Tóbiás és Balambér síelős kalandjai | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér síelős kalandjai

2018.01.07.

Mögöttünk hagytuk az elsőző esztendőt, de a síelést nem hagyjuk magunk mögött, ugyanis ez Balambérék egyik kedvenc sportja. Mindketten már nagyon ügyesen síeltek, hiszen már tavaly is elmentek szüleivel egy négy napos síelésre. Ha kíváncsi vagy, Tóbiás és Balambér síelős kalandjára, tarts velünk!

Fontos itt is a réteges öltözet! (kép: allianz.hu)

Tóbiás és Balambér nem először megy síelni, már nagyon felkészültek abban, hogy pontosan mik is szükségesek, ahhoz, hogy a síelés minél biztonságosabb legyen, és minél melegebben, és kényelmesebben öltözzenek fel. Nézzük, mik a legfontosabb síelős felszerelések:

Kabát – nadrág:

Az első egy-két alkalomra megteszi a meglévő sportkabát, de inkább érdemes kölcsönkérni ismerőstől, baráttól, vagy rokontól egy rendes sí-, vagy snowboard kabátot, hiszen ezek erre a célra lettek kitalálva, vagyis könnyűek, nem akadályoznak a mozgásban és a mai korszerű darabok a vékonyságuk ellenére nagyon jól tárolják a mozgás közben termelődő hőt.

Aláöltözet:

Kerüljük a pamut ruházatot, mert könnyű benne megfázni! A pamut ruházatnak nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért a mozgás közben keletkező izzadtságot is hamar felszívja, viszont nehezen szárad. Érdemes tehát egy technikai aláöltöző alsót és felsőt vásárolni. Ezek az aláöltözők olyan technikai anyagból készülnek, amelyek a keletkező nedvességet átengedik, és az könnyen el tud párologni, ezzel szárazabb érzést és magasabb komfortérzetet biztosítva viselőjének.

Kesztyű, sapka, zokni:

Mind fontos kellékei a sízésnek és a boardozásnak egyaránt. Ezek kiválasztása kevésbé szakmai feladat, de azért jó ha tudjuk, hogy a kesztyűk között – mivel hasonló anyagokból készülnek, mint a kabátok, nadrágok, így ugyanolyan tulajdonságokkal is rendelkeznek – vannak jobban és kevésbé vízálló darabok.

Napszemüveg - Síszemüveg:

Viselése egyaránt ajánlott a síelés, vagy boardozás közben. A napszemüveget értelem szerűen tiszta időben, napsütésben érdemes viselni, hiszen a teljesen fehér, havas környezetben hatványozottan fölerősödik a fény ami csúszás közben zavaró is lehet. A síszemüveget akkor érdemes elővenni, amikor az idő borult, és esetleg esik is valamilyen csapadék, hiszen ezek a szemüvegek a zárt rendszerüknek köszönhetően nem párásodnak ilyen körülmények között sem.

Sisak:

Az utóbbi évek során bekövetkező súlyosabb síbalesetek között toronymagasan vezetnek a különféle fejsérülések. Ezt megelőzendő, vásároljunk vagy béreljünk gyermekeinknek bukósisakot, de a felnőttek se szégyeljék a viselését, mindenkinek erősen ajánlott.

 

(kép:bookiraj.com)

Tóbiás és Balambér szerencsére mindennel fel volt szerelve, mivel még növésben vannak, ezért sílecet, síbakancsot, meg síbotot még nem vettek nekik a szüleik, hanem béreltek megfelelő méretű felszereléseket.

Síléc/Snowboard:

Választásakor a kategória kiválasztásán túl, fontos szempont annak hossza. Kezdő fejjel érdemes kb. állig érő lécet választani, hiszen az könnyen fordul, ami jól jön, mikor a kanyarodást tanuljuk, de elég stabil tud maradni, amikor már belejövünk és egy két pályaszakaszt bátrabban tudunk a hátunk mögé. A megfelelő léc, vagy deszka kiválasztásához nyugodtan kérjük ki szakember véleményét.

Sí-, snowboardcipő:

Vásárlásakor néhány dolgot figyelembe kell venni, hogy nehogy mellényúljunk és ne csak a szenvedésről szóljon a téli vakáció. A helyes méret megállapításához kérjünk segítséget, hiszen a rengeteg gyártó többféle méretezést használ, amivel azért a szaküzletek eladói tisztában vannak. A cipőt egy és csakis egy sízoknival próbáljuk, és úgy is érdemes majd hordani! Akkor ideális a méret ha a becsatolt sícipőben nyújtott lábbal állva, lábujjainkkal érezzük a cipő orrát, és ha ráterhelünk, azaz sípcsontunkkal megnyomjuk a cipő nyelvét, a sarok hátracsúszik a helyére, és ekkor már ne érezzük a cipő elejét az ujjakkal!

Síbot:

Ebből egy kezdő nyugodtan megveheti az olcsóbb modellek valamelyikét, egyedül a méret a legfontosabb szempont! Akkor ideális a mérete, ha a sílécen állva a botot a markolatánál fogva, az alkarunk derékszöget zár be a felkarunkkal, vagyis az alkarunk vízszintes helyzetben van.

 

Azért a kilátás sem rossz (kép: nassfeld.at)

Tóbiás és Balambér szüleivel együtt, már több síparadicsomban is voltak, de itt láthatjátok Ausztria legnépszerűbb, és legjobb sípályáit, és síparadicsomait. 

Hochkar

A legközelebbi leghóbiztosabb síterep. A természet olyan mikroklímát varázsolt ide, hogy erre még Ausztria nyugati fele is irigykedhet. Mióta megszűnt a határ, már a határőr sem néz furcsa szemekkel, hogy áprilisban vagy májusban megyünk Bécs mellé síelni egyet. Ha mostoha az időjárás, akkor csak itt van hó a környéken, és ilyenkor van egy kis zsúfoltság a 20 km-nyi pályarendszeren.

Schladming

Négy hegy egymás mellett, liftekkel teljesen összekötve. Ausztria legnagyobb hóágyúparkja és egyik legmodernebb liftrendszere a kényelmes síelők paradicsoma.

Gerlitzen Alpe

A Gerlitzen síterep a varázslatos Ossiachi-tó fölé emelkedik. A tó partjától egy négyfős kabinos felvonó visz fel a 40 km-es pályarendszerhez. A pályák 1000-1911 m között fekszenek, így egészen április elejéig tart a szezon. Jellemzői közé tartoznak a széles pályák és a szinte állandó napsütés. Igazi családi síterep.

Kreischberg

Kreischbergen a haladó és profi sízők is megtalálják a számításukat. A 2118 méter magas Rosenkranz csúcsra vivő ülőszékes + csákányos felvonók mentén kitűnő piros és fekete jelzésű pályák, valamint külön bucka/mogulpálya található, a kijelölt pályák között pedig vadregényes lesiklásra, mélyhavazásra is van lehetőség.

Egy igazi életérzés! (kép: vitalmagazin.hu)

Reméljük Tóbiás és Balambér hasznos információkkal segítette a síelő, vagy síelni vágyó embereket, és megkönnyítette a síelés előtti készülődéseket. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.12
A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is....
2019.12.12
Teljes gőzzel megy az ADAC Opel e-Rally Cup versenysorozatra készülő Opel Corsa-e Rally átfogó....
2019.12.12
Az új Audi RS Q8 a Q-sorozat csúcsmodellje, amely az RS-modellek menetteljesítményeit a prémium....
2019.12.12
Egyelőre tisztázatlan körülmények között a levegőbe emelkedett, majd egy autókereskedés udvarán....
2019.12.12
Több baleset is történt az M6-os autópálya 66-os kilométerszelvényénél. ..
2019.12.11
Az első generációhoz hasonlítva majdnem megduplázódott a megújult e-up! akkumulátor kapacitása,....
2019.12.11
A nagy médiafelhajtások közepette minap bemutatott Ford Mustang Mach-E csupán az amerikai autómulti....
2019.12.11
A 90-es évek gyermekeinek mindennapjait tették boldoggá, és most úgy tűnik, készen állnak arra,....
2019.12.11
Santiago Cornejo Argentínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.11
A következő esztendőtől érvényes, de már idén decembertől megvásárolható éves e-matricák iránti....