vezető nélküli járművek

Kifutottak az első vezető nélküli autók Moszkva közútjaira

2019.07.26.

A Yandex orosz informatikai óriás megkezdte az első öt, vezető nélküli autó tesztüzemét a moszkvai közutakon – írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. A hírről a TASZSZ állami hírügynökség számolt be a Ynadex cég közlésére hivatkozva.

Az orosz hátterű Yandex multinacionális informatikai vállalat az internettel kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra specializálódott. Ez a cég működteti Oroszország legnagyobb keresőmotorját, melynek piaci részesedése 65 százalékos. Napi 150 millió kereséssel és 50,5 millió látogatójával a negyedik legnagyobb keresőmotor a világon. A Yandex.ru weboldalt a legnépszerűbb weboldalnak választották Oroszországban.

A moszkvai tesztüzemben résztvevő Yandex-autók a negyedik szintű autonómiával rendelkeznek. Vagyis ezek a járművek már önállóan közlekedhetnek emberi felügyelet nélkül. Azonban csak olyan, korlátozott területeken, ahol az autó biztosan elegendő információt kap ahhoz, hogy önálló döntéseket hozzon.

Jelenleg öt ilyen autó közlekedik az orosz főváros útjain, ám több tíz gépkocsi áll készenlétben, engedélyre várva. Az útvonal kiválasztása a mindenkori tesztüzem jellegétől függ. A tesztekre kormányrendelet adott lehetőséget.

A Yandex azt tervezi, hogy az év végéig több mint 100, vezető nélküli autót helyez üzembe Moszkvában, illetve több olyan tartományban, ahol adottak a jogi és technikai feltételek.

A tesztüzemmel párhuzamosan a Yandex bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az orosz kormánnyal a vezető nélküli autók forgalomba helyezésének megkönnyítése érdekében. „A kísérletek jelenlegi szakaszában nagyon fontos, hogy minél több autó kerüljön ki a valós forgalomba, mert a technológiai fejlesztést csak ezen tapasztalatok birtokában tudjuk felgyorsítani” – írja a Yandex közleménye.

A vezető nélküli járműveket az orosz főváros négy konkrét zónájában tervezik tesztelni. Ezek között van a moszkvai körgyűrű és a városközpont. A Yandex szerint a most zajló tesztüzem eredményei választ adnak arra a kérdésre is, miként lehet gazdaságosan üzemeltetni tömeges méretekben az autonóm technológiát.

A vezető nélküli autókat Moszkva és Kazany mellett hamarosan további tíz oroszországi régióban kezdik hamarosan élesben tesztelni. Köztük van egyebek között Szentpétervár, Vlagyimir, Nyizsnyij Novgorod és Szamara. Szintén tervezik, hogy a kísérletet kiterjesztik a Moszkva-Helsinki útvonalra is.

Maxim Akimov orosz miniszterelnök-helyettes közölte: a következő három évben mintegy 100, csúcstechnológiával ellátott autonóm járművet tesztelnek majd az orosz fővárosban. A tapasztalatok függvényében várhatóan 2022 márciusától már a normál forgalomban is közlekedhetnek majd vezető nélküli autók az orosz közutakon.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.20
- A néhai Paul Walker autógyűjteménye 2,33 millió dollárért kelt el az arizonai Scottsdale-ben a....
2020.01.20
- A decemberi eladások csökkenése ellenére is éves rekordot ért el a Mercedes-Benz autók eladásával....
2020.01.20
- A múlt héten átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját, ahol a diszkont....
2020.01.20
Magyarország területén január 17-én 0 órától 19-én 24 óráig a rendőrök 97 személyi sérüléses közúti....
2020.01.19
Két évvel a tervezettnél korábban, jövőre már egymillió darab készülhet a Volkswagen új elektromos....
2020.01.19
A baleset miatt Érd térségében a főváros felé jelentős torlódás alakult ki - írja a rendőrség....
2020.01.19
Sergey Velmozhko Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.01.19
Ismét közvetlen éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és Európa több nagyvárosa között. Tizenhat....
2020.01.19
Az Attitude Prévention egy infografikát készített, hogy megismertesse a személyszállító járművek....
2020.01.19
A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az elmúlt évben 4,8 százalékkal több benzin és 5,5....