol vannak a forgalomban lévő buszok, villamosok és trolibuszok Budapesten. Látható hogy mikor indul vagy érkezik egy járat, megmutatja a közelben lévő megállókat, és természetesen utazást is lehet vele tervezni. További extra, hogy  benne vannak a közösségi kerékpáros rendszer, a MOL Bubi állomásai is.

A tömegközlekedéshez is vannak hasznos appok

MÁV

Ha vonattal utazol, a MÁV-Start alkalmazása az egyik legkényelmesebb megoldás. Megtervezheted vele az utazásodat, és az applikáción belül bankkártyával meg is veheted a vonatjegyedet, amit elég a telefon kijelzőjén megmutatni a kalauznak. Az alkalmazás a vonatok aktuális helyzetét is megmutatja, így láthatod, ha késik vagy menetrend szerint közlekedik a járat.

Oszkár telekocsi

Sok autóban csak egyedül utazik a sofőr, vagy vannak még szabad helyek a kocsiban. Erre találták ki a telekocsizást. A rendszer segítségével az autósok felajánlhatják a szabad helyeiket olyan utasoknak, akik ugyanakkor és ugyanarra szeretnének utazni. A költségeket megosztják, így mindenki jól jár, ráadásul közösségi élménnyel is gazdagodhatsz.

E-kárbejelentő

Remélhetőleg sosem lesz szükség rá, de ahogy a babona szerint a magunkkal vitt esernyő is elűzi az esőt, hátha a Magyar Biztosítók Szövetségének appja is segít a balesetmentes közlekedésben. Ha mégis baleset történik, akkor a hagyományos papíralapú bejelentéssel szemben az egészet el lehet intézni telefonon. A GPS-szel sokkal pontosabban megadható a baleset helyszíne, fotókat lehet csatolni, és a helyszínrajz is könnyebben elkészíthető. Végül a kárbejelentést azonnal el lehet küldeni a biztosítónak.

A fenti alkalmazások közül többet autósoknak fejlesztettek. A mobiltelefont mindig autós tartóban használd, mert a kézben tartott telefon nemcsak szabálytalan, de balesetveszélyes is.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.13
Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a Közel-Keletre készül!  ..
2019.12.13
Lezárult a Mercedes-Benz gyár és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett ipari....
2019.12.13
December elején még nem hirdethetünk végső győztest, de a Focus2Move szervezett eddigi számai....
2019.12.13
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 6-án délután a gyanafalvi járásban....
2019.12.12
A Wizz Air, Európa legzöldebb* és Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon....
2019.12.12
Attól, hogy ugyanaz marad a neve, még nem marad ugyanaz egy autó. A mai Opel Vivaro szinte semmiben....
2019.12.12
Számtalan dolgon átment, mégis egy firkantástól lehet felbecsülhetetlen értékű egy aukción feltűnt....
2019.12.12
Sergei Belozerov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.12
Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében....
2019.12.12
A szakértők szerint a színek befolyásolni tudják hangulatunkat, reakcióinkat, és még azt is, hogy....