a volánnál

A volánnál: Tótka Sándor kajakozó világbajnok 2. rész

2018.11.21.

A Toyota Supráért nagyon gyorsan kell kajakozni - mondta az autoszektor.hu-nak adott interjújában Tótka Sándor, a magyar kajaksport egyik legígéretesebb tehetsége, aki egy ideje a saját nevével felmatricázott autót vezeti. Már 17 évesen a felnőttek között versenyzett. A most 24 éves többszörös világbajnok, a riói olimpián 200 méteren párosban negyedik lett. Legnagyobb álma, hogy Tokióban felállhasson a dobogó legfelső fokára. Dinamikus egyéniség, igazi versenyző alkat, aki azt mondja: hibrid Toyota C-HR-jével tökéletesen azonosulni tud. Szponzorai szerint megtestesíti mindazt, amit az új generációs Toyoták képviselnek.

- Említetted, hogy tinédzserként főleg kerékpárral jártál Gyomaendrődön. A biciklizésről itt Pesten már végleg lemondtál?

-  Odahaza, amikor csak kerékpárom volt, nagyon szerettem volna autózni. Most pedig, hogy van autóm, egy-egy dugóba beragadva többször megfordult már a fejemben, hogy nem lenne-e egyszerűbb biciklivel. De Pesten kerékpározni nem leányálom. Látom a forgalomban, hogy az autósok hányszor hagyják figyelmen kívül a kerékpárosokat, veszélyeztetve őket. Egy csapattársamat is így ütötték el. Úgyhogy lemondtam a pesti kerékpározásról. Autóban ülve nagy ívben kerülöm a bicikliseket.

- Fiatalabb korodban volt kedvenc márkád vagy olyan típus, amire nagyon vágytál?

- Ahogy minden gyerek, én is úgy gondoltam: amilyet apa hajt, olyat szeretnék én is. Apának BMW-je volt, nekem is az legyen. De mióta Toyotáim vannak, rájöttem, hogy jól jártam. Egy titkos vágyam azért van. Nagyon szerettem a Halálos iramban filmeket. Az első részben Briannek Toyota Suprája volt, ami eszméletlenül tetszett. Erről még a toyotás szponzoraimmal sem beszélgettünk, de láttam valahol egy képet a 2018-ban bemutatott Supráról. Na, arra nagyon rámennék. Persze egy Toyota Supráért nagyon gyorsan kell kajakozni.

- Nem csodálkozom, hogy versenyzőként odavagy a sportautókért.

-  Nagyon vonzanak. Például a Toyota GT86. Fantasztikus lenne egy időre megkapni egy ilyen csajozós autót. Persze nem tudom, a barátnőm mit szólna hozzá.

- Egy autóban mi a fontos a számodra? A forma? A szín? A meghajtás?

- Elsősorban a kényelmi berendezések, szolgáltatások. A C-HR-ben a kedvenc funkcióm az automata kézifék. Amikor megáll teljesen az autó, lenyomom a féket és felengedhetem: úgy marad, bármilyen lejtőn vagy helyzetben is van a kocsi. A másik favoritom a tempomat. Érzékeli az előtte haladó autót, ha túlságosan megközelítem, lelassít. Imádom, hogy amikor nagyobb távolságra megyek, szinte csak fogom a kormányt, mást alig kell tennem, az autó reagál helyettem. A harmadik fontos dolog számomra a hibrid: egy Földünk van, tennünk kell azért, hogy megóvjuk.

- Mennyire tanulsz meg egy új autót?

- A C-HR-t tanulni kellett, futurisztikus modell, nagy ugrás, különösen az elődhöz, a Versóhoz képest. Gondolom, mások is így vannak vele: amikor megkapom az új autót, akkor egy-két napig lassan megyek, tanulóvezetői érzésem van.

- Szeretsz vezetni? Mennyire kapcsol ki az autózás?

- Az arany középúton járok. Nekem az ideális távolság a Budapest-Szeged.  Nem vagyok az a típus, aki 8-10 órát képes gond nélkül levezetni. A legnagyobb távolság, amit a volán mögött megtettem az volt, amikor Salzburgba mentem ki a Red Bull tesztjeire. Nekem ez az öt óra pont a határ. Utána már nem esik jól.

- Milyen szembeötlő különbséget látsz a magyar és a külföldi autós közlekedési szokások között?

- Egy biztosan van. Ausztriai ismerősöm mondta, hogy az osztrákoknál egy pohár sör után még lehet vezetni. Ez tetszik. Persze más a közlekedési kultúra. Nálunk nyilván azért van zéró tolerancia, mert idehaza a többség nem tud mértéket tartani.

- Befolyásolja-e a vezetési stílusodat, hogy szponzori autóval jársz?

- Abszolút. Eleinte zavart is, hogy rajta van a nevem a kocsin. Nem mentem bele olyan szituációkba, amelyekbe saját kocsival talán igen. Most már nem zavar, van egy vezetési stílusom, ha rajta van a nevem a kocsin, ha nincs. Egyébként nyugodt természetű ember vagyok. A vezetésben is követem édesapám példáját. Régebben a dugókat nagyon nehezen viseltem itt Pesten, de most már azt is kezelem: hamarabb elindulok inkább, és akkor nincsen baj. Ha mégis belekerülök, hallgatok valami jó zenét, és elvagyok.

- Megállítanak az utcán, amikor kiszállsz a "márkázott" C-HR-ből?

- Persze, sokszor. Az első kérdések egyike mindig az, hogy mennyit fogyaszt. Ilyenkor büszkén mondom: átlagban 5 litert. Nekem is fontos, hogy bár kevesebbért tankolok, mégis több kilométert teszek meg.

- A szponzorod láthatóan elkényeztet. Nem csoda, mert te pedig hozod az eredményeket. Min múlik, mikor kapsz új autót?

- A Toyotánál az a rendszer alakult ki, hogy megkapom 0 kilométerrel az autót, és használom vagy egy évig, vagy 15 ezer kilométerig. A Yaris és a két Verso után a C-HR a negyedik kocsim tőlük. De ezzel is már 10 ezer kilométernél járok, lassan érik már a csere. Valószínűleg egy C-HR jön megint.

- Melyek a közvetlen versenyzői céljaid? A Toyota mit vár el tőled?

- Minden sportoló álma, hogy olimpiai aranyat szerezzen.  Tokióban esély van rá. Jövőre lesz a kvalifikációs világbajnokság Szegeden. Az 500 négyesre készülök már 3 éve. Nyilván az is hajt, hogy egy-egy siker elérésekor új autót kapok. Kárai Péterrel van egy kis paktumunk: ha aranyat nyerek Tokióban, megpróbálja elintézni, hogy márkát tudjunk váltani. Akkor már egy nagyobb kocsi, a Lexus jön. Péter azt szokta mondani: minden vágya, hogy azért fájjon a feje, milyen kocsit adjon, ha aranyat nyerek az olimpiai döntőben.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.04.19
Közzétették Európa egyik legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésének eredményeit. A brit....
2019.04.18
A tisztán elektromosüzemű Jaguar I-PACE a díj történetében először hármas győzelmet aratott a 2019-....
2019.04.18
Nagyszerű hatótáv adatokkal, de mégis élhető árcédulával boríthat asztalt a divatos crossoverek....
2019.04.18
Sebastian Vettel szerződése a következő szezon végén lejár, az Automobilwoche újságírói pedig....
2019.04.18
Három, egyenként közel egymillió forintos ösztöndíjat osztanak ki műegyetemi hallgatóknak és....
2019.04.18
Grigoris Georgiou Görögországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.04.18
A SEAT továbbra is vezető helyen áll a sűrített földgáz (CNG) technológia bevezetésében, a lehető....
2019.04.18
Precíz részletességgel finomhangolt formanyelvével, innovatív felszereltségi opciói minden....
2019.04.18
A ŠKODA hármas győzelmével zárult az idei „év összkerékhajtású autói” szavazása: az....
2019.04.18
Komoly problémát okoz a nagyobb építőipari, vagy mezőgazdasági munkagépflottát üzemeltetők számára....