utánpótlás

Utánpótlás - Út a Forma 1-be

2018.04.25.

Szezon közben a versenyhétvégék során minden alkalommal rengeteg tévé előtt ülő gyermekben fogalmazódik meg, hogy Forma 1 pilóták akarnak lenni. Többségük hamar más célt talál, de mi vár azokra, akik valóban életcéljuknak tekintik, hogy a száguldó cirkuszban versenyezzenek a legnagyobbak között?

Sajnos az autóversenyzővé válás útja rögösebb, mint a legtöbb sport esetében a profivá válás felé vezető út. Vegyük a futballt: a magyar bajnokság 12 csapatból áll, egy csapatban pedig átlagosan több mint 20 játékos van a keretben. Így tehát Magyarországon a legjobb 240 közé kell tartozni, ami egyáltalán nem könnyű, a többségnek nem sikerül.

Pinterest

A Forma 1 esetében 20 pilóta alkotja a mezőnyt, ráadásul nem egy ország legjobbjai közé kell tartozni, hanemaz embernek a világ elitjéhez kell tartoznia, ha egyszer tényleg fel akar állni a rajtrácsra. Ráadásul a hatalmas tehetség nem garancia: a sport talán a létező legdrágább sportág, így nagyon erős pénzügyi háttér kell ahhoz, hogy valaki eljusson idáig.

A leginkább tipikus pályaút a mai versenyzők körében is a gokartozással kezdődött. Lewis Hamilton, Max Verstappen és Sebastian Vettel. Három világsztár, akikben közös, hogy pályafutásuk gokartozással kezdődött. Ha ez a névsor nem lenne elég impozáns, jusson eszünkbe az F1 két talán legnagyobb legendája, Michael Schumacher és Ayton Senna, hiszen ők is gokartozással kezdték.

Kartingmagazine

Ha a gyerek folyamatosan rágja a szülő fülét, hogy ő aztán tényleg pilóta akar lenni, érdemes mindenekelőtt elvinni egy közeli gokartpályára. Ha tényleg tetszik neki és úgy tűnik, van benne tehetsége, akkor ideje készíteni a pénztárcát, ugyanis a kezdő jogosítvány megszerzése után a versenyzéshez elkerülhetetlen egy saját gokart beszerzése. Egy valóban profi gép bőven milliós tétel, nem beszélve a versenyek nevezési díjairól és az egyéb, járulékos költségekről, mint a gumik, alkatrészek, a szerelők bére és még hosszan lehetne sorolni.

Persze nem minden pilóta született olyan gazdag családokba, akik ezt megengedhették maguknak. Lewis Hamilton ma nem lenne négyszeres világbajnok, ha annak idején a Mclaren és Ron Dennis nem veszi szárnyai alá és finanszírozza karrierjének beindulását. A Red Bull akadémiája a legismertebb, de a többi csapat is igyekszik megtalálni a legnagyobb tehetségeket és egyengetni útjukat egészen a csúcsig.

Red Bull

A gokartozás jó kezdet és ha ott vannak sikerek, előbb utóbb tovább kell lépni az F1-be vezető úton. Először tipikusan valamelyik autógyár együléses sorozatában szokás kezdeni, Kimi Raikönnen például a Renault sorozatában kezdte, Jenson Button a Ford versenyein pallérozódott, Fernando Alonso pedig a Nissannál kezdte. Ezután lehet feljebb lépkedni, egészen a Forma 2-ig, ahonnan már tényleg csak egy – elég nagy – lépés a száguldó cirkusz.

Nyilván más utak is vannak: Romain Grosjean például minimális időt töltött gokartozással, ahogy a korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve sem sokat vesződött az alapozással. Ennek ellenére nem nehéz belátni, hogy az út a Forma 1-ig jellemzően a gokartozással kezdődik.

Mclaren

Hogy mi kell a Forma 1-hez? Tehetség, Kitartás és pénz. Számos olyan történet van, amelyben a család szinte mindenét ráköltötte az utód versenyzésére, ami végül sajnos nem jött össze. A versenyzés világa kegyetlen, így kegyetlenül őszintének is kell lenni olykor, ha a gyerek nem szupertehetséges, nem lesz versenyző. Ennek belátásával rengeteg pénz spórolható, ha olykor fáj is. Viszont ha egyszer tényleg felállhat a rajtrácsra, az utolsó versenyzésre költött forint is megérte.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.01.19
A hétszeres világbajnok fia csatlakozik a Ferrari Driver Academy-hez – jelentette be az olasz....
2019.01.19
A Škoda 2017 elején mutatta be a zászlóshajóját a Kodiaq-ot. Noha a kínálatban már volt egy....
2019.01.19
Tovább folytatódik az egykori Renault-Nissan vezér Carlos Ghosn körüli botrány, számolt be róla az....
2019.01.19
Armen Hamonangan Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.01.19
Kulcs térségében váltakozó irányban, félpályán halad a forgalom – írta a police.hu. ..
2019.01.19
Nagy bejelentést tett a népszerű autóversenyző, aki szokásához híven tréfálkozott is egyet. ..
2019.01.19
2019-től egy frissen alapított, de hatalmas tapasztalat birtokában lévő versenyistálló képviseli a....
2019.01.19
Belgiumban, a Brüsszeli Autószalonon mutatta be a Ford a külső-belső dizájnelemekkel megújított, új....
2019.01.19
Az európai jogszabályok egyértelmű irányt mutatnak: minél zöldebb autókra van szükség, azonban az....
2019.01.19
Legalább nyolc teherautó égett ki szombat hajnalra virradó éjjel Vecsésnél – írta a....