közvélemény-kutatás

Az autósok többsége mazsolának nézi a többieket

2024.06.19.

Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik egy vezetéstámogató rendszereket fejlesztő cég megbízásából szondázták kérdéseikkel a gépkocsi-tulajdonosokat. 

A vezetéstámogató rendszerekről készült tanulmány részeként készült spanyol felmérés arra volt kíváncsi, hogyan látják önmagukat és a közlekedés többi résztvevőjét az autósok. Az eredmény aligha okoz különösebb meglepetést. Az autósok döntő többsége úgy gondolja, hogy mindenkinél jobban vezet, a többi autósról pedig az a véleménye, hogy alig többek hétvégi mazsoláknál.

A spanyol sofőrök 91%-a „nagyon biztonságosnak vagy rendkívül biztonságosnak” tartja saját vezetési stílusát, de amikor a többi sofőrről mondanak véleményt, megfordul az arány. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a „többiek” veszélyesen vagy bizonytalanul közlekednek. Csak minden negyedik autós gondolja úgy, hogy a másik oldalon is vannak olyanok, akik „nagyon vagy rendkívül biztonságosan” vezetnek.

Az adatok a Carwow használtautó-értékesítési platform felméréséből származnak. Körülbelül 400 spanyol felhasználót kérdezték meg vezetési szokásaikról, elsősorban a biztonságos vezetésről. Ugyancsak rákérdeztek, hogy az autósok szerint a fejlett vezetést segítő rendszerek (ADAS) mennyiben járulnak hozzá a közlekedés biztonságához. Egyáltalán: használják-e őket?

E technológiákat szinte minden megkérdezett ismeri (84%), de a válaszadók fele úgy nyilatkozott, az autója nem rendelkezik ilyen rendszerekkel.  Ez azért nem meglepő, mert Spanyolországban a személygépkocsi-flotta átlagéletkora 14,2 év, és egyre több a régi autó.

Az ANFAC autógyártói szövetség legfrissebb statisztikái szerint a személygépkocsik 23,3%-a 15 és 20 év közötti; további 25% 20 évnél idősebb. Sokukban még légzsák sincs, mert az csak 18 éve kötelező.

Ami az ADAS-rendszerek közúti biztonsághoz való hozzájárulását illeti, az ilyen technológiákkal rendelkező autók tulajdonosainak 53%-a úgy gondolja, hogy ezek a rendszerek elősegítik a biztonságosabb vezetést, és 41% állítja, hogy jelentősen javítják járműveik biztonságát. Ennek ellenére a megkérdezetteknek több mint fele egyetért azzal a megközelítéssel, hogy az autóban a felelősség mindig a vezetőt terheli.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....