Magneti Marelli

Új kézben a Magneti Marelli

2018.11.21.

A Fiat Chrysler Automobiles igazgatósága úgy döntött, eladja a Magneti Marelli alkatrészgyártót a KKR befektetési, illetve a Calsonic Kansei ipari konglomerátumnak. Az üzlet értéke nyilvános, mintegy 6,2 millárd eurót fizet a vevő az eladónak. 

A Kohlbert Kravis Roberts (KKR) a világ egyik legnagyobb globális magántőke-befektető cége, a Calsonic Kansei pedig az egyik legnagyobb japán autóipari alkatrészgyártó. 18 autógyártó beszállítója, a világon mintegy 80 gyára és 21 ezer alkalmazottja van, legközelebbi gyára Romániában, Ploiesti-ben található.

A Calsoni Kansei legfőképp műszerfali elektronikát, hőmenedzsment rendszereket, kipufogókat és elektronikai alkatrészeket gyárt, egyik megrendelője és korábbi tulajdonosa a Nissan-Renault-Mitsubishi szövetség, de a Volkswagen-csoport, a General Motors, a Mazda és az Isuzu jelentős beszállítója is. A Magneti Marelli ezzel szemben a világítástechnikában, a motor- és high tech elektronikában erős, de van olyan üzletága is, amelyben a japán beszállító versenytársa. Az üzlet nyélbe ütése előtt a Magneti Marelli a top 100-as beszállító toplista 28. helyét foglalja el 9,23 milliárd dolláros bevétellel, míg a Calsonic Kansei a huszonkilencedik 9,06 milliárd dolláros éves bevétellel (2017-es adatok).

Az új vállalatnak már a neve is megvan: ezentúl Magneti Marelli CK Holdingsként találkozhatunk vele. Székhelye Japánban van, ügyvezetője pedig a CK első embere, Beda Bolzenius. Az üzlettel megszületett a világ tizedik legnagyobb autóipari beszállítója, amely a 2017-es ranglista adatai alapján összesítve mintegy 19,3 milliárd dollár bevételt ért el tavaly. A Magneti Marelli az eladás után is megtartja szerepét és főleg alkalmazottait az olasz autóiparban. A Fiat Chrysler nem adja el a Marelli műanyagipari részlegét, amely tavaly a vállalatnak 700 millió eurós bevételt termelt. 

Ez az első jelentős üzlet a Fiat Chrysler életében, miután júliusban elhunyt a csoport első embere, Sergio Marchionne. A Fiat Chrysler megreformálója nem tervezte a Magneti Marelli eladását külső partnernek, sokkal inkább a milánói tőzsdére vitte volna a vállalatot. Ezt azonban időközben megakadályozta a piaci helyzet megromlása, illetve az Olaszországban jelenleg is tetten érhető bizonytalan politika miatt kialakult gazdasági bizonytalanság és befektetői bizalomvesztés.

A KKR ugyanakkor már tárgyalt Marchionnével a Magneti Marelli megvásárlásáról, de akkor még az olaszok elutasították a befektető ajánlatát, legalább egy milliárd euróval kevesellve az ajánlott összeget. A jó nevű olasz vállalatért időközben bejelentkezett az Apollo Global Management, a Bain Capital és egy meg nem nevezett másik nagy ázsiai autóipari beszállító. Végül a KKR ajánlata győzött, de ezt a diadalt már nem Marchionne, hanem Mike Manley és John Elkann jegyezték ellen.

Míg Európában az autógyártók nehéz hónapokat élnek meg - a Daimler az elmúlt négy hónapban másodszor jelentett be profitfigyelmeztetést, a Volvónak szeptemberben meghiúsult a tőzsdei bevezetése, az Aston Martin részvényei pedig kevés sikerrel indultak útra -, addig a japán vállalatok idén már több mint 200 milliárd dollár értékű beruházást jelentettek be, ami a 2017-es kilenchavi adathoz képest 60 százalékos növekedést jelent. Az elmúlt tíz év rekordja várható idén.

B. Cs.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.11
A müncheni központú cégcsoport az ENSZ lengyelországi klímakonferenciáján bejelentette, hogy az....
2018.12.11
A Magyar Posta idén is folytatja az elavult járművei lecserélését, a társaság eddig több mint 500....
2018.12.11
Egy gyökeresen új értékesítési filozófiát és a digitális világ legmodernebb vívmányait ötvözi a....
2018.12.11
A CUSTOM WORKS ZON japán motorépítő műhely egy vadonatúj boxermotor prototípussal szerelt....
2018.12.11
Az év első tíz hónapjában masszív előnnyel vezeti a globális eladási rangsort a japán óriáscég,....
2018.12.11
A finn pilóta a rá jellemző tömörséggel és fanyar humorral értékelte az FIA gálaünnepségét, amelyen....
2018.12.11
Egy figyelmetlenül előző sofőr balesetet okozott, majd pedig megállás nélkül elhagyta a helyszínt.....
2018.12.11
Alighogy bemutatták a japán gyártó megújult húzómodelljét, rögtön fejlesztik is azt a verziót,....
2018.12.11
A bódult, ittas vezetők kiszűrésére tartanak akciót a rendőrök vasárnapig – közölte a rendőrség a....
2018.12.10
- Átlépett a csillagközi térbe az 1977-ben útnak indított Voyager 2 űrszonda, amely ikertestvére, a....