Oroszország

Drámai szakemberhiány az orosz autóiparban

2023.09.24.

Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember szerint „szakemberínség” nem csupán saját cégére, a volgai autókonszernre, hanem az egész oroszországi autóiparra jellemző.

A Volgai Autókonszern (VAZ) egyik csúcsvezetője úgy véli, hogy a hazai autóiparban vészes szakemberhiány alakult ki az elmúlt hónapokban. Szergej Gromak, az AvtoVAZ alelnöke arról számolt be, hogy a gyártási lánc szinte miden pontján hiányzik a szakképzett személyzet. Különösen a mérnökök hiányoznak az iparágból.

Az elmúlt években kialakult gépészmérnöki létszámhiány arra kényszerítette a hazai autógyártókat - az AvtoVAZ-t, a Sollerst és a KAMAZ-t -, hogy a korábbinál jóval nagyobb erőfeszítéseket tegyenek az összeszerelő telephelyeiken kialakult munkaerőhiány enyhítése érdekében.

A VAZ alelnöke elmondta: speciális fejvadász és munkaerő-toborzó mobil csoportokat hoztak létre, amely az ország teljes területén próbál alkalmazottakat verbuválni. A kritikus helyzet miatt verseny alakult ki az autógyártók között a magas képzettségű munkaerőért.

Az AvtoVAZ-fönök beismerte: az orosz autók eladási volumene az ország autópiacán kisebb, mint az Ukrajna elleni agresszió nyomán bekövetkezett válság előtti utolsó évben.

Beszélt egy másik komoly problémáról, mely szintén az autóipart sújtja: ez pedig a szállítóeszközök hiánya. Sem elegendő autószállító tréler, sem megfelelő számú teherautósofőr nem áll rendelkezésre a gyáraktól a kereskedőkhöz történő szállításához. Ez újabb árfelhajtó tényezőként hat az egyébként is ezer sebből vérző orosz autópiacon.

Egyebek mellett ennek is tudható be, hogy manapság a vásárlók számára könnyebb megfelelő adottságú kínai gyártású autót találni, mint egy oroszt. A gyártási nehézségekre és a hiányra jellemző, hogy szeptember eleje óta az AvtoVAZ csak szürke színben gyártja a LADA Granta modellt.

A Samara Review szerint több ezer autó halmozódott fel a Volgai Autógyár telephelyein, amelyeket a cég a járműhiány miatt nem tud a kereskedőknek kiszállítani. A vevőknek ezért a cég felajánlotta a lehetőséget, hogy saját maguk menjenek el a vállalati telephelyekre a megrendelt autóikért.

Az autókereskedések kirakatai szinte üresek, a választék rendkívül korlátozott. A Samara Review újságírói csak néhány Vestát találtak a Samara-kereskedők weboldalain, többnyire Niva Travel és Niva Legend SUV-k kaphatók. Az AvtoVAZ hivatalos honlapján is gyanúsan kevés autó található: Moszkvában 37, Szentpéterváron 67, Novoszibirszkben pedig mindössze 10.

Láthatóan a VAZ számára már nem csupán az alkatrészhiány, de a szállítás is feliratkozott a nehezen megoldható problémák listájára. Az Európai Vállalkozások Szövetsége (AEB) adatai szerint az AvtoVAZ hét hónap alatt 172 996 autót szállított ki a márkakereskedőknek, amiből 161 927 autó állt forgalomba.

Az oroszországi teherfuvarozók szövetségének (Gruzavtotrans) elnöke, Vlagyimir Matjagin szerint az autószállító szegmens válság eredendő okát az Ukrajna elleni agressziót követő nyugati szankciókban látja.

— Amikor tavaly a szankciók és az európai márkák távozása miatt káosz alakult ki a piacon, azok, akik az Oroszországot elhagyó márkáknál dolgoztak, eladták autószállító vállalkozásaikat, illetve kapacitásaikat egyéb fuvarozó tevékenységekre vitték át. A kínai autók viszont – a nagy távolságok miatt – nem érkeznek meg időben. Érthető, hogy fogy az emberek türelme.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....
2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....