Toyota GT86

Toyota GT86: tökéletes alap bármilyen tuninghoz

2018.10.19.

Nem igazán illik változtatni azon, ami hibátlan, de olykor megéri tiszteletlennek lenni: a Toyota GT86 tuningolva is megőrzi kivételes harmóniáját.

Ahogy névadó elődje, a legendás AE86, úgy a Toyota XXI. századi sportkupéja is kiegyensúlyozottságával, egyszerűségével és őszinteségével szerzett híveket magának. A csekély tömeg és a remek futómű párosa mellett nem okoz hiányérzetet a viszonylag szerény teljesítmény – de persze mindent lehet még jobban csinálni. Nem véletlen, hogy számos független tuningműhely, de még a Toyota házi sportstúdiója is elkészítette 2019-es átiratát.

Wald International

A Toyota GT86 kiegyensúlyozott meglepetése még a japán Wald rettegett stilisztáit is megérintette: gyakran túlzó alkotásaik helyett egy relatív visszafogott, bár a szériakivitelnél kétségtelenül agresszívabb optikai csomagot készítettek a GT86-oshoz. Viszonylag szerény a hátsó szárny, a küszöbtoldat sem súrolja az aszfaltot, és az első kötény is inkább csak méreteivel, mint arányaival tér el az alapverziótól. Az is igaz persze, hogy a motorházfedélen mintha a Farkas hagyta volna ott a keze nyomát: méretes kürtőkön át cserélődik a motortér levegője, a domborítások a kerékdobra is kiterjednek. A gázok hátul sem képesek diszkréten távozni, a Lexus F modellek stílusában, emeletesen elrendezett kipufogók vezetik el az égéstermékeket.

Az utastérben pirossal varrott, lapos tetejű kormánykerék és bőrborítású műszerfal várja az utasokat. A Wald a GT86 műszaki tartalmát sem hagyta érintetlenül. Kérhetünk nagyobb fékeket, lengéscsillapítókat és rugókat, illetve módosított motorvezérlést, amely „jelentősen nagyobb” teljesítményt biztosít.

TRD tartozékok

A Toyota Racing Development, röviden TRD a márka házi boszorkánykonyhája, és a GT86-oshoz összeállított csomagjukból gyakorlatilag az első csavartól az utolsó csapszegig teljesen új autót építhetünk maguknak. A szabadabb légáramlást biztosító légszűrőn túl akár torlólevegős rendszerrel is több levegőhöz, ezáltal nagyobb teljesítményhez segíthetjük a motort, amelynek egyedi kipufogóval adhatunk markáns hangzást.

A TRD sportfékrendszere fáradásmentesen dolgozik, a lassítás kezdeti fázisában intenzívebb fékerőt produkál. De kérhetők 25 milliméterrel rövidebb, pirosra festett rugók, valamint első és hátsó kanyarstabilizátorok is; az i-re fekete könnyűfém keréktárcsákkal teszi fel a pontot a házi műhely.

TOM’S versenytuning

A Tachi Oiwa Motor Sport (röviden TOM’S) a Toyota által támogatott versenyistálló, valamint a Toyota és Lexus márkák neves tunere. Ennek megfelelően nem érik be az optikai átalakítással, vadonatúj futóművet, fékeket és aerodinamikai rendszert építhetünk saját GT86-osunk köré, méghozzá több szinten, egészen a versenyspecifikációig. A TOM’S mestere a beltér módosításának: nem csupán új kapcsolókat, kormányt, pedálszetteket vásárolhatunk, de kínálnak például térdtámaszt is a gyorsan vett kanyarokhoz.

A legfontosabb tartozék mégis a kompresszor, amit a TOM’S a Toyotához kínálhat. Az is igaz, hogy tiszteletben tartották a modell alapfilozófiáját, és a kiegyensúlyozottság jegyében beérték viszonylag visszafogott teljesítményemeléssel: a feltöltött, kétliteres boxermotor teljesítménye 235 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 307 Nm.

Fotók: TRD, TOM’S, WALD International

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.03.26
Tovább nőtt a globális lízingpiac. Továbbra is Észak-Amerika a legerősebb piac, bár a részesedése a....
2019.03.26
A közhiedelemmel ellentétben nem a gépjárművek károsanyag-kibocsátása vezeti a légszennyezést okozó....
2019.03.26
A két rendezvény hét éve kerül megrendezésre ugyanazon a napon, hogy a hazai autóbuszos szakmának....
2019.03.26
Hicham Boudra Marokkóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.03.26
Keskeny, kanyargós útvonalának köszönhetően a Korzika Rally, azaz Tour de Corse beceneve: „A 10.000....
2019.03.26
Volvóról a Lynk & Co villanyszedánjára vált a Cyan Racing, és abból építenek profi túraautót a....
2019.03.26
Folytatódik a digitális kárbejelentő fejlesztése, amely jelenleg kategóriájában Magyarország egyik....
2019.03.26
A „2019-es évfordulós naptár” digitális kiadványában az Audi Tradition információkkal szolgál az....
2019.03.26
Az utóbbi évek egyik slágertémája az önvezető autó. Most már tényleg mindjárt a hátsó ülésen....
2019.03.26
Mozgalmas szezon lesz a 2019-es Vogel Adriennek. A 2017-es Év magyar női autóversenyzője cím....